Hlavní obsah

Slavii straší hvězdní bratři z Bilbaa. Čeká je i premiéra ve filmu

Z fotbalové Slavie na něj pějí ódy. „Nico je jedno z nejtalentovanějších křídel světa,“ ví záložník Lukáš Provod. A trenér Jindřich Trpišovský se vyzná: „Obrovsky ho obdivuju i já. Když jsem ale sledoval poslední zápasy, Iňaki má snad ještě lepší formu.“ Seznamte se i vy: Iňaki a Nico Williamsovi, superbratři z Bilbaa, jejichž um ve čtvrtek od 21.00 pozná i Slavia v Evropské lize. A sourozenci, jejichž strhující životní pouť se příští týden dočká i filmového zpracování.

Foto: Profimedia.cz

Iňaki Williams, opora týmu Athletic Bilbao

Článek

Bilbao (Od našeho zpravodaje) - Williamsovi se vymykají v týmu, který se už tak vymyká. Jsou prvními hvězdami tmavé pleti pyšného klubu, v němž se sází výhradně na hráče z Baskicka.

Oba se v něm narodili ghanských přistěhovalcům a fotbal se naučili v tamní akademii. To je jedna z dalších možností, která jim umožňuje nastupovat za chloubu hrdých Basků.

Předzápasový trénink Slavie v Bilbau Video: Sport.cz

Starší Iňaki je už třicátník. Jen ve sledované La Lize nasázel za oblíbené Los Leones rovnou stovku gólů. Stal se modlou, občas navlékne i kapitánskou pásku. Dokonce vytvořil i španělský rekord, když mezi roky 2016 až 2023 nechyběl v 251 duelech nejvyšší soutěže v řadě. Mezitím dohlížel a fotbalově pečoval o mladšího sourozence Nica.

Ve dvaadvaceti letech vyrostla z Williamse juniora fotbalová superstar. V létě se španělskou reprezentací zazářil na Euru, dredatý mládenec dal i gól ve finále, kde ho vyhlásili hráčem zápasu. Už delší čas kolem něj krouží Barcelona a jeho cenovka se pohybuje okolo 70 milionů eur - zhruba stejně stojí celá základní jedenáctka Slavie.

„V nadsázce jsem u videa přejmenoval Athletic na FC Williams, tým v ofenzivě na nich stojí,“ vypozoroval kouč Slavie Trpišovský. O zápase se Slavií se s dovolením ještě bude mluvit i psát v dalších hodinách víc než dost, spíš zůstaňme ještě u sourozenců.

Jejich rodiče Maria s Felixem prchli před africkou bídou. Vydali se bosí přes Saharu, převaděči je hnali přes vyprahlou poušť, než doputovali do Melilly - španělské enklávy na severu Afriky, kde ale pár po překonání plotu s ostnatým drátem zadrželi.

„Nějaký právník jim poradil, ať zamlčí, odkud jsou, a sdělí úředníkům, že pocházejí ze země, kde se válčí. Díky němu dostali politický azyl a mohli se dostat až do Bilbaa,“ přibližoval před lety pro Deník Guardian Iňaki Williams.

Ač má španělské křestní jméno, nastupuje za nároďák svých předků. Mladší Nico si už z úcty vybral k reprezentování zemi, v níž se narodil a vyrůstal.

Mimochodem Nico i Iňaki si v rozdílných výběrech zahráli na mistrovství světa 2022 v Kataru. Právě to byl jeden z motivů, který zaujal i filmaře. O úspěšných bratrech začal vznikat dokument, který má premiéru příští rok na mezinárodním festivalu Zinemira.

„Fotbal je skvělý zesilovač, v němž se mluví o nerovnostech, migraci, rasismu,“ tvrdí režisér snímku Raúl de la Fuente. Španělsko patří mezi vyspělejší evropské země, kde se dodnes zcela nepodařilo vymýtit rasismus. Těžce to v dospívání poznávali i hoši Williamsovi.

„Výsledkem je dokument o jejich životech, zápasech na stadionu San Mamés, tréninku v Lezamě a velkých mezinárodních soutěžích, ale také o jejich původu a příběhu jejich rodičů, kteří přes veliké těžkosti dorazili do biskajské metropole za lepším životem,“ stojí v anotaci filmového díla.

A španělský deník La Marca přibližuje: „Film obsahuje několik úvah o zásadních problémech naší společnosti, které se týkají nás všech. Je o překonávání a naději, které přesahují fotbal, a vybízí ke kolektivní reflexi.“

Do filmové premiéry Los Williams zbývá ještě pár dnů. Teď je čas na fotbalovou show. A fotbalisté Slavie rozhodnou, zda v ní bratři Williamsové budou komparz, nebo je ve čtvrtek obsadí do hlavní role.

Související témata:
Athletic Bilbao
Iňaki Williams