Hlavní obsah

Penaltový rekord v Evropské lize. Vážně bizár, smál se hrdina večera

Sedmnáct sérií, 34 pokutových kopů. Tohle ještě evropské poháry nezažily. Zdánlivě nekonečný rozstřel ve čtvrtečním 3. předkole Evropské ligy dopadl lépe pro nizozemský Ajax, který proti řeckému Panathinaikosu zvítězil 13:12 na penalty. Status hvězdy večera si uzmul čtyřicetiletý gólman vítězů Remko Pasveer, který čapnul pět pokusů soupeře a ten svůj proměnil.

Foto: Profimedia.cz

Brankář Ajaxu Remko Pasveer (ve žlutém) čaroval v rekordně dlouhém rozstřelu proti Panathinaikosu.

Článek

„Tolik penalt? Vážně bizár,“ culil se Pasveer. Veterán Ajaxu působil klidně, nesnažil se soupeře nijak rozhodit siláckými řečmi či tanečky na čáře, jako například činí argentinský penaltový mág Emiliano Martínez, který před dvěma lety v Kataru dovedl svoji zemi k titulu mistra světa.

Proč se jím Pasveer neinspiroval? Odpověď byla strohá. „Nejsem přece klaun.“

Zkušený brankář přišel na řadu jako jedenáctý exekutor Ajaxu za stavu 7:8. Ve chvíli, kdy už tři z penalt úspěšně zlikvidoval. Ale aby jeho celek zůstal ve hře, musel proměnit, podobně jako jeho protějšek Bartlomiej Dragowski.

Svůj pokus poslal suše do pravého dolního rohu a loterie pokračovala. Ještě nějaký ten pátek. Celkem trval rozstřel necelou půlhodinu.

V šestnácté sérii už to pro Ajax vypadalo nadějně. Pasveer vychytal Filipa Mladenoviče a ke kopu, který mohl být rozhodující, se postavil Brian Brobbey. Mladý kanonýr, který už selhal v sérii s pořadovým číslem pět. Jenže balon při snaze o zakončení pod břevno poslal asi do desáté řady tribuny za bránou. Dvě penalty, nula gólů. Brobbey skryl hlavu do dlaní a skácel se na zem.

Diváci možná pochybovali, jestli se někdy ještě vůbec dostanou domů.

Jenže pak přišel další Pasveerův zákrok. Veterán přečetl záměr Tonnyho Vilheny a zařídil Ajaxu další mečbol.

Původně měl jít na rozhodující penaltu kapitán Jordan Henderson. Jenže k němu s prosíkem přišel teprve jednadvacetiletý obránce Anton Gaaei. „Můžu kopat?“ tázal se ostříleného borce, který nosil pásku i ve slavném Liverpoolu.

Henderson svolil, Gaaei stejně jako v deváté sérii proměnil a uvrhl tribuny do euforie. Ajax se procpal do play-off o účast v Evropské lize.

„Kopl to parádně. Tenhle večer nám ohromně psychicky pomůže,“ tuší Pasveer.

Za skutečného hrdinu byl ale on. Šlo by ale ještě o maličko hezčí příběh, kdyby si míč postavil na puntík v poslední, sedmnácté sérii sám Pasveer. Čtyřicetiletý borec, který do Ajaxu přišel před třemi roky, na sklonku kariéry. V reprezentaci debutoval, když mu bylo 38 let. A ačkoliv v listopadu oslaví 41. narozeniny, stále je jedničkou historicky nejúspěšnějšího klubu Nizozemska. Jak vidno, tak zaslouženě.

Související témata: