Hlavní obsah

Chorý: Ajax zkoušel náš trávník. Nejradši bych vzal čtyři borce na záda a vynesl je ven

Štvalo ho, že Slavia prohrává. A ještě víc ho drásalo, že fotbalisté Ajaxu po vyrovnání zdržují, polehávají a kouskují hru. „Nejraději bych je sám zvedl, ale nechtěl jsem dostat kartu,“ vykládal útočník Slavie Tomáš Chorý. Nastoupil po hodině hry a jeho gól zařídil, že Slavia ze čtvrtečního utkání Evropské ligy proti nizozemskému velkoklubu bere bod za plichtu 1:1.

Tomáš Chorý věří, že si získal diváky. Čekal jsem od Ajaxu víc, než že tady budou ležet a zkoušet kvalitu trávníkuVideo: Sport.cz

Článek
Fotogalerie

Když přišel dvoumetrový habán za píšícími novináři, jako první větu pronesl: „Už jsem se trošku uklidnil.“

A potom mluvil, mluvil a mluvil.

Podobně květnatě, zajímavě a zábavně po třaskavém letním příchodu do Slavie reprezentační útočník snad ještě nehovořil.

Jaké je hodnocení, Tomáši?

Vzhledem k tomu, jaký je Ajax velkoklub, je remíza hezká. První poločas byl spíš v režii Ajaxu. Hodně drželi balon, my nebyli důslední v napadání. Z naší strany to nebylo ono. Hodněkrát jsme byli někde pozdě a chyběl nám krok. Něco jsme si o poločase řekli a do druhé půle vylezla z kabiny jiná Slavia.

Co potom?

Šlo vidět, že s tím zápasem chceme něco udělat. Potom se chytili i diváci. Po vystřídání se povedlo vyrovnat a do poslední minuty jsem věřil, že to dotlačíme k výhře. Chyběla jen třešnička na dortu. Chtěli jsme jim zarazit hřebíček do rakve, aby odjížděli s prázdnou. Čekal jsem víc od Ajaxu. Čekal jsem, že ukáže kvalitu, a ne to, že jejich hráči budou zkoušet kvalitu našeho trávníku.

Průtahy lotyšský sudí Treimanis moc nekorigoval. Co říkáte na jeho metr?

Popravdě musím říct, že mě některé verdikty zarazily. Nechci se ale vyjadřovat k rozhodčím. Bylo ale zajímavé, jaký metr nastavil. Někdy pískl hloupost, potom něco otočil. Těžko říct. Vážně nerad hodnotím rozhodčího.

Ležícím hráčům Ajaxu jste ale s chutí něco říkal.

Popoháněl jsem je, ať vstávaj. Nejraději bych je zvedl sám, ale nechtěl jsem dostat kartu. Dnes to ve mně vřelo. Nejradši bych vzal čtyři borce na záda a vynesl je ze hřiště.

S jakými pokyny jste s dalšími třemi spoluhráči vůbec šli v 61. minutě na hřiště?

Trenér nám už o poločase řekl, že to takhle uděláme. Pokyny jsme nějaké dostali, ale vždycky jdete do zápasu, že ho chcete zvrátit a vyhrát. Bylo potřeba dostat do hry emoce, což mi předtím trošku chybělo. Scházelo do někoho nalítnout, aby se chytili diváci. Mohli se chytit i rychlým autem nebo rohem. Po pár minutách po vystřídání se je povedlo zatlačit, dostali gól. Přišla červená karta.

Proč nenastal velký obrat?

Obehrávali jsme to pak na jejich půlce, možná chybělo trochu víc centrů do vápna a lepší finální řešení. Balon mě ve vápně našel asi jednou, jednou jsem ho zase přeběhl. Vzhledem k utkání jsme to měli dotáhnout do vítězného konce.

Co říkáte na to, že do duelu evropské soutěže udělali trenéři tolik změn?

Nechtěl bych hodnotit trenéra, jakou má postavit sestavu. Máme ve Slavii spoustu kvalitních hráčů. Nemyslím si, že bychom postavili slabou sestavu. Chtěli jsme být ofenzivní, presovat. Hrát to, co nás zdobí. V úvodu druhého poločasu bylo vidět, že chceme víc. Najednou tam byla jiskra. Nevím, jestli jsme byli předtím zamlklí nebo ustrašení. V Edenu se nemusíme bát žádného soupeře. Víme, že jsme tady silní. Atmosféra hráče ještě podpoří. Když půjdeme do každého zápasu jako do druhého poločasu, vůbec nemám strach.

Všiml jste si, že vaše jméno po gólu vyvolávala už skoro celá Tribuna Sever? To je od léta značný posun.

Ptali se mě na to v televizním rozhovoru a byl jsem trošku rozohněný. Musím se pak reportérům ještě trochu omluvit. Nevnímám to. Snažím se pomoct klukům na hřišti. Jsem šťastný, že se mi to povedlo. Jsem rád, že jsem si nějaké diváky získal. A kdo fotbalu rozumí, vidí, že dělám maximum. Potom si každý sám řekne, jestli mi má tleskat. Já to stejně nevnímal. Byl jsem v rauši, rychle jsem běžel na půlku a chtěl hrát dál, abychom je dostali do totální smrti a zvládli to za tři body.

Nepovedlo se. Po dvou zápasech Evropské ligy máte čtyři body. Spokojenost?

Asi nebudeme naštvaní vzhledem k programu, jaký jsme měli. V neděli nás čeká poslední zápas před reprezentační přestávkou a pro mě není jiné východisko než získat tři body.

Máte na mysli ligový hit se Spartou. Těšíte se na vaše premiérové derby?

Nemám od toho žádná očekávání. Snažím se koncentrovat na každý zápas stejně, ať jdu z lavičky nebo hraju od začátku. V lize nemůže být větší zápas, ale budu se chystat jako na každý zápas.

  0 : 0 Plzeň - Ludogorec 0 : 0 dohráno
20241003T21 : 00:00+0200
Plzeň vs. Ludogorec
Plzeň vs. Ludogorec
Plzeň
Ludogorec
  1 : 1 Slavia - Ajax 1 : 1 dohráno
20241003T18 : 45:00+0200
Slavia vs. Ajax
Slavia vs. Ajax
Slavia
Ajax