Hlavní obsah

Mourinho řádil, dostal červenou. Po vyloučení si vystřelil z rozhodčího

Jeho Fenerbahce v Evropské lize uhrálo cennou remízu 1:1 s papírově silnějším (a o řád bohatším) Manchesterem United. Kouč José Mourinho se ale znovu pasoval do hlavní role show, která se rozjela po zápase. Sudího Clémenta Turpina, který jej ve druhé půli vyloučil, ironicky označil za jednoho z nejlepších na světě. „Je fakt dobrý. Jedním okem koukal do vápna. Druhým viděl, jak se na lavičce rozčiluji,“ rýpl si Mourinho.

Foto: Umit Bektas, Reuters

Rozezlený José Mourinho (uprostřed)

Článek

K inkriminovanému momentu došlo v 58. minutě duelu, již za stavu 1:1. Mourinho cítil, že United jsou pod dekou. Fenerbahce slavného soupeře přehrávalo a po jednom ze soubojů padl k zemi ve vápně Rudých ďáblů záložník Bright Osayi-Samuel.

„Penalta!“ ozvalo se z naplněných tribun stánku Fenerbahce. Stejný názor sdílel i Mourinho. Portugalská trenérská legenda nevěřícně rozhodila rukama a divoce gestikulovala, ať se sudí Turpin okamžitě běží podívat na obrazovku. Následně prohodila pár slov se čtvrtým rozhodčím.

Konečný rezultát? Namísto pokutového kopu červená karta z kapsičky hlavního arbitra a vykázání Mourinha na tribunu.

Po zápase se rozjel tradiční kolotoč s komentáři na adresu rozhodčího. Kvůli němuž polovina fotbalového světa Mourinha bezmezně obdivuje, přičemž druhá jej nemůže vystát.

„Vyloučení mi vysvětlil naprosto neuvěřitelně. Ve stejnou chvíli prý viděl, co se dělo v pokutovém území, a také jak se chovám u střídaček. Ze srdce mu gratuluji k tomu, jak tohle zvládl. Přesně proto je Turpin jedním z nejlepších sudích na světě,“ pravil s tak objemnou dávkou ironie, že by se těžko odvážela i kamionem.

„Jedno oko doprava, druhé doleva. Fakt neskutečné,“ přisadil si Mourinho.

A co názor na nepenaltovou situaci, která jej dočasně stála flek u laviček?

„Radši si o ní nic nemyslím. Kdybych protestoval, dostanu půlroční stopku. Možná by pro mě v budoucnu bylo lepší, abych netrénoval v evropských pohárech. Pokud by mě chtěl angažovat nějaký anglický klub ze spodku tabulky, po konci ve Fenerbahce jsem tomu otevřený,“ pravil Mourinho.