Hlavní obsah

Darida bude Plzni fandit jen od televize. Na stadionu by mu totiž hrozil velký průšvih

Aktualizováno

V Soluni druhým rokem žije s rodinou a válí za místní Aris. Čtvrteční zápas konkurenčního PAOK s „jeho“ Plzní, ze které před 12 lety vyrazil do zahraničí, ale fotbalový záložník Vladimír Darida uvidí v televizi. Důvod? Rivalita mezi Arisem a PAOK. „Mohl bych mít problém s fanoušky obou klubů,“ je upřímný Darida.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Fanoušci PAOK Soluně na ilustračním snímku

Článek

Soluň (od našeho zpravodaje) - S výpravou Viktorie se bývalý reprezentační kapitán setká maximálně v hotelu. Riskovat svoji přítomnost na stadionu Toumba, kde nedávno s Arisem slavil výhru 1:0 v ligovém derby, nebude.

„Na stadionu by se možná našel někdo, kdo tolik nepřemýšlí a mohl bych mít potíže. Zároveň fanouškům Arisu by se nelíbilo, že jsem na zápase PAOK na jeho stadionu. Budu koukat doma a držet palce Viktorce,“ říká s úsměvem Darida.

„Vláďu chápu. Aby hráč Arisu byl v hledišti Toumby, prostě nejde. Byl by to velký průšvih. Stejně i naopak. Když jsem měl jet do oblasti, kde stojí stadion Arisu, raději jsem se mu vyhnul,“ dodává někdejší útočník PAOK Michael Krmenčík.

Foto: Profimedia.cz

Záložník Vladimír Darida v dresu Arisu Soluň v derby proti PAOK.

Bývalý spoluhráč Daridy z Plzně přiznává, že během angažmá v Soluni sháněl lístky na PAOK pro nejbližšího českého stopera Arisu Jakuba Brabce. „Nakonec to vyšlo, Brábovi rodiče mohli přijet,“ podotýká Krmenčík. „Na druhou stranu mimo stadion je většina fanoušků v pohodě. Pamatuju si, jak se mě ptal prodavač v květinářství, fanoušek Arisu, jestli nechci hrát za jeho milovaný klub. Jakmile ale vstoupí fanoušci na stadion, jsou z nich fanatici,“ doplňuje Krmenčík.

Divokou atmosféru na 28tisícovém stadionu PAOK, kterému se i vzhledem ke klubovým barvám přezdívá Černé peklo, zažije ve čtvrtek večer Plzeň. Darida má PAOK často na očích. Jaký recept na řeckého mistra by poradil kouči Miroslavu Koubkovi?

„Proti PAOK hrajeme na brejky, což nám nese úspěchy. Myslím, že toto může vyhovovat i Plzni. PAOK má velkou individuální kvalitu v ofenzivě, ale vypadá, jako kdyby v zápasech s námi měl mentální blok. Je větším klubem v Soluni, je pod větším tlakem. Derby většinou vyznívají v náš prospěch,“ podotýká Darida.

Šance Viktorie na dobrý výsledek může zvýšit strategie PAOK, který při náročném programu točí sestavu na evropské scéně. „Upřednostňují spíš řeckou ligu. I pro ně je prestižní uhrávat body v Evropě, ale zásadnější je titul a případná účast v Lize mistrů. Jsem na zápas zvědavý, moc se těším. Plzeň má určitě naději na úspěch,“ tvrdí Darida.