Hlavní obsah

Plzeňský Koubek: Vítězná šňůra mužstvo psychicky posiluje

Sedm soutěžních zápasů, šest výher a vzhůru do play off o postup do Evropské ligy! Fotbalová Plzeň zažívá parádní vstup do ročníku, ve čtvrtek od 19:00 doma vstoupí do klíčového dvojzápasu se skotskými Hearts. „Vítězná šňůra nám dodává sebevědomí. Vidíme, že i po nějakých odchodech, ani nebudu jmenovat ten nejvýznamnější, se dá hrát,“ prohlásil kouč Miroslav Koubek.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Trenér Viktorie Plzeň Miroslav Koubek

Článek

Mírné rýpnutí do útočníka Tomáše Chorého, který v létě odešel do Slavie, si mohl dovolit. Viktoria je rozjetá, v sezoně navíc zatím jen dvakrát inkasovala. Kromě bezbrankové remízy v Jablonci sbírá pouze vítězství.

Vítězná energie z týmu je tak asi cítit, že?

Atmosféra je dobrá. Vítězná šňůra, až na jednu remízu v lize, mužstvo psychicky posiluje. Dodává mu sebevědomí. Vidíme, že se dá hrát i přes některé odchody. Všichni víme, jaký byl v létě nejvýznamnější. Nemusím jmenovat. Šanci dostávají i mladí, například Alexandr Sojka v Budějovicích nebo předtím Jiří Panoš.

Nasazením šestnáctiletého Panoše jste v minulém předkole zaskočil Kryvbas, mladík se odměnil krásným gólem. Máte i další eso v rukávu?

Mladšího borce už nemám. (usmívá se) Uvidíme. Vždycky se snažíme soupeře nějak překvapit, udělat nečekaný tah, pokud to situace umožňuje. Dál bych to nekomentoval.

Upravíte nějak taktiku? Skotský fotbal je přece jen specifický.

Pozor, v mužstvu Hearts je technický potenciál. Hráči umí kopat, umí s míčem. My půjdeme naší cestou. Máme svůj styl, ten uplatníme na každého. Na co to bude stačit?Uvidíme. Chceme doma zvítězit a odvézt si pokud možno co nejlepší výsledek do odvety.

Máte pocit, že Hearts budou naopak v něčem připomínat ukrajinského soupeře?

Jsou tam určité podobné prvky. Jeden prvek je velmi dobrý, rychlý brejk. Snaží se jít bez dlouhého váhání nahoru. Pak houževnatost, kontaktnost, tvrdost, ale v rámci fair play. A velmi dobrá hra ve vzduchu v obou boxech.

Záložník Pavel Šulc o Hearts:
„Řekl bych, že se to nebude moc lišit od Kryvbasu. V lecčems to bude podobné. Jak říká trenér, čeká nás evropská intenzita. Fyzicky hodně náročný zápas, musíme se vyrovnat soupeři, co se týče soubojů.“

I kdybyste dvojutkání nezvládli, máte jistotu hlavní fáze Konferenční ligy. Může to působit jako uklidňující prvek?

Ano. Tlaku se samozřejmě nevyhnete nikdy. Ale je enormní, když máte prázdné ruce. Pokud v nich už naopak něco držíte, můžete hrát trošku s nadhledem. Věřím, že nám to pomůže.

Má dvojzápas s Hearts favorita?

V prognózách jsem vždycky hodně při zemi. Do play off jakéhokoliv poháru se dostanou jen silná mužstva. Silní jsme my, stejně tak Hearts. Na outsidera nenarazíte. Ve Skotsku nás navíc čeká specifické prostředí, na které naši hráči nejsou zvyklí. Chci tedy být mírný, ale pokorný optimista.

Sestřih zápasu České Budějovice - PlzeňVideo: LFA

Několik hráčů Viktorie se pere se zdravím. Jak je na tom tým zdravotně?

Od víkendového zápasu v Českých Budějovicích se moc nezměnilo. Honza Paluska si byl o víkendu zahrát za béčko, Lukáš Hejda ještě ne. Nominaci budeme zvažovat, máme před sebou ještě trénink a jednu noc.

Když budeme konkrétní - jak jsou na tom Matěj Valenta a brankář Martin Jedlička?

I Matěj už si zahrál o víkendu za B tým, taky je to jméno ke zvážení, uvidíme. Jedlička v nominaci bude.