Hlavní obsah

Razgrad jako panelákové město se skrytým pokladem v centru

Panelák, panelák a zase jen panelák. Periferii třicetitisícového města Razgradu tvoří staré domy, které s velkou dávkou pokory vypadají jako z hororu. Zabedněná okna, rozbité dveře či posprejované zdi. Taková je realita v místě, kde se představí fotbalisté Slavie v prvním zápase hlavní fáze Evropské ligy proti bulharskému Ludogorci.

Foto: Tomáš Mach, Sport.cz

Dominantou Razgradu je mešita Ibrahima Paši.

Článek

Razgrad (od našich zpravodajů) - Fotbaloví nadšenci si ale i tady mohou přijít na své, což potvrdil sám trenér sešívaných Jindřich Trpišovský. „Krátce jsem se prošel a našel jsem obchůdek Christo Stoičkova. Nakoupil jsem si tam nějaké věci a zavzpomínal při pohledu na jeho fotky,“ prozradil kouč.

Razgrad je svým způsobem zvláštní fotbalové místo. Na ligu sem chodí pár stovek fanoušků, na druhou stranu cítíte, jak je město na Ludogorec hrdé. Ulice v okolí stadionu lemují lampy s plakáty klubu a ve městě můžete potkat fanoušky v zelených dresech s orlem ve znaku i ve všední den.

Kontrastů je víc. V šedém městě, ve kterém máte pocit, že se čas zastavil někdy před třiceti lety, vyčnívá moderní aréna Ludogorce a dominanta města mešita Ibrahima Paši.

Foto: Sport.cz

Zajímavý kontrast je k vidění při pohledu na stadion Ludogorce, který v Razgradu vyčnívá.

„Kontrast mezi zázemím klubu a městem je znatelný, ale já mám rád podobná místa, jelikož jsem v podobných místech trénoval. Má to komornější atmosféru a lidé jsou obecně více v pohodě,“ uvedl Trpišovský.

A ještě jedna zvláštnost? Hned vedle stadionu je malá zoologická zahrada, kde si můžete prohlédnout lva, jelena a nejrůznější druh skotu.

Běžný turista ze zahraničí se však musí připravit, že luxus v třicetitisícovém městě příliš nenajde. Těžko se domluví anglicky a v nejrůznějších podnicích či obchodech se jen výjimečně dá platit kartou.

V Razgradu si ale také pošmáknou milovníci bizarních míst. Pamatujete na období, kdy na každém rohu v Česku byla telefonní budka? V Razgradu zase stojí na mnoha místech automaty na kávu.

Zatímco Bulhaři si mohou dosyta užívat instantní nápoje, soupeři Ludogorce na výběr příliš nemají. Ve městě jsou prakticky jen dva velké hotely, přičemž jeden z nich mají rezervovaný fotbalisté Ludogorce. Takže pro hosty zbývá hotel Cartoon, který se tyčí nad Razgradem. Od pondělního večera ho obývají slávisté.

Na recepci hotelu jsou vystavené vlaječky i dalších klubů, které se tu představily. Jmenovitě AC Milán, Leverkusen, Tottenham, Inter Milán, Ajax či AS Řím.

Sešívaným je ale jedno, jak to v Razgradu vypadá. Přijeli si hlavně pro výhru, která by odšpuntovala jejich působení v hlavní fázi Evropské ligy.