Hlavní obsah

Pan nepotřebný? Ale kdeže. Plzeňskou euforii obstarala bývalá opora

Létal po hřišti jako smyslů zbavený, jeho bouřlivé oslavy nešlo ani přibrzdit. Ač vlastně klíčový gól ani nedal. Plzeňský záložník Jhon Mosquera se ale pod vítěznou branku veledůležitého duelu proti Hearts (1:0) tučně podepsal. Viktorii přiblížil vysněnému postupu do Evropské ligy. A že se netěší takovému vytížení jako dřív? To mu bylo úplně fuk. „Je pro nás velmi cenný,“ chválil Kolumbijce kouč Miroslav Koubek.

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Jhon Mosquera z Plzně sice gól nedal, ale výrazně k němu pomohl a mohl se radovat.

Článek

Ještě za bezbrankového stavu běžela šestá minuta ze šesti nastavených. Stav na výsledkové tabuli, kde svítily dvě kulaté nuly, hostům ze Skotska vyhovoval. Už se asi viděli, jak jdou do domácí odvety s vědomím, že jim stačí výhra o gól. Takřka ideální scénář.

Jenže pak přišel parádně zakroucený rohlík Cadua z pravé strany a Mosquerou předpisově zavřená zadní tyč. Bránící Daniel Oyegoke zazmatkoval. Moc dobře cítil, že mu na záda dýchá hladový Kolumbijec v červeno-modrém. A že pokud nezasáhne, jeho sok bude mít k dispozici výsostnou pozici k zakončení.

Tak si „raději“ srazil míč do branky sám. 1:0, plzeňská euforie mohla propuknout.

„Cadu výborně odcentroval, Mosquera to zavřel. Z tohoto prostoru dal v kariéře už řadu gólů. I když tenhle byl možná vlastní, tak je to úplně jedno,“ popisoval Koubek klíčový moment.

„Vytvořil jsem tlak na soupeře, ten si dal vlastňák. Jsem rád, že jsme fanouškům dopřáli vítězství. Teď musíme ještě jednou vyhrát a dostat se do Evropské ligy,“ řekl Mosquera pro klubový instagram.

Není to tak dávno, co byl nyní čtyřiatřicetiletý levák nepostradatelným článkem základní sestavy. Vzpomeňme na jeho první sezonu v Plzni (2021/2022). Systém kouče Michala Bílka byl pro Mosqueru jako dělaný. V roli klasického křídla ve formaci se čtyřčlennou obranou platil za klíčového muže v úspěšném tažení za titulem, zapsal bilanci 7+6 ve 33 zápasech.

Nyní už je ale přece jen o pár roků starší. Navíc do Koubkovy filozofie tolik nezapadá. Na wingbecích preferuje zkušený lodivod často defenzivně vyspělejší hráče. A role křídla v útočné trojici v případě rozestavení 3-4-3 mu také není vyloženě šitá na míru.

Mosquera se tak musel sžít s novou rolí. Teď je z něj muž pro klíčové okamžiky.

„Je s tím smířený. Pokaždé je ochoten maximálně pomoci mužstvu. Účinná zbraň,“ culil se Koubek.

Opravdu velký tým potřebuje mít v arzenálu i takové jedince, kteří nepotřebují hrát každou minutu. Ale když prodají zkušenosti v pravou chvíli, jejich snaha má nevyčíslitelnou hodnotu.

Nebo naopak vyčíslitelnou?

Pokud se gól, který Mosquerovo snažení obstaralo, ukáže jako postupový, jeho hodnota bude sahat do desítek milionů korun. O osmadvacet více by jich Plzeň získala, pokud by vykopala Evropskou ligu místo pádu do její chudší, konferenční sestry. Tučnější obnos by jí pak připadl za každý získaný bod v EL místo bodu v KL. Klub by čekaly prestižnější zápasy, možnost změřit síly s elitnějšími celky.

Což si ve Viktorii všichni přejí. Včetně Mosquery. I když se už třeba netěší takové minutáži.