Hlavní obsah

Téměř dva roky v Evropě bez porážky. Plzeň se ze ztráty hroutit nehodlá

Na jednu stranu panuje na plzeňské straně z remízy 0:0 v Evropské lize doma s Ludogorcem zklamání. „Po dobrém výkonu jsou to ztracené dva body,“ říká kapitán fotbalové Viktorie Lukáš Kalvach. Jak ale zdůrazňuje trenér Miroslav Koubek, je potřeba si uvědomit, že Západočeši neprohráli v Evropě v základní hrací době už 22 duelů v řadě.

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Plzeňský kapitán Lukáš Kalvach v duelu proti Ludogorci.

Článek

Psal se první listopadový den roku 2022, když Plzeň padla doma s Barcelonou 2:4 a ukončila základní skupinu Ligy mistrů bez zisku jediného bodu. Od té doby však na mezinárodní scéně válí. V 90 minutách neprohrála, v minulé sezoně Konferenční ligy vypadla ve čtvrtfinále s Fiorentinou v prodloužení.

Sám Koubek na tuto statistiku upozornil. Proč? Aby plichtu 0:0 s Ludogorcem postavil do pozitivnějších rozměrů.

„Remízy nejsou vždy katastrofa. Každá neprohra je pro český mančaft solidní výsledek. My se z toho nehroutíme. Ano, možná jsme kalkulovali, že tento zápas bude v hlavní fázi Evropské ligy nejlehčí, takže bychom rádi měli tři body. Bylo by to krásné. Možná jde o ztrátu, ale výkon vůbec nebyl špatný,“ zdůrazňuje zkušený kouč.

Velmi podobně to vidí i hráči. Kapitán Kalvach neustále dokola opakoval, že šancí nebo náznaků bylo v utkání dostatek. Míč se ale do sítě prostě protlačit nepodařilo. Samozřejmě si také uvědomuje, že nerozhodný výsledek je velkou zásluhou chycené penalty Martina Jedličky.

„Možná nám chybí větší klid, ještě více si situace obehrát,“ přemítá Kalvach. Hodně mrzí šance Daniela Vašulína, jenž ve druhé půli napálil z úhlu tyč.

„Nejdřív jsem koukal na Cadua, že bych mu to dal proti noze, ale obránce se s ním chytnul. Tak jsem si vzal míč pro sebe. Viděl jsem místo na přední tyči a bohužel ji trefil,“ popisuje vytáhlý útočník. Obecně myslí, že Plzni chybí i trochu štěstí nebo lepší výběr prostoru.

Lehkou křeč v zakončení přiznal i Koubek. „Je to pořád dokola. Jedna finální přihrávka, jen to provléknout. Chyběla přesnost finálního řešení. Nedaří se nám dostat narážečkami do plné obrany. Snaží se Pavel Šulc nebo Prince Adu, ale technické provedení není dokonalé. Potřebujeme více střílet. V poslední době nám chybí přesnost. Na druhou stranu minulý týden na Frankfurtu jsme dali tři góly,“ podotkl Koubek.

Šance to zlomit bude v neděli doma proti Pardubicím.

„Zápasy jdou v rychlém sledu. Určitě je pro nás důležité duel zvládnout před reprezentační pauzou. Abychom zregenerovali a měli klid na práci,“ líčí Kalvach. „Musíme vyhrát, přes to nejede vlak,“ burcuje Vašulín.

  0 : 0 Plzeň - Ludogorec 0 : 0 dohráno
20241003T21 : 00:00+0200
Plzeň vs. Ludogorec
Plzeň vs. Ludogorec
Plzeň
Ludogorec
  1 : 1 Slavia - Ajax 1 : 1 dohráno
20241003T18 : 45:00+0200
Slavia vs. Ajax
Slavia vs. Ajax
Slavia
Ajax