Hlavní obsah

Soupeř Slavie v EL oslabil. Útočník si odchodem zavřel cestu do reprezentace

Aktualizováno

Dobrá zpráva pro Slavii. Její soupeř v Evropské lize, Ajax Amsterodam přišel o důležitého útočníka. Nizozemec Steven Bergwijn se upsal al-Ittihádu. Saúdskoarabský tým za něj zaplatí 21 milionů eur (526 milionů korun). Svým přestupem si ale Bergwijn momentálně zavřel cestu do národního týmu.

Foto: Profimedia.cz

Nizozemský útočník Steven Bergwijn v dresu Ajaxu

Článek

Reprezentační trenér Ronald Koeman Bergwijna nenominoval na nadcházející zápasy Ligy národů a na dnešní tiskové konferenci prohlásil, že důvodem je právě jeho přestup do al-Ittihádu. „Steven Bergwijn jde ve 26 letech do Saúdské Arábie. Je jasné, že tohle nemá nic společného se sportovními ambicemi. Jeho účet v nizozemském národním týmu se uzavřel,“ řekl nekompromisně kouč semifinalistů letošního Eura.

Bergwijn přišel do Ajaxu předloni z Tottenhamu za 31,25 milionu eur (776 milionů korun), což je rekord nizozemské ligy. „Hráč a klub měli dohodu, že v případě dobré nabídky ze zahraničí bude moci odejít. To se teď na poslední chvíli stalo a klubu to dalo nové finanční možnosti, aby snad brzy získal adekvátní náhradu,“ uvedl technický ředitel Ajaxu.

Bergwijn odstartoval profesionální kariéru v Eindhovenu, se kterým získal třikrát ligový titul a jednou Superpohár. Z nizozemské ligy odchází s bilancí 169 zápasů a 53 gólů. Za tři sezony v Premier League odehrál 60 utkání a dal 8 branek. V reprezentaci má účastník letošního Eura i předloňského mistrovství světa na kontě 35 startů a 8 gólů.

České fotbalové kluby v evropských pohárech 2024/25

Do ligových fází evropských soutěží se v letošní sezoně probojovaly hned čtyři české týmy. Ligu mistrů si zahraje Sparta, Evropskou ligu Slavia a Plzeň a Konferenční ligu Mladá Boleslav. První utkání českého zástupce se odehraje ve středu 18. září, poslední kola jsou na programu 29. a 30. ledna.