Hlavní obsah

Ras Magath, zápas s Rosickým i sestup. Vicemistr Evropy z roku 1996 vzpomíná na Eintracht

V zimě 2001 nabral obránce Karel Rada kurz Frankfurt nad Mohanem. Na stadionu ho se svým typicky přísným výrazem přivítal německý kouč Felix Magath. Vyhlášený ras, vzhledem k až abnormálnímu důrazu na fyzickou kondici postrach mnoha fotbalistů. „Felix mě do Eintrachtu přivedl. Jo, tréninky byly hodně slušný,“ vzpomíná s úsměvem vicemistr Evropy z roku 1996.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Trenér Karel Rada

Článek

Frankfurt (od našeho zpravodaje) - Kariéra Rady je spojená jak s Eintrachtem, tak s plzeňskou Viktorií. S týmy, které ve čtvrtek večer v téměř 60tisícovém kotli Deutsche Bank Parku vstoupí do Evropské ligy.

Patřil ke klasickým srdcařům, stachanovcům. Byl perfektně silově i fyzicky vybavený. Kam jiní nestrčili nohu, Rada nastavil hlavu. I pro tyto vlastnosti si ho Magath vytáhl v zimě 2001 z pražské Slavie.

„Potvrdilo se mi, co se o něm psalo. Byl tvrdý, náročný na kondici, na běžecké věci. Dostávali jsme šílené dávky, na které si člověk musel zvykat. Někteří spoluhráči i zvraceli,“ říká Rada. „Měl jsem taky několikrát namále, kolikrát to bylo na hraně,“ dodává kouč české reprezentace žen.

Jenže pod Magathem absolvoval pouze zimní přípravu a jeden bundesligový zápas. „Prohráli jsme a on byl vyhozen. Změn na lavičce se pak událo víc. Předtím v Trabzonsporu se mi stalo, že se u mužstva během roku a půl protočilo pět trenérů. Říkal jsem si, že tohle se mi nemůže nikde stát. Ale nakonec se mi to přihodilo i ve Frankfurtu,“ podotýká Rada.

Zatímco v Turecku hrál o pohárové příčky, ve Frankfurtu o záchranu. Stál však proti mnoha evropským hvězdám včetně tehdejšího záložníka Dortmundu Tomáše Rosického. Zahrál si i proti Bayernu, ještě na Olympijském stadionu v Mnichově.

„V klubu všechno klapalo, podmínky na fotbal byly skvělé. Bohužel jsme nakonec spadli. Změn na lavičce bylo prostě moc. Bral jsem ale i tak angažmá jako obrovskou zkušenost. Člověk se ocitl mezi spoustou skvělých fotbalistů, musel se prosadit. Do života super,“ povídá Rada.

Tehdy zažíval Eintracht nepříznivé období, nepatřil mezi německou špičku. V posledních letech ale vystoupal znovu nahoru. Proti Plzni je jasným favoritem. „Souhlasím. Už jen tím, že hraje bundesligu, která má vyšší úroveň než česká liga. Ale Viktorka nemá vůbec špatný tým. Aby uspěla, musí ale podat mnohem lepší výkon než o víkendu na Slavii,“ uzavírá Rada.