Hlavní obsah

Trpišovský: Bylo důležité tady vyhrát. Jurásek se obětoval pro tým

Cítil, že jeho tým je v úvodu trochu svázaný. I proto sáhl trenér fotbalové Slavie Jindřich Trpišovský v průběhu první půle v zápase Evropské ligy v Razgradu proti Ludogorci ke změně rozestavení. „Hráči se znají s realizákem, pro tým není těžké přejít na jiné rozestavení,“ podotkl Trpišovský. Vyplatilo se, sešívaní nakonec dokráčeli v Bulharsku k výhře 2:0.

Foto: Stoyan Nenov, Reuters

Jindřich Trpišovský během zápasu s Ludogorcem Razgrad

Článek

Razgrad (od našeho zpravodaje) - Trpišovský mohl chválit tým za to, jak se po vlažnějším úvodu rozehrál. Potěšil ho například výkon mladého křídelníka Matěje Juráska, který vstřelil vítězný gól. „Hlavně se obětoval pro tým,“ uvedl kouč k Juráskoví.

Jak těžký pro vás vstup do Evropské ligy byl?

Nebylo jednoduché soupeře hlídat. Potvrdilo se, že vepředu mají šikovné hráče. Ale od 20. minuty se nám povedlo překlopit zápas tam, kam jsme chtěli. Víc jsme drželi míč, soupeře jsme zatlačili do defenzivy. Podali jsme dobrý fyzický výkon, kontrolovali jsme hru. Tempo zápasu vyhovovalo víc nám než soupeři.

Mohla se na vlažnějším úvodu z vaší strany projevit komornější atmosféra na stadionu, než na kterou jste zvyklí?

Určitě to bylo specifikum zápasu. Myslím, že ve druhé půli nám pomohlo, že soupeř nemá takovou podporu. Hráči se na hřišti slyší. Ale my jsme těžce rozběhávali nohy. Nevím, jestli to bylo náročným programem. V 15. minutě jsem si říkal, jestli jsme neměli udělat víc změn. Domácí byli dravější, my vlažnější, ale neřekl bych, že to bylo atmosférou.

Čím tedy?

Spíš bych to přičetl nervozitě. Situace jsme řešili jinak než pak po gólu. Po něm jsme byli sebevědomější. Cítili jsme, jak moc pro nás bylo tohle utkání důležité. Víme, že máme v Evropské lize náročný program. Příště hrajeme doma s Ajaxem a pak nás čekají dva výjezdy k těžkým soupeřům do Bilbaa a Frankfurtu. Bylo důležité tady vyhrát. Byli jsme spíš svázaní. Domácí navíc hráli v jiné intenzitě než v zápasech, které jsme viděli. Jestli budou hrát jako v první půli proti nám, body budou získávat.

V průběhu první půle jste změnil rozestavení na 4 - 2 - 3 - 1. Bylo těžké takové rozhodnutí učinit?

Není to jednoduché. Ale je výhoda, když je trenér s týmem déle. Máme něco za sebou, hráči znají styly a pomohou si v organizaci. Tady to bylo super, pomohlo nám to. S kluky jsme to zkonzultovali. Hráči se znají s realizákem, pro tým není těžké přejít na jiné rozestavení.

Vítězný gól dal Matěj Jurásek. Jak jste s ním byl spokojený?

Tím, že jsme se rozhodli nastoupit s jedním hrotovým útočníkem, uvolnilo se místo pro jedno křídlo. Měli jsme čtyři varianty, nakonec jsme se rozhodli pro Matěje. Čekali jsme, že typologicky by to mohl být zápas pro něj. Nešlo o utkání jako v Česku, mohl mít víc prostoru, spoléhali jsme, že by se mohl dostávat do střeleckých pozic. V prvních dvaceti minutách se ale zápas nevyvíjel tak, že bychom měli hru v rukách.

Což mu nesedělo, že?

Dostával se do defenzivy, což není jeho silná stránka. V jedné situaci se mu soupeř dostal za záda a ostatní to zachránili. Teď neměl šťastné období, dlouho čekal na dobrý výkon. Tady zahrál dobře. Dal gól, ale hlavně se obětoval pro tým. Vracel se dozadu, vyhrál hodně soubojů, do všeho šel na sto procent. Pomohl týmu, tým jemu. Jeho největší problém je konzistence výkonů, někdy je geniální, někdy mu zápas nevyjde. Věřím, že hlavně jemu tento výkon pomůže.

Cítil jste, že je do zápasu hodně ponořený, že ho zvládl emočně?

Souhlasím. I on cítí konkurenci. Vnímá, že hráčů je hodně a hrají dobře. Chceme po něm, aby k nespornému talentu a fotbalovosti přidal i tyhle stránky. To tady bylo. Tím si musí pomoct k cestě ven, která ho, jak všichni doufáme, čeká. Potřebujeme od něj víc rvavosti a komplexnosti. Tady to ukázal.

  3 : 3 Frankfurt - Plzeň 3 : 3 dohráno
20240926T21 : 00:00+0200
Frankfurt vs. Plzeň
Frankfurt vs. Plzeň
Frankfurt
Plzeň