Hlavní obsah

Rychlejší byl jen Lukaku. Můj životní gól, rozplýval se plzeňský zázrak

Když v září 2009 tehdy 16letý Romelu Lukaku vstřelil svůj první gól v Evropské lize a stal se jejím nejmladších střelcem, nebyly Jiřímu Panošovi ani dva roky. Ve čtvrtek večer se plzeňský zázrak zařadil hned za belgickou hvězdu. V 16 letech a devíti měsících vystřihl při svém pohárovém debutu nádherný gól ukrajinskému Kryvbasu v úvodím duelu 3. předkola fotbalové Evropské ligy (Plzeň zvítězila 2:1).

Foto: FCVP/Jan Kubíček

Plzeňský Jiří Panoš slaví svůj gól proti Kryvbasu v předkole Evropské ligy.

Článek

„Tohle je můj nejhezčí gól. Zároveň i životní, protože přispěl k důležité výhře,“ řekl Panoš v pozápasovém rozhovoru pro televizní stanici Sport 2. V Evropské lize se trefil ve věku 16 let a 267 dnů. Za Lukakuem zaostal jen o 49 dnů. Třetího v pořadí nejmladších střelců Evropské ligy, Španěla Ikera Munaina, trumfnul Panoš o 5 dnů (viz tabulka).

Jeho gól na stadionu v Košicích, kde má Kryvbas kvůli ruské agresi na Ukrajině přechodný azyl, bude aspirovat na gól celého ročníku. Panoš převzal míč 30 metrů od branky Kryvbasu, zasprintoval k šestnáctce a levačkou vymetl šibenici.

„Nádherný gól, skvělý fotbalový zážitek, nenacházím ani slov. Mám za Panoše radost, je velkým talentem českého fotbalu. Tohle je senzační a významný moment pro jeho kariéru,“ rozplýval se kouč Plzně Miroslav Koubek.

Šestnáctiletý šikula ho během úvodních 14 dnů letní přípravy oslnil natolik, že ho vzal s sebou na herní kemp do Rakouska. Klatovský odchovanec si i tam vedl výtečně, záhy si odbyl prvoligovou premiéru ve vítězném utkání na Dukle. Stal se nejmladším hráčem Viktorie, který kdy nastoupil v utkání české ligy.

Nejmladší střelci Evropské ligy

Romelu Lukaku (Belgie, 16 let a 218 dnů)

JIŘÍ PANOŠ (Plzeň, 16 let a 267 dnů)

Iker Munain (Španělsko, 16 let a 272 dnů)

Désiré Doué (Francie, 17 let a 125 dnů)

Adam Maher (Nizozemsko, 17 let a 148 dnů)

Yusuf Demir (Rakousko, 17 let a 156 dnů)

Ve čtvrtek nastoupil za A-tým Viktorie podruhé, tentokrát na evropské scéně, a hned se skvěle uvedl. „Když mi trenéři oznámili, že budu v základu, byl jsem docela v šoku. Postupně ze mě ale nervozita spadla. Chtěl jsem týmu pomoct co nejlepším výkonem,“ prohlásil Panoš. „Dát v šestnácti takový gól v evropském poháru je mimořádná věc. Budu mu dál držet palce v kariéře, která mu teď začala,“ řekl ve studiu Sport 2 trenér Martin Hašek.

Je sice ještě brzy snášet na Panoše superlativy, nicméně pozornost si rozhodně zaslouží. Pokud neuhne z nastoupené cesty a bude mu držet zdraví, čeká ho výjimečná kariéra. „Jeho vlastnosti jsou nadstandardní z hlediska požadavků současného moderního fotbalu - umí s balonem, je dynamický, výborně klame tělem a zvládá hru jeden na jednoho. Pořád je to ale dítě, je mu šestnáct let, takže to zase nepřehánějme,“ pronesl Koubek před vstupem do sezony. Panoš jeho slova začal bleskově naplňovat…