Hlavní obsah

Trenér Slavie: Obrana se rozpadla. Opora zvracela, dalšího stopera stahoval

Až po zápase prozradil, jaké dilema měl při skládání obrany proti favorizovanému Bilbau. Jeden stoper prozvracel noc před čtvrtečním duelem Evropské ligy, druhý se cítil prachbídně po probuzení. „Naši defenzivu ale musím pochválit,“ hodnotil kouč Jindřich Trpišovský. I přes personální nouzi fotbalisté Slavie sehráli důstojná part s týmem, kteří náleží do horních pater španělské La Ligy. Porážka 0:1 ale mrzela.

Hrdost na tým i smutek cítí Jindřich Trpišovský. Těsně před zápasem v Bilbau se mu rozpadla obranaVideo: Sport.cz

Článek

Bilbao (Od našeho zpravodaje) - Plánoval, že proti Athleticu nasadí stoperskou dvojici Tomáš Holeš a David Zima. Jenže první se z nenadálé střevní virózy nedostal. Druhý nastoupil, ale v závěru pletl nohama.

„Obrana se nám rozpadla,“ líčil po těsné prohře Trpišovský.

Přiblížíte, jak se těžce se skládala obrana?

Tomáš Holeš vypadl večer před utkáním kvůli zvracení a střevním problémům. Stalo se to i Davidu Zimovi ráno po probuzení. Musím mu poděkovat, jak zápas zvládl. Ještě v jedenáct dopoledne měl žaludeční potíže, dopolední přípravu jsme měli ještě bez něj. Konzultovali jsme to s doktorem, Zimičovi se i udělalo líp. Definitivní rozhodnutí padlo kolem čtvrté až páté hodiny odpoledne. Řekl, že do toho půjde, ale od 80. minuty toho měl dost. Poklona i pro Honzu Bořila, který provizorně odehrál stopera ve čtyřčlenné obraně.

Tušíte, zda budou marodi fit na nedělní ligu s Duklou?

Myslím, že to půjde. Holy už při utkání seděl za střídačkou. Zlepšení u něj bylo rapidní. Říkal jsem mu, ať se i převleče jako náhradník, ať máme variantu, že ho pošleme do hry na posledních deset minut. Podobné nevolnosti bývají na dva tři dny. Uvidíme, co to udělá se Zimičem. Tělo při zápase dostalo nálož.

Původně neměl hrát, nakonec na něj zbyla nezvyklá úloha. Trošku jsem se toho bál, přiznává Jan BořilVideo: Sport.cz

Co další ztráty?

Nebude na ligu samozřejmě (distancovaný) Oscar. Budeme o sestavě rozhodovat v sobotu. Byli jsme proti Bilbau hodně na balonu. Nebyl to tak běžecky náročný zápas jako v Jablonci. Ukazují to i první data. Proti Athleticu to bylo náročné na rychlost, rozhodování, dynamiku. V Jablonci jsem měl pocit, že na tom jsou hráči hůř. Nechtěli bychom udělat tolik změn. Nabízí se zařazení kluků, kteří dnes šli do zápasu jako střídající.

Jaké dojmy si ze zápasu v Bilbau odvezete?

Bude to směs pocitů. Velké zklamání z výsledku. Smutek, že nemáme bod ani gól. S odstupem času ale asi převládne hrdost, co předvedl tým na hřišti. Soupeři gratulujeme, fotbal takový je. Troufnu si ale říct, že jsme měli těžký zápas rozehraný, abychom ho vyhráli. Měli jsme ho minimálně remizovat.

Střel jste si vytvořili dost, budete hráčům vyčítat zakončení?

Jejich brankář byl výborný, předvedl minimálně dva světové zákroky. Nemám vyčítání po neproměněných šancích ve zvyku. Vyčítal bych jedině, pokud by hráč zvolil nějaké špatné řešení pro tým. Spíš budu chválit za defenzivu, odvedli jsme skvělý týmový výkon dozadu. Dostali jsme gól z našeho autu tečovanou střelou. Ze hry jsme soupeře do ničeho nepustili. Až na konci se nám jednou dostali za obranu. Iňaki Williams udělal kličku brankáři, ale Oscar se dokázal vrátit třicetimetrovým sprintem, aby nepadl gól do prázdné brány. To bylo pro zápas signifikantní.

A co ten inkasovaný gól po vašem autu? Zkazil to vhazující Diouf?

Ještě jsem o tom s klukama nemluvil. Jsou tam nějaké mechanismy. Záleží, kde se aut nachází. Nepochopili se se spoluhráčem, chtěli jsme auty spíš házet do volného prostoru a probíhat mezi sebou. Je to ale fotbal. V některých fázích se rozhodneme dobře, ale tady jsme odevzdali míč soupeři, z čehož jsme dostali gól. Některé věci se nepovedou.

Ještě jedno jméno zmiňme. Řekl si Simion Michez o to, aby v základu nastupoval pravidelně?

Spokojený jsem s ním hodně, zvládl dva těžké zápasy venku. U nového hráče víc přemýšlíte, kdy ho nasadíte do sestavy. Chcete, aby mu ostatní pomohli. Start pro nové kluky bývá složitý. Byl trochu hozený do vody, ale svědomitě se připravoval. Byl to zatím jeho největší zápas v kariéře. Několikrát velice dobře vystřelil. Na hřišti je vnímavý a inteligentní. Někdy je tam vidět trochu nesoučinnost s ostatními, protože nejsou na sebe ještě zcela zvyklí. Třeba s Mojmou Chytilem si okolo 30. minuty nevyhověli a byla z toho to ztráta. Celkově nám Michez ale moc pomohl.