Hlavní obsah

Potřetí v řadě v Evropě, to je pro Plzeň obrovský úspěch! Koubek o postupu, podzimu i Vašulínovi

Když rumunský arbitr zapískal konec zápasu s Kryvbasem, trenér Plzně Miroslav Koubek si radostí zapumpoval a plácl si s asistenty. Aby ne, Viktorii právě dovedl podruhé do evropských pohárů. „Tohle je velký úspěch plzeňského klubu, je potřetí v řadě v Evropě. Jsem rád, že u toho můžu podruhé být,“ zářil Koubek po vítězné čtvrteční odvetě v Doosan aréně (výhra 1:0).

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Trenér Miroslav Koubek z Plzně

Článek
Fotogalerie

Jak se váš druhý postup do Evropy s Plzní rodil?

Obtížně, soupeř byl zdatný, nepříjemný. Jsou to atleti, útočník Adu nás doslova týral. Projevili jsme ale taktickou vyspělost. Nebyli jsme lepším mužstvem, ale v Evropě jsme ošlehanější, což se mohlo projevit. Fungovala nám kouzelná pohárová defenziva, kdy nedostáváme branky. Podržel nás i gólman a počkali jsme si na brejkové situace. Zaplaťpánbůh, že se nám povedla jedna krásná akce.

Stejně jako v prvním duelu, ani v odvetě vám nevyšla první půle. Proč?

Ukrajinská mužstva se nikdy nevzdají. Přijeli to do Plzně otočit, vlítli na nás. Jsou lepší ve fyzické složce výkonu než většina českých klubů. Stojí spoustu energie udržet a vybojovat balon. Pak se vytváří obraz, že nejsme nebezpeční v útoku. Nesmíme opomenout ani pochopitelný faktor, a sice nervozitu. Byla tam.

Vnímáte úlevu, že jste splnili cíl a zajistili si Evropu?

Cítím velkou radost a úlevu. Všem českým mužstvům, která měla hráče na Euru, se daří. Tohle je moc dobře pro tuzemský fotbal. Obával jsem se přípravy, která byla vzhledem k neúčasti reprezentantů specifická. Navíc nám odešel Tomáš Chorý do Slavie. Je obrovský úspěch, že tohle dokážeme zvládat.

Čeká vás play off Evropské ligy. Byla by už pro vás Konferenční liga zklamáním?

Určitě ne, musíme být pokorní, skromní. V Plzni se prožily báječné časy, s báječnou generací, která dokázala vybojovat několikrát Ligu mistrů. Teď je tady jiná parta. Jak říkám, pokorně přijímáme každou evropskou soutěž.

Oba zápasy rozhodl útočník Daniel Vašulín, který se trefil ve třetím utkání po sobě. Jste překvapený, jak rychle se po letním příchodu adaptoval?

Jsem za něj moc rád, jak se zabudovává, že střílí góly a stává se oblíbencem diváků, což mu pomůže. Je potěšitelné, že je schopný nahradit Tomáše Chorého.

Takže vaše snaha o získání ještě jednoho útočníka upadá?

Zvolím diplomatickou odpověď. Level, který očekáváme s Vašulínem, bych si představoval o něco lepší. Všechno je ale vývoj.

O Evropskou ligu si to rozdáte se skotskými Hearts. Co o nich víte?

Každý ví, jaký skotský fotbal je - agresivní, kontaktní, náročný. Přiznám se ale, že jsem Hearts zatím neviděl, nechtěl jsem urazit štěstí. Stejně jsem se mohl dívat na Sevillu, která by nás čekala v případě vyřazení. Nemělo by to smysl.