Hlavní obsah

Naposledy Barcelona. Plzeň spoléhá na domácí tvrz a chce mít jistotu pohárového podzimu

Před týdnem fotbalová Plzeň herně příliš nepřesvědčila, přesto si do domácí odvety 3. předkola Evropské ligy s ukrajinským Kryvbasem přivezla náskok 2:1. „Hráčům zdůrazňuji, že zápas nebyl. Musíme ho vymazat,“ hlásí trenér Miroslav Koubek před utkáním, které může Západočechům zajistit na podzim pohárovou Evropu.

Video: LFA

Článek

„Pamatujeme si způsob hry soupeře, ale výsledek musíme zapomenout a nic nehájit. Chceme být aktivní a vyhrát,“ říká Koubek. Plzeň v Košicích, kde se hrálo vinou pokračující války na Ukrajině, předvedla nepříliš povedený první poločas.

Po přestávce ale skóre díky trefám 16letého Jiřího Panoše a nové posily Daniela Vašulína otočila. Podle Koubka není největší výhodou do odvety hubený náskok, ale domácí prostředí. Vždyť Plzeň ve Štruncových sadech neprohrála už osm pohárových utkání v řadě, a dokonce v nich nedostala ani gól. Naposledy v listopadu 2022 s Barcelonou na závěr skupiny Ligy mistrů (2:4).

„Každý zápas je trochu jiný. Víme, že jsme favoritem, máme gól k dobru a hrajeme doma. Ve fotbale se už ale stala větší překvapení. Budeme ve střehu,“ dodává křídelník Jan Kopic. Varuje zejména před silnými stránkami soupeře. Tedy hrou do těla, pevnou obranou a rychlými přechody do útoku.

Nabízí se však jistá paralela s rokem 2015 a třetím předkolem Ligy mistrů. Plzeň tehdy vyhrála úvodní klání na půdě Maccabi Tel Aviv také 2:1, jenže doma padla 0:2 a sen o milionářské soutěži se rozplynul. Koubka to tehdy stálo místo.

Jenže je zde ještě jedna čerstvá a pozitivnější vzpomínka. Konkrétně na minulé léto, kdy Západočeši bojovali o Konferenční ligu s Tobolem Kostanaj z Kazachstánu. Opět výhra 2:1 venku. Doma pak pojištění postupu s výsledkem 3:0 a pro Koubka velká premiéra, kdy vůbec poprvé dovedl nějaký klub do hlavní fáze evropského poháru.

„Samozřejmě si Maccabi pamatuji, ale prokletí už jsme zlomili. S Tobolem jsme to zvládli a teď snad také,“ věří Kopic.

Třetí tým uplynulého ročníku české ligy moc dobře ví, o co ve čtvrtečním střetnutí jde. Postup znamená jistotu pohárového podzimu a bonus minimálně kolem sta milionů korun.

V případě, že Viktoria uspěje, zahraje si v závěrečném předkole Evropské ligy proti skotským Hearts. Pokud však dvojutkání s Kryvbasem ztratí, spadne do posledního předkola Konferenční ligy a narazila by na favorizovaný španělský Betis.

„Víme, kdo nás čeká, pokud čtvrtek nezvládneme. Víme, že by to pak bylo daleko těžší,“ uvědomuje si Kopic. Duel má výkop v 19 hodin, přímý přenos vysílá ČT a online reportáž můžete sledovat na webu Sport.cz.