Hlavní obsah

Krmenčík je náš hrdina! Fanoušek PAOK o českém útočníkovi a obávaných ultras

Ultras PAOK. Budí obavy, leckdy hrůzu. Přinejmenším velký respekt. Když to rozbalí, je rozhodně je lepší se jim klidit z cesty. Mnozí by pro svůj klub zemřeli. Vzhledem k jejich až fanatické nenávisti k soupeři se stadionu PAOK přezdívá Černé peklo. Sílu sektoru G4 poznají ve čtvrtek večer fotbalisté Plzně v duelu Evropské ligy. „Víte, v médiích mají ultras PAOK obraz fašistů, násilníků. Ale tak to rozhodně není, vím z vlastní zkušenosti,“ říká v kavárně u stadionu PAOK 48letý Sikas, bývalý člen ultras.

Foto: Robert Neumann, Sport.cz

Fanoušek PAOK Sikas pózuje před stadionem svého milovaného klubu.

Článek

Soluň (od našeho zpravodaje) - Že se stane fanouškem PAOK, bylo rozhodnuto už při jeho narození. „Fanouškovství k PAOK se dědí. Otec je fanouškem, bylo jasné tedy jasné, že budu i já. Stejně tak fandí PAOK i můj syn. Dokonce i manželka. Na zápasy chodíme spolu. Máme na sobě dresy, šály, všechno v černo-bílé,“ culí se Sikas. „Tady se drží heslo - Jednou PAOK, navždy PAOK,“ dodává.

Sympatický Řek ale nikdy nepatřil mezi radikální křídlo ultras, byť sektor G4 navštěvoval dlouho před patnáctými narozeninami. „Proč páchat násilí, útočit nebo nadávat hráčům, když prohrají? Fotbal je přece hra, nejde jen vyhrávat,“ tvrdí Sikas.

Sektor G4 už dávno opustil. Zápasy na Toumbě sleduje z hlavní tribuny. „Je to takový koloběh. Když se blížíte k patnáctce, začnete chodit do G4. S věkem se pomalu posunujete - G5, G6, pak rodinná tribuna a nakonec sektor vrstevníků od pětačtyřiceti výš,“ směje se Sakis.

Povoláním profesionální řidič občas vypomůže i milovanému klubu. Když v zimě 2021 dorazil do Soluně český útočník Michael Krmenčík, na letišti ho vyzvedl právě Sikas. Rychle si k sobě našli cestu, stali se z nich blízcí přátelé. „Krmi je můj velký kamarád. Mám rád celou jeho rodinu, jeho malé dcerky jsou skvělé. Pro PAOK je nesmrtelný, vystřelil nám výhru ve finále Řeckého poháru,“ podotýká Sikas.

„Krmenčíka samozřejmě znám. Byl v PAOK sice jen půl roku, ale díky gólu ve finále s Olympiakosem je pro nás hrdinou,“ doplňuje 25letá kavárnice Evangelia, která právě donesla Sikasovi espresso.

Pohárový triumf z jara 2021 byl umocněn tím, že právě Olympiakos je pro PAOK největším rivalem. „Derby s Arisem je v rámci Soluně, ale s Olympiakosem jde o velký zápas v rámci Řecka,“ říká kliďas Sikas.

Z míry ho nevyvedl ani přestup bývalé jedničky PAOK Paschalakise do Olympiakosu v létě 2022. „Skončila mu smlouva. Je to profesionál, jde tam, kde mu dobře zaplatí. Ale raději by se neměl procházet kolem stadionu a stavovat se v Soluni na kafe,“ culí se Stakis.

Jestliže kluby po celém světě prohlašují, že jejich fanoušci jsou dvanáctým hráčem, v případě PAOK to rozhodně není plácání do větru. Dres s číslem 12 klub s příchodem nového tisíciletí vyřadil a věnoval ho fanouškům. „I proto PAOK miluju. Je víc než klub. Nejsme uměle vytvořený gigant, který financují miliardáři, šejci. My jsme prostě PAOK,“ podotýká Sikas.