Hlavní obsah

Finále by byl sen, líčil Trpišovský. Přiznal, že soupeře omrknul i na Netflixu

Stál v přepočtu přes pět miliard korun. Vejde se na něj přes 50 tisíc diváků. Moderní skvost, který je vkusně a nádherně zasazený do okolní zástavby. Na stadion San Mamés v Bilbau ve čtvrtek od 21.00 vyběhnou fotbalisté Slavie k utkání Evropské ligy. V květnu na něm druhá nejprestižnější pohárová soutěž i vyvrcholí. A kouč sešívaných Jindřich Trpišovský se zasnil: „Vím o tom. A naděje žije vždy, bylo by hezké se sem vrátit.“

Předzápasový trénink Slavie v Bilbau Video: Sport.cz

Článek

Bilbao (od našeho zpravodaje) - Je to šílenost, nebo představa s reálnějším podkladem? I o tom napoví čtvrteční duel Slavie proti místnímu Athleticu, které patří ke spolufavoritům celého ročníku.

Slavia na kvalitnějšího protivníka při letošním putování Evropou ještě nenarazila. „Bude to těžké jako v Lille,“ odhaduje Trpišovský.

Tam jste v  srpnovém boji o Ligu mistrů prohráli 0:2. Bude to v Bilbau podobné?

Fotbal a kolektivní sporty jsou krásné v tom, že jsou dva protivníci, kteří se snaží tomu druhému vnutit vlastní styl. A někdy to na hřišti vypadá jinak, než chcete. Věřím, že v kvalifikacích bývají týmy svázanější. Chceme se prezentovat lepším stylem než v Lille. Protivník byl tehdy v prvním zápase tak dobrý, že posunul těžiště hry blíž k naší bráně. Často zmiňuju, že každý tým má nějakou filozofii, tvář a záměr, který se vám soupeř vnutit. Někdy ho zase naopak vnutíte vy jemu.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Trenér Slavie Praha Jindřich Trpišovský

Jaké je Bilbao?

Má špičkové hráče a individuality. Athletic je velký klub. Vysekl bych komplimenty o jeho fantastické křídelní hře. Dál je to typické španělské mužstvo, výborné v kombinaci po zemi, při prvním doteku nebo technických dovednostech. V nadsázce jsem při videu tým přejmenoval na FC Williams. Připomínají mi jménem stáj formule 1, které jsem fandil.

Chápu. Iňaki a Nico Williams jsou bratři a klubové modly.

Ofenziva na nich stojí. Celkově je ale i tým dobře poskládaný. Jsem na něj hodně zvědavý. Jedna věc je vidět třeba Nica Williamse v televizi a pak ho pozorovat naživo v přímé konfrontaci s našimi hráči. Tým je nesmírně silný, ale v defenzivě jsou nějaká okýnka, která se nám snad podaří využít.

Je spása, že na rychlíky na křídlech můžete nasadit Davida Douděru? Z osobních důvodů některé duely poslední týdny vynechává.

Je to pro nás strašně důležité. Nico Williams je trošku podobný Leaovi z AC Milán, i když mezi nimi jsou rozdíly. Oba jsou ale rychlonozí praváci, kteří umí kličku do obou stran. Vyhledávají individuální akce. Doudis si ale hlavně v prvním utkání na AC Milán vedl dobře. Má výjimečnou typologii, kterou jinak moc v týmu nemáme. Jsme šťastní, že přicestoval s námi.

K dispozici bude i Oscar, který si v lize odpykává trest za vyloučení v derby. Jak pomůže?

Oscy je taky strašně důležitý. Z reprezentace si přivezl drobný zdravotní problém, který by se ale měl vyřešit. Takové hráče potřebujeme. V evropských zápasech patří k nejlepším. Je platný v defenzivě, která je ale zásluhou celého týmu.

V hodně dobré náladě vyrazili fotbalisté Slavie k utkání Evropské ligy do BilbaaVideo: Sport.cz

Bude to nejtěžší test vaší obrany v sezoně?

Jednoznačně, bude to podobné jako utkání v Lille, o kterém jsme se bavili. Ofenzivní síla Bilbaa ještě vzroste, jestli bude k dispozici záložník Sancet. Podpořilo by to sílu domácích ze středu hřiště. Bude to prověrka a sbírání zkušeností. Tyhle zápasy pomohly Tomáši Součkovi, Vláďovi Coufalovi nebo Alexi Bahovi do budoucna k velkým přestupům.

Velké transfery naopak nedělá Bilbao. Razí filozofii, že výhradně sází na Basky a odchovance. Bylo by něco podobného možné v Česku?

Zajímavý dotaz, ale spíš na někdy jindy. To je na hodiny vysvětlování a polemiky. U domácích jde o akademii. Mám zprávy, že je fantastická a klub je na ní životně závislý. Rozhoduje i spádová oblast. My bychom byli proti Bilbau schopní poskládat jedenáctku z Čechů, kteří by to zvládli. Myslím, že jsme zápasy Ligy mistrů v minulosti odehráli i s devíti nebo deseti Čechy v sestavě.

Prim ale nejen ve Slavii hrají posily ze zahraničí.

Cizinci vám tým prošpikují, pomůžou mu. Jsou nadstandardní. Největší plus Athletica je vážně akademie. Na Netflixu jsem viděl i hrdost hráčů na jejich sepětí s klubem a regionem. Když se dívám na jejich základní sestavu, stráví někteří hráči v klubu klidně celou kariéru.

Byl by bod z Bilbaa dobrý výsledek?

Ty jo, těžký. Já bych neřekl nikdy, že bych byl spokojený s remízou. Fotbal se hraje na vítězství. Po utkání se mnohdy odpovídá jinak. Někdy je bod málo, někdy ho berete všemi deseti. Remíza a bod ze San Mamés ale zní krásně. My chceme ale body tři. Bude záležet, jakou kvalitu budeme mít a jak se nám podaří ubránit ofenzivní esa soupeře. Od toho se bude odvíjet, jaké procento na úspěch budeme mít.

V Bilbau se odehraje i finále Evropské ligy. Je reálné, že by se Slavia v něm ukázala?

Vím o tom. Naděje žije vždycky. Je to jeden ze snů, který máme v realizáku. Sen byl dostat se do semifinále evropského poháru, třikrát jsme byli blízko. Při kvalitě a náročnosti soutěží se to musí sejít. Vidíme, jak je to těžké ve vyřazovacích bojích proti týmům, jako je AC Milán. Sen žije vždycky, bylo by hezké se sem vrátit. Ale pak už nevím, o čem bychom snili dál (usměje se).