Hlavní obsah

Jihoameričtí šikulové i střelec z Eura. Slavii čeká bulharská výzva

Hegemon posledních třinácti let. Fotbalový klub Ludogorec Razgrad už více než dekádu nemá v domácí bulharské soutěži konkurenci a dobré výsledky sbíral i na evropské scéně. Ve středečním zápase Evropské ligy od 21 hodin sílu bulharského mistra prověří Slavia Praha. Jaký soupeř na ni tedy čeká?

Foto: Profimedia.cz

Radost fotbalistů Razgradu.

Článek

Razgrad (od našeho zpravodaje) - V Bulharsku platí Ludogorec za fenomén už více než deset let. Titul získal v každé sezoně od ročníku 2011/2012, což z něj dělá třináctinásobného mistra domácí ligy. Orli, jak se fotbalistům z Razgradu přezdívá, získali také třikrát bulharský pohár a pětkrát ovládli superpohár.

Tým se prezentuje zelenou a bílou barvou, což pociťuje i více než třicetitisícové panelákové město Razgrad, kde ulice lemují lampy s plakáty se znakem klubu.

Vyjma mešity, která je ozdobou centra, je chloubou města i Huvepharma arena, kde zelenobílí hrají své zápasy. Kapacitu má více než deset tisíc míst. Na ligu sice chodí jen stovky diváků, ale zápasy evropských pohárů na tom bývají s návštěvností lépe.

„Bude to změna oproti našemu domácímu stadionu, kde nás podporuje osmnáct tisíc lidí. Ale nebudeme se na to vymlouvat. Poradíme si s tím,“ ujišťoval asistent trenéra Slavie Milan Kerbr.

Jak již napovídá název arény, hlavním sponzorem klubu je farmaceutická firma Huverpharma. Tu vlastní bulharský magnát Kiril Domusčiev, který klub přebral v roce 2010 a z Ludogorce trápícího se v nižších soutěžích udělal ihned hegemona. Však po postupu mezi bulharskou smetánku jeho tým okamžitě oslavil vítězství jak v lize, tak i v poháru a superpoháru.

Razgrad není pro českého fanouška neznámým klubem. Působil zde třeba kouč Pavel Vrba, který do Ludogorce odcházel po vyhraném ligovém ročníku s Plzní a naskočil do rozjeté sezony v lednu roku 2020. V Bulharsku sice získal taktéž titul a podíval se do osmifinále Evropské ligy, ale po neúspěšných výsledcích v následujícím ročníku si balil kufry již v říjnu a v Razgradu tak působil ani ne rok.

Nutno dodat, že téměř žádný trenér se v Ludogorci příliš dlouho neohřál. Za posledních čtrnáct let se na lavičce vystřídalo už devatenáct koučů. Současným manažerem pak je bývalý fotbalista Zahari Sirakov, který svoji hráčskou kariéru spojil s konkurenční Levski Sofia.

Ludogorec po třinácti vyhraných titulech v domácí soutěži začal letošní sezonu taktéž úspěšně. Na kontě má zatím sedm vítězství a pouze jednu remízu. Razgrad se probojoval do Evropské ligy, když v kvalifikaci zvládl porazit dvakrát moldavský Petrocub. Původně sice bojoval o účast v Lize mistrů, kde však bulharskému týmu vystavil stopku ázerbajdžánský Karabach.

Největší hrozbou pro Slavii bude zajisté brazilský útočník Rwan Seco. Ten je zatím se čtyřmi góly nejlepším střelcem týmu v letošní sezoně a společně se svými brazilskými spoluhráči Rickem a Caio Vidalem se starají o gólový příděl.

Za zmínku stojí také jméno švýcarského útočníka Kwadwa Duaha, který na fotbalovém Euru vstřelil gól Maďarsku v úvodním zápase skupiny A. Na šampionátu pak naskočil do dvou dalších střetnutí. V kádru bulharského mistra se však najdou i hráči se zkušenostmi ze španělské, rakouské či nizozemské ligy.

Pro porovnání hodnota kádru Ludogorce je více než 55 milionů eur. Slavie se chlubí o poznání dražším týmem (88,2 milionů eur) a také z tohohle hlediska je favoritem středečního utkání.

Sešívané i přesto nečeká vůbec jednoduchá prověrka v Evropské lize, která se stejně jako zbylé pohárové soutěže najela na nový systém. Razgrad mimo Slavii narazí v bojích o postup do vyřazovací fáze na Viktorii Plzeň, Anderlecht, Bilbao, Lazio, Alkmaar, Midtjylland a Lyon.

„Máme před sebou těžké soupeře. Já jako trenér ale za to mohu být rád, jelikož hráči mají o motivaci automaticky postaráno. Moc dobře si uvědomujeme sílu Slavie, ale doufáme, že začneme naše působení v Evropské lize pozitivně,“ řekl trenér Ludogorce Zahari Sirakov.