Hlavní obsah

Pět shodných soupeřů i anglický velikán: Los a program českých zástupců v Evropské lize

Stejně jako fotbalová Liga mistrů i Evropská liga v aktuální sezoně přichází se změnou herního formátu. Do hlavní fáze se probojovali i dva čeští zástupci - Slavia a Plzeň. V pátek 30. srpna proběhl los, který oběma týmům přisoudil osm soupeřů. S kým se Slavia a Plzeň budou prát o postup do vyřazovací části? A jak vypadá jejich náročný program v EL?

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Fotbalisté Slavie nestačili v posledním předkole Ligy mistrů na francouzské Lille a zahrají si Evropskou ligu.

Článek

Slavia až do poslední chvíle usilovala o postup do Ligy mistrů, v posledním předkole ale i přes domácí vítězství těsně vypadla s francouzským Lille a musí se spokojit s o úroveň nižší soutěží. To plzeňská Viktoria v obou předkolech potvrdila roli favorita a po čtyřech výhrách postoupila do ligové fáze Evropské ligy.

Program Slavie v Evropské lize 2024/25

Český vicemistr zahájí své působení v EL netradičně ve středu 25. září venkovním zápasem s bulharským Ludogorcem. Následovat bude domácí utkání proti silnému Ajaxu Amsterdam. Na konci října sešívaní vyjedou do Baskicka, kde se utkají s Athleticem Bilbao. Možná nejnáročnější test je bude čekat o dva týdny později na půdě bundesligového Frankfurtu.

Ligová fáze Evropské ligy 2024/25
Datum a časZápasVysílání
středa 25. 9., 21:00Ludogorec - Slavia
čtvrtek 3. 10., 18:45Slavia - Ajax
čtvrtek 24. 10., 21:00Athletic Bilbao - Slavia
čtvrtek 7. 11., 18:45Frankfurt - Slavia
čtvrtek 28. 11., 21:00Slavia - Fenerbahce
čtvrtek 12. 12., 21:00Slavia - Anderlecht
čtvrtek 23. 1., 21:00PAOK - Slavia
čtvrtek 30. 1., 21:00Slavia - Malmö

Následovat budou dvě střetnutí v Edenu. Nejprve proti tureckému Fenerbahce Istanbul a poté v polovině prosince proti belgickému Anderlechtu. Působení v ligové fázi zakončí Slavia na konci ledna, kdy ji čeká výjezd na řecký PAOK. Ve čtvrtek 30. ledna pak přivítá na domácím hřišti švédské Malmö.

Program Plzně v Evropské lize 2024/25

Plzeň čeká ostrý start, hned ve čtvrtek 26. září ji totiž na svém hřišti přivítá německý Frankfurt. Následovat bude domácí utkání s bulharským Ludogorcem a na konci října pak výjezd do Řecka na PAOK. V dalším zápase ve Štruncových sadech přivítá Viktoria španělský Real Sociedad.

Ligová fáze Evropské ligy 2024/25
Datum a časZápasVysílání
čtvrtek 26. 9., 21:00Frankfurt - Plzeň
čtvrtek 3. 10., 21:00Plzeň - Ludogorec
čtvrtek 24. 10., 18:45PAOK - Plzeň
čtvrtek 7. 11., 21:00Plzeň - Real Sociedad
čtvrtek 28. 11., 18:45Dynamo Kyjev - Plzeň
čtvrtek 12. 12., 18:45Plzeň - Manchester United
čtvrtek 23. 1., 18:45Plzeň - Anderlecht
čtvrtek 30. 1., 21:00Athletic Bilbao - Plzeň

Na konci listopadu přivítá ve svém azylu Plzeň ukrajinské Dynamo Kyjev. V polovině prosince pak plzeňské fotbalisty čeká veliký test v podobě slavného Manchesteru United. V posledních dvou, lednových, zápasech pak Plzeň nejprve přivítá Anderlecht Brusel a ve čtvrtek 30. ledna poletí na stánek baskického Athletica Bilbao.

Kde sledovat Slavii a Plzeň v Evropské lize 2024/25

Práva na vysílání zápasů z nadcházejícího ročníku Evropské ligy vlastní placené kanály Nova Sport 5, Sport 1 a Sport 2. Ty je možné naladit v rámci sportovních balíčků na internetových streamovacích platformách, jako jsou třeba O2 TV, Telly TV nebo Skylink Live TV.

Kompletní los Evropské ligy 2024/25

Před losem ligové fáze EL, který proběhl v pátek 30. srpna, byly týmy rozděleny do čtyř výkonnostních košů na základě klubového koeficientu. Každému mužstvu v osudí bylo posléze nalosováno osm soupeřů - dva z každého koše. Mezi osmičkou vylosovaných soupeřů nesměla být více než dvě mužstva ze stejné země. Zároveň žádnému klubu nemohl být vylosován soupeř z jeho domácí soutěže.

Nejprve se losovali soupeři týmům z prvního koše, do kterého patřila i pražská Slavia. Té byl z nejlepšího koše vylosován domácí zápas s Ajaxem a utkání ve Frankfurtu. Plzni byl vylosován také venkovní zápas ve Frankfurtu a domácí bitva s Manchesterem United.

Z druhého koše obdržela Slavia řecký PAOK a turecké Fenerbahce. S Turky se utká doma a zavítá na hřiště PAOKu. Stejný výlet čeká i na Plzeň, ta se doma utká se španělským Realem Sociedad.

V třetím koši figurovala už i Viktoria Plzeň. Ze svého koše doma přivítá bulharský Ludogorec Razgrad, venku si zahraje s Dynamem Kyjev. Slavia naopak poletí na hřiště Ludogorce a v Edenu uvítá švédské Malmö, které vypadlo v posledním předkole LM se Spartou.

A ze závěrečného koše v osudí byl Slavii určen domácí zápas s Anderlechtem a výjezd do baskického Bilbaa. Úplně stejně na tom je i Plzeň, která tak nakonec obdržela hned pět shodných soupeřů jako její pražský rival.

Hlavní změny formátu evropských soutěží

  • Skupinovou fázi nahradila jedna velká ligová fáze pro všech 36 účastníků konkrétní soutěže.
  • V Lize mistrů a Evropské lize odehraje každé mužstvo osm utkání. V Konferenční lize čeká na účastníky zápasů šest.
  • Soupeři byli týmům nalosováni na základě výkonnostních košů, které byly utvořeny dle klubových koeficientů.
  • Z ligové fáze postupuje osm nejlepších týmů přímo do osmifinále soutěže.
  • Celky na 9. až 24. místě se utkají o zbylá osmifinálová místa v předkole play off. Ostatní týmy v Evropě končí.