Hlavní obsah

Jednou PAOK, vždycky PAOK. Krmenčík o štaci v Soluni, fackách od spoluhráčů a incidentu s fanoušky

V Soluni byl necelý půlrok, pro fanoušky PAOK se ale i za tak krátkou dobu stal nesmrtelným. Díky vítězné trefě ve finále Řeckého poháru na jaře 2021. Pokud se fotbalový útočník Michael Krmenčík třeba za deset let objeví na slavné promenádě Leoforose Nikise, je jisté, že ho v mžiku obklopí dav příznivců PAOK.

Foto: Profimedia.cz

Michael Krmenčík slaví v dresu PAOK Soluň gól ve finále řeckého poháru proti Olympiakosu.

Článek

Soluň (od našeho zpravodaje) - „Když dáte vítězný gól proti Olympiakosu, což je pro PAOK největší rival, který navíc znamenal triumf v Řeckém poháru, budou vás fanoušci uctívat do konce života,“ říká Krmenčík. V rozhovoru pro Sport.cz nynější opora Slovácka vzpomíná na štaci v Soluni a odhaduje šance Plzně, s níž získala tři tituly, ve čtvrtečním duelu Evropské ligy právě na půdě PAOK.

Když se řekne PAOK, co se vám vybaví na první dobrou?

Fantastický půlrok. Na PAOK nikdy nezapomenu, dařilo se nám v lize, vyhráli jsme Řecký pohár. Klub je výborně řízený, perfektně funguje. Prezident nám před velkými zápasy volal a přál úspěch. Mohl bych hrát v PAOK doteď, ale zvolil jsem tehdy jinou cestu.

Červenobílou.

Ozvala se mi Slavia, s manželkou jsme se domluvili, že zkusíme návrat do Česka. O tom ale mluvit nechci. V Soluni nám bylo s rodinou celkově skvěle. Fanoušci mi stále píšou přes sociální sítě, menší skupina za mnou přiletěla i do Česka. Na ligový zápas, když jsem byl ve Slavii. Od ultras PAOK mám pozvánku do sektoru G4 na domácí zápas.

Chytáte se tam v dohledné době?

Až skončím kariéru, určitě se tam vypravím a s fanoušky si to užiju. Stadion PAOK bude první zahraniční, který dcerám ukážu. Do sektoru G4 je ale nevezmu.(směje se) Bylo hezké, když jsme se šli projít s rodinou po městě, holky byly ještě v kočárku, a fanoušci nás zastavovali, kupovali nám třeba i kafe. Na druhou stranu po prohře nám bylo v klubu doporučeno, ať na promenádu nechodíme.

Až tak?

Pamatuju si, že po prohře v derby s Arisem měl problém brankář Paschalakis. Do médií řekl o fanoušcích cosi hanlivého, oni si na něj počkali po tréninku. Když nastoupil do auta, skupina dvaceti fanoušků ho chtěla převrátit. Šel jsem akorát kolem, zavolal jsem na ně, ať neblázní. Vzápětí přiběhl i kapitán Vierinha. Řekl fanouškům, že jde jen o fotbal, že prohry k němu patří. Naštěstí to zabralo.

Paschalakis musí být na jejich černém seznamu dál. V roce 2022 přestoupil do Olympiakosu.

Tohle oni neodpouštějí. Paschalakis udělal stejnou hloupost, jako já (pozn. - jakožto ikona Plzně přestoupil Krmenčík v létě 2021 do viktoriány nenáviděné Slavie). Fanoušci se řídí heslem Jednou PAOK, vždycky PAOK. Náklonnost ke klubu se dědí z generace na generaci, děti nemají na výběr. Každopádně se už moc těším, až do Soluně zavítám a dcerám budu na stadionu vyprávět, jak jsem tam hrál.

I o speciálním rituálu, kterým v PAOK procházejí noví hráči?

No vidíte, ten stál také za to. Kluci udělali jakýsi tunel, a jak jsem jím probíhal, fackovali mě a kopali. Pak jsem musel zazpívat. Dal jsem Kabáty, Malou dámu. Někteří se snažili dokonce přidat, měl jsem jako zpěvák úspěch.

To ale i na hřišti.

Považuju PAOK za jedno z nejlepších zahraničních angažmá. Měl jsem kolem sebe vynikající hráče. Například Japonce Kagawu, který prošel Dortmundem, nebo kapitána Vieirinhu, mistra Evropy s Portugalskem. Ten je stále v PAOK, stejně i někteří další kluci z tehdejšího týmu. Plzeň to bude mít určitě ve čtvrtek hodně těžké. I vzhledem k pekelné atmosféře na stadionu.

Komu budete držet palce?

Budu fandit dobrému fotbalu a přát si, aby si fanoušci obou klubů zápas užili.