Hlavní obsah

Derby má přednost. Trpišovský: Na Ajax budou změny

Je to nezvyklé. A v českém fotbale až nevídané, že tým po slušném rozjezdu skupiny evropských pohárů nenasadí do dalšího mezinárodního mače nejsilnější možnou jedenáctku. Ve středu to den před duelem Evropské ligy proti slavnému Ajaxu naznačil trenér Slavie Jindřich Trpišovský: „Změny budou, ale nebude to nic zběsilého.“

Foto: Tony Uzunov, ČTK/AP

Jindřich Trpišovský před zápasem s Ludogorcem

Článek

Dokazuje to, do jaké pozice se Slavia vypracovala a jak silným, kvalitním i širokým kádrem momentálně Trpišovský s kolegy disponují.

Ještě víc to dokládá, jaký význam přikládají v Edenu nedělnímu derby se Spartou, která v úterý v Lize mistrů remizovala ve Stuttgartu 1:1.

Liga přijde na řadu až o víkendu.

Český fotbal nejprve vyhlíží další velký pohárový večer a zvučného soupeře. Ve čtvrtek od 18.45 v Evropské lize vyzve Slavia doma nizozemský Ajax.

Naznačíte, trenére, jak složíte sestavu?

Samozřejmě můžu říct, že některé změny budou. Hrajeme čtvrtek - neděle. Někteří hráči mají za sebou dlouhý program a na některých to bylo už znát. Třeba u záložníka Zafeirise jsme v neděli na Bohemce zvažovali, jestli nastoupí, protože byl i lehce nachlazený. Domluvili jsme se na 60 minutách. Je to i o zátěži, která se kumuluje. Další hráči vypadají dobře v tréninku a zaslouží si hrát. Je to souběh několika věcí.

O čem rotace vypovídá?

Napovídá to, že máme dobré hráče v dobré formě. Zahrají například dobře v některých zápasech, ale je mi líto, že se další zápas na hřiště nedostanou. V tréninku to máme nastavené, že nehrající simulují soupeře. Dělají to poctivě a pomáhají základní sestavu připravovat. Současný program vnímám jako určitou odměnu pro hráče. Tohle nám v minulých sezonách hodně pomáhalo.

Jak?

Při rotacích se hráči cítí součástí týmu. Není totiž nic těžšího než po herní pauze odehrát těžký zápas za Slavii. Dosud jsme měli program, při kterém nebyl velký důvod ke změnám. Teď pro náš styl hry potřebujeme fyzično na nejvyšší možné úrovni a na některých postech je těžké zopakovat výkony v režimu čtvrtek - neděle. S čistým svědomím ale říkám, že to neznamená, že bychom obětovali zápas na úkor jiného zápasu. Chceme udělat to nejlepší pro výsledek. S Ajaxem bude vyprodáno a bude to skvělý zápas. V sestavě budou hráči, o kterých jsme stoprocentně přesvědčeni, že úkoly zvládnou.

Přijíždí soupeř, na kterého se nezapomene. Slavia jej v létě 2007 přetlačila v boji o Ligu mistrů, pamatujete si něco vy?

Vzpomínku mám vedle v kanceláři - vedoucího týmu Standu Vlčka, který tehdy hrál. Díky Standovi na to vzpomínám často (usměje se). Zápasy jsem tehdy viděl v televizi. Na zápasy o Ligu mistrů koukal každý, kdo má rád fotbal. Nejvíc si vzpomenu na brankáře Martina Vaniaka a jeho úžasný výkon v dvojzápase. Standa zase přetlačil v rozhodujícím souboji stopera Stama a dal gól. Ajax je pro mě celý život fenomén klubového fotbalu. Vzpomínám si na Jariho Litmanena. Bylo tehdy skvělé, že byl český tým schopný přejít přes takového giganta.

Půjde ho skolit znovu ve čtvrtek?

Očekávám evropský zápas. Moc se na to těším. Bude to zajímavé setkání dvou stylů a rozličných struktur. Narazí na sebe dva skvělé týmy. Mohlo by to být zajímavé. Dopředu má Ajax určitou sílu, rychlá křídla, silného útočníka Weghorsta a vypíchl bych i dvě ofenzivní osmičky Taylora s Fitz-Jimem, kteří hrají ofenzivně a hodně náběhově.

Co může být slabina?

Na druhou stranu se ofenzivní hrou otevírají okénka vzadu. Každému soupeři zápas v Edenu nesedne, a když rychle inkasuje, může to být zajímavé. Slyšel jsem, že nebude k dispozici Weghorst. Je to vysoký útočník a emoční hráč, který umí rozbít zápas. Uvidíme, jestli jsou naše informace přesné.

Co jste zjistil dál?

Je to také jiný Ajax než minulou sezonu. Jsou konsolidovanější, víc hrají s míčem a změnili postavení v základní rozehrávce. Hrají na velké riziko, ale těžko se jim odebírá balon. Obránce Šutalo neměl vstup do angažmá v Ajaxu dobrý, ale nyní hraje skvěle. Pro nás bude alfa a omega je dostat pod tlak. Bude to i o chytrosti, protože nás to bude stát hodně sil.

Zajímavým jménem v kádru je i Jordan Henderson. Někdejší opora anglické reprezentace, která do Amsterdamu utekla z Arábie. Co říct o něm?

Mám zprávu, že také nepřijede. Mrzí mě to, protože jeho kariéra byla skvělá. Mám rád Liverpool a díky trenéru Kloppovi jsem viděl mraky jejich zápasů. Hendersona mám z té doby nakoukaného víc než některé hráče české ligy. Těšili jsme se na něj a ukazovali si i videa, která byla charakteristická. On byl skála a srdce Liverpoolu. Zarputilý hráč. Mrzí mě, pokud se zprávy o jeho absenci potvrdí.