Hlavní obsah

Soupeř Plzně se bránil nařčení ze zdržování: Polehávali jste taky!

Bylo evidentní, že by jim remíza stačila. Fotbalisté skotských Hearts v duelu play-off o účast v Evropské lize proti Plzni (0:1) s přibývajícími minutami začali hrát na čas. A soupeřům na nervy. Občas si poleželi na zemi, s rozehrávkami nespěchali. Hlavní arbitr Sven Jablonski možná i kvůli tomu nastavil šest minut, na jejichž konci Západočeši urvali vítězství. „Neřekl bych, že se nám taktika vymstila. Poleželi si hráči obou týmů,“ bránil se kouč poražených Steven Naismith.

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Viktoria Plzeň se raduje z výhry na skotským týmem Heart of Midlothian.

Článek

Bývalý skotský reprezentant, jehož si fanoušci Premier League možná pamatují jakožto křídelníka Evertonu, si ničeho zvláštního na chování jeho svěřenců nevšiml. „Tohle je evropský fotbal. Taktický přístup obou týmů byl podobný,“ myslí si.

Plzeňští s jeho slovy vyjádřili lehký nesouhlas.

„Soupeř hru brzdil. Je to součást taktiky, pak záleží na rozhodčím, jak hru popožene. Nedělo se nic. Nastavil šest minut, ale podle mě mohl i více,“ domnívá se trenér Viktorie Miroslav Koubek.

„Poměrně nás překvapilo, že to sudí neřešili,“ doplnil brankář Marián Tvrdoň, jenž vychytal čtvrté čisté konto v řadě.

Zároveň ale se strategickým záměrem vyjádřil pochopení. Hearts nejsou prvním ani posledním celkem, který si chtěl tak trošku zahrát s hodinkami rozhodčího. „Takhle se bojuje o Evropu. Nemůžeme se na nikoho zlobit. Soupeř přijel s jasným záměrem. Chtěl odbránit remízu a využít rychlého přechodu do brejků, ve kterém vynikají,“ pravil Tvrdoň.

Slovenský čahoun pak vyjádřil i osobní názor na tahání času, jehož perfektním příkladem bylo chování jeho protějšku Craiga Gordona. Skotský gólman i přes poměrně časté prostoje vyvázl bez žluté karty za zdržování. „Nejsem toho zastánce. Ale chápu, že se hraje o hodně. Když přijde povel, člověk se podřídí,“ pravil Tvrdoň.

Když jde o Evropskou ligu, emoce jsou namístě. Vyhnout se nelze ani taktickým fintám a snahám rozkouskovat tlak soupeře mírným poleháváním.

I přes výše zmíněnou neshodu ohledně (ne)tahání času na sebe ale oba lodivodi našli slova chvály.

„Čelili jsme vážně skvělému týmu,“ řekl Naismith. „Stálo proti nám dobré mužstvo, které odvedlo poctivé fotbalové řemeslo. Není náhodou, že jsou třetí nejlepší ve své soutěži,“ vrátil kompliment Koubek.

V odvetě, která je na programu ve čtvrtek v Edinburghu, budou muset útočit Hearts. Prostor k taktickým manévrům se naopak díky pozdní vítězné brance otevírá Viktorii.