Hlavní obsah

Hattrick v premiéře, podpálený byt. Fanoušci tu Fenina stále milují, zní z Eintrachtu

Česká stopa v Eintrachtu Frankfurt, kterému se ve čtvrtek večer postaví Plzeň v Evropské lize, nese čtyři jména. Karel Rada, Josef Obajdin, Václav Kadlec a … Ano, poslední do kvarteta je Martin Fenin. Stopa bývalého útočníka je absolutně nejvýraznější. Díky několika důležitým gólům, ale i kvůli eskapádám mimo trávník. I po 13 letech od odchodu z Eintrachtu si ho však příznivci i zaměstnanci klubu váží.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbalový útočník Martin Fenin s dresem týmu 1. A třídy FK Řeporyje, dne 27. srpna 2020 v Praze.

Článek

Frankfurt (od našeho zpravodaje) - „S Martinem se dobře známe, jsme kamarádi. Vím, že prochází nepříznivým obdobím, že má problémy. Mrzí mě, jak to s ním dopadlo, ale i tak ho fanoušci Frankfurtu milují,“ řekl pro Český rozhlas člen mediálního týmu Eintrachtu Jan Schneider. V klubu pracuje přes dvacet let, byl tedy u Feninových eskapád, ale i u velkých zápasů, které nesly útočníkovu pečeť.

Do Eintrachtu Fenin dorazil v zimě 2008, půl roku po stříbrném MS dvacetiletých, kde se střelecky prosadil i ve finále. Štaci ve Frankfurtu odpálil hattrickem na půdě Herty Berlín. Definitivně se stal pro fanoušky Eintrachtu Bohem v březnu 2010, kdy vstřelil vítězný gól proti Bayernu Mnichov.

Jenže už tenkrát nabrala kariéra jednoho z největších tuzemských talentů nového tisíciletí sestupný kurz. Noviny a servery začaly plnit víc jeho průšvihy s alkoholem. Ostatně tento stav trvá doteď. Známý je incident, kdy při grilování se spoluhráčem z Eintrachtu vzplála část Feninova bytu. Tragicky mohla dopadnout událost během Feninova angažmá v Chotěbuzi. Po pádu z okna a krvácení do mozku skončil nakonec útočník v péči psychologa.

Problémů se nezbavil doteď, přesto na „svůj“ Frankfurt nezapomněl. Čas od času si obleče jeho dres a vyrazí fandit přímo na stadion. Mezi fanoušky. „Byl s nimi například u triumfu v Evropské lize před dvěma lety, přijel i na finále Německého poháru. Je tu opravdu hodně oblíbený,“ řekl Sport.cz jeden z německých žurnalistů.

  3 : 3 Frankfurt - Plzeň 3 : 3 dohráno
20240926T21 : 00:00+0200
Frankfurt vs. Plzeň
Frankfurt vs. Plzeň
Frankfurt
Plzeň