Hlavní obsah

Šílená ostuda vicemistra Maďarska. V pohárové Evropě schytal debakl od druholigového týmu

Ostuda nevídaných rozměrů v kvalifikaci fotbalové Evropské ligy. Maďarský vicemistr a vítěz národního poháru uplynulého ročníku Paks FC v úvodním zápase 1. předkola schytal na domácím hřišti potupný debakl 0:4 od druholigového rumunského Corvinulu Hunedoara.

Foto: Profimedia.cz

Forvard rumunského Corvinulu Marius Lupu (uprostřed) slavící jednu z branek v zápase úvodního předkola Evropské ligy

Článek

O pohádkovém příběhu Corvinulu psal Sport.cz již během května. Druholigový celek z Hunedoary, který si nejvyšší soutěž zahrál naposledy v roce 1992, si díky překvapivému vítězství v Rumunském národním poháru zajistil místenku v kvalifikaci Evropské ligy.

V tamní druhé lize přitom ve skupině o titul skončil až na druhé příčce, jež nezajišťuje postup mezi rumunskou elitu. Unikát, který není k vidění každý rok.

Když tedy v prvním kole kvalifikace Evropské ligy maďarský Paks FC, který v lize skončil na druhém místě a ovládl Maďarský pohár, narazil v losování právě na druholigový Corvinul, zavládlo mezi místními fanoušky mírné nadšení. Co příznivějšího taky mohli dostat než druholigový celek?

Těžce se ale zmýlili. Na vlastním hřišti v deváté minutě inkasovali pro brance Sergia Buse poprvé, krátce před koncem poločasu navyšoval pro hosty útočník Marius Lupu. Ve druhé půli se sice Maďaři snažili nepříznivý stav zápasu zvrátit, v 76. minutě však jejich forvard Bálint Szabó vyfasoval za nepříjemný skluz do protihráče červenou kartu.

To otevřelo Rumunům prostor pro další branky. Příležitosti se chopil střelec druhého zásahu Lupu, jenž v posledních minutách dalšími dvěma góly zkompletoval hattrick a pečetil smutný večer pro Paks. Utkání v hledišti sledoval mimo jiné záložník Liverpoolu Dominik Szoboszlai, který je největší hvězdou maďarské reprezentace.

Maďarům v samotném závěru sice byla původně nařízena penalta, VAR ji však nakonec změnil na pouhý přímý kop. „To je pouze třešnička na dortu,“ komentoval zhnuseně situaci maďarský web Nezmeti Sport.

Paks tak v úvodním kvalifikačním duelu utržil tvrdý direkt. Samozřejmě ho ještě čeká za týden odveta na rumunské půdě, která se navíc kvůli nezpůsobilosti domácího stadionu Corvinulu odehraje na 130 kilometrů vzdáleném neutrálním hřišti ve městě Sibiu. Čtyřbranková ztráta se ale venku bude dohánět hodně těžko.

„Dělali jsme strašné chyby úplně všude, například záloha vůbec nefungovala. Soupeř více bojoval, jejich hra vypadala mnohem organizovaněji. Myslím, že ale největší problém byl v tom, že si naši hráči o sobě mysleli víc, než by si o sobě měli myslet. Blbé navíc je, že jsem udělal to samé,“ pravil se smutkem po zápase trenér poražených György Bognár.

V druhém táboře byly emoce logicky opačné. „Tahle výhra je jedním z nejlepších momentů v mém životě,“ žasnul trenér Corvinulu Florin Maxim. „Soupeře jsme si velmi dobře zanalyzovali a náš tým lépe pochopil, co má dělat. Rychle jsme se dostali do vedení. Chtěli jsme soupeře zaskočit, a to nám vyšlo skvěle,“ povídal na pozápasové tiskové konferenci. Zároveň dodal, že by se v soutěži chtěl dostat co nejdál a udělat dobrý dojem.

Zajímavostí je, že to nebyl jediný druholigový celek, který v úvodním zápase Evropské ligy slavil vítězství. Polská Wisla Krakov, která se kvalifikovala do Evropy senzační výhrou v národním poháru, porazila doma kosovské Llapi 2:0. Nicméně Poláci byli v zápase s Kosovany favoritem. To Corvinul v duelu s Paksem naopak platil za jasného outsidera, sázkové kanceláře nabízely výhru Rumunů v kurzu 9:1. A ejhle.

Pokud to celek z Hunedoary dotáhne ke kýženému postupu, narazí ve druhém předkole na chorvatskou Rijeku. K postupu do ligové fáze soutěže by museli Rumuni přejít po vyřazení Pakse přes další tři týmy, včetně zmíněných Chorvatů. Pokud by se spokojili s ligovou fází o patro níže v Konferenční lize, mohou si dovolit jeden dvojzápas prohrát.

Rumunská pohádka druholigového trpaslíka píše další kapitolu, o bojích v evropských kvalifikacích. Jak dlouhá nakonec bude? A jedná se o epilog? Léto ukáže.