Hlavní obsah

Trpišovský: Měli jsme příliš veliký respekt

Aktualizováno

Hned pět změn v sestavě udělal trenér sešívaných Jindřich Trpišovský pro druhý zápas fotbalové Evropské ligy proti Ajaxu. Slavia po první půli prohrávala a nevypadala vůbec dobře. „Nebyli jsme správně nažhavení,“ věděl osmačtyřicetiletý kouč. Pražané se ve druhém poločase výrazně zlepšili a dostali možnost početní výhody, ale po gólu Tomáše Chorého získali pouze bod (1:1).

Změny v sestavě jako risk? Není to téma. Penalta byla zbytečná, nebyli jsme nažhavení, hodnotí Jindřich Trpišovský Video: Sport.cz

Článek
Fotogalerie

Jak jste spokojený s výkonem vašeho mužstva?

Celkově jsem od toho čekal víc. Myslel jsem si, že to bude zajímavější zápas minimálně před brankami. V první půli jsme se nedostali do tlaku, Ajax dobře kombinoval a hrál hodně u sebe. Stálo nás hodně sil se dostat za obranu. My jsme pak v defenzivě udělali dvě chyby a jedna z nich byla zbytečná penalta.

Ve druhé půli však přišlo zlepšení. Souhlasíte?

Hrálo se na jednu bránu, ale vytěžili jsme z toho jen jeden gól, to mě mrzí. Hráli jsme však už tak, jak jsme si řekli. Kvalitu přinesli také střídající hráči. Na to kolik míčů lítalo do vápna, jsme ale získali málo.

Co jste říkal na poměrně vyhrocený závěr?

Moc se toho nenahrálo, furt samé přerušení, neustálé prostoje a k tomu bylo i málo nastaveno.

Tomáš Chorý věří, že si získal diváky. Čekal jsem od Ajaxu víc, než že tady budou ležet a zkoušet kvalitu trávníkuVideo: Sport.cz

Nenechali jste se strhnout výkonem rozhodčího?

Asi ano. Je to ale těžký, když ty situace před sebou vidíte. Bylo toho tam spoustu a těžko už se pak orientovalo v tom, co je faul a co není. Uvědomuji si ale, že přijdou zápasy, kdy bude potřeba udržet koncentraci. My jsme však měli tlak a čekali jsme naši převahu v pokutovém území. Dost se přerušovalo a těch plynulých míst už pak bylo strašně málo.

Oproti sestavě v Ďolíčku jste provedl pět změn. Jak jste spokojený s výkonem hráčů, kteří prošli rotací?

Někteří předvedli dobrý výkon. Musíme si uvědomit, že hráli proti Ajaxu. Mají nesmírně kvalitní kádr. Jsou to kluci, kteří si buď prošli tamní akademií, nebo přišli z jiných výborných týmů. Naši hráči ty mini duely vcelku zvládli. Mně spíše chyběly emoce v prvních dvaceti minutách. Nebyli jsme tak správně nažhaveni a viděl jsem u kluků příliš veliký respekt k soupeři. Ve druhém poločase se to ale zlepšilo, bylo vidět, že nám pauza pomohla.

Jedním z těch hráčů byl i Ondřej Zmrzlý, který se faulem podepsal pod penaltu Ajaxu.

Ano, udělal chybu a uvědomoval si to. Ve druhém poločase to chtěl zvrátit a líbil se mi. Běhal a neustále jsem ho viděl v náběhu. Je škoda, že se neprosadil.

Myslíte, že bylo dobré rozhodnutí dělat tolik změn?

To se uvidí. Proti Spartě hrajeme doma a chceme samozřejmě vyhrát. Zafi měl virózu a bylo na něm vidět už v neděli, že není připravený. I ostatní kluci to tak měli a vyhodnotili jsme si to podle individuálních stavů. Zvládali jsme to v loňských sezonách a musíme to zvládat i teď. Neřekl bych, že by tohle mělo být téma. Podívejte, Zima i Holeš hrají pravidelně a s Brobbym měli problémy. Kdybychom sehráli lépe první půli, mohli jsme vyhrát. V neděli nás čeká další nesmírně důležitý zápas, který musíme zvládnout.

Plánoval jste střídat přesně ty hráče, kteří vypadli ze sestavy oproti duelu s Bohemians?

Upřímně jsme proti Ajaxu chtěli střídat úplně jinak. Douděru bylo v plánu stáhnout kolem šedesáté minuty, ale nakonec to musel odehrát celé. Vidle nám do toho hodilo i menší zranění Prebsla. Mě ale stále mrzí jedna věc…

Povídejte.

Penalta byla zbytečná, nebýt jí a výkonu v první půli, tak jsme vyhráli. Kdybychom hráli celý zápas tak, jako ve druhém poločase, bylo by to skvělý.

Rotace se nedotkla Antonína Kinského. Má neotřesitelnou pozici?

Když mají gólmani formu, tak jejich dvojky to mají těžké. Brankář totiž nikdy není natolik unavený, aby potřeboval odpočinek. Každý z našich kluků má jinou typologii. Tondova rozehrávka a klid nám nesmírně pomáhá. Je sehraný s Holešem i Zimou a od toho se vše odvíjí. Není důvod ho tedy nechat sedět.

Máte čtyři body, co to pro vás znamená?

Chtěli jsme vyhrát, to je jasné. Všechny zápasy v Evropské lize jsou těžké a čekají nás teď dva náročné výjezdy. Už před Razgradem jsem říkal, že musíme dělat body venku. Co se týče spokojenosti, upřímně, s tak velkou tabulkou nemám zkušenosti, nevím tedy, co čtyři body znamenají. Uvidíme, kolik bude stačit na postup. My se ale nemůžeme koukat na tohle a musíme se prát v každém zápase. Byl bych radši za šest bodů, ale je důležité, že jsme se vrátili herně i výsledkově. Když budeme předvádět stejnou kvalitu, tak nám to bude stačit.

Poprvé v základu nastoupil Simion Michez. Přesvědčil vás?

Byl na tom podobně, jako hráči Ajaxu. V 60. minutě už nemohl a tahal trochu nohy. Někdy běhal až zbytečně moc. Jednou se pozdě chytl s protihráčem a byla z toho velká šance. S míčem je ale šikovný a rychlý. Učí se vše za pochodu, nebyl to pro něj jednoduchý zápas. Musí se zlepšit kondičně, zatím je to tak na poločas.

Stejně jako v Razgradu nastoupil od začátku i Conrad Wallem. Co jste říkal jeho výkonu?

Moc se mu nedařilo. Na začátku vyhodil několik míčů a završil to tou zpětnou přihrávkou, z které měli hosté obrovskou příležitost. Běžecky do toho dal všechno, ale míč moc nepodržel. Do druhé půle už vstoupil lépe, ale přiznám se, že jsme od krajních hráčů čekali víc.

  0 : 0 Plzeň - Ludogorec 0 : 0 dohráno
20241003T21 : 00:00+0200
Plzeň vs. Ludogorec
Plzeň vs. Ludogorec
Plzeň
Ludogorec
  1 : 1 Slavia - Ajax 1 : 1 dohráno
20241003T18 : 45:00+0200
Slavia vs. Ajax
Slavia vs. Ajax
Slavia
Ajax