Hlavní obsah

Řval na soupeře, máchal rukama. Jedličkova show před penaltou přinesla úspěch

Většinu čtvrtečního zápasu Evropské ligy proti Ludogorci se gólman fotbalové Plzně Martin Jedlička spíše nudil. Když už ale stál výsledek zápasu na něm, dokázal tým podržet. Chycenou penaltou na začátku druhé půle se stal jednoznačně hrdinou utkání.

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Gólman Martin Jedlička zneškodnil proti Ludogorci penaltu a zajistil Plzni v Evropské lize bod za remízu 0:0.

Článek
Fotogalerie

A nebylo to poprvé. I když Jedlička celkově nemá v penaltách nikterak oslnivé statistiky, když jde do tuhého, umí čarovat. Jen vzpomeňme na jarní rozstřel osmifinále Konferenční ligy proti švýcarskému Servette. Tam Jedlička pustil za svá záda jedinou ze čtyř penalt a byl z toho postup.

Tentokrát se zaskvěl proti Jakubu Piotrowskému. Nejprve se snažil kapitána Ludogorce tak trochu psychicky rozložit. Mával rukama, ukazoval na svou pravou stranu.

„Snažil jsem se ho rozhodit. Pořvával jsem na něj a povedlo se, když to takhle kopnul,“ přiznal Jedlička pro Sport 2. Má pravdu, že Pitrowski selhal. Penaltu umístil po levé Jedličkově ruce, což gólman Plzně správně odhadl. Střele navíc chybělo pořádné umístění a také razance. Vždyť Jedlička míč ani nevyrazil, ale jednoduše chytil do svých rukavic.

Byl to v 52. minutě jeden z extrémně důležitých momentů. „Nikdo neví, jak by to jinak vypadalo, ale když Jedla chytil, měli jsme pak blíž k vítězství,“ pronesl trenér Miroslav Koubek.

„Hodně nám pomohl, a myslím, že do dalších utkání i sám sobě,“ pravil kapitán Lukáš Kalvach. „Klobouk dolů před Jedlou, protože soupeř neměl mimo penaltu nic,“ dodal útočník Daniel Vašulín s tím, že pokutové kopy se na tréninku v Plzni příliš často neprocvičují.

„Jedla byl s trenéry gólmanů jistě dobře připravený. Vypadalo to, že měl hráče přečtené, že od začátku věděl, kam střela půjde,“ přemítá Vašulín.

Každopádně se zdá, že 26letý brankář má po zranění definitivně zpátky formu a také post jedničky před Mariánem Tvrdoněm. Mrzí ho tak jen konečná remíza 0:0 s Ludogorcem, i když on sám pro výhru nemohl udělat víc.

„Musíte být v hlavě ready, a když míč někde vypadne, tak se ho prostě snažím chytit. Věřím, že jsem zpátky na své úrovni a budu pomáhat Viktorce,“ hlásí.