Hlavní obsah

České kluby v pohárech dál excelují. Evropa se diví

Kdo je zastaví? Po středečním úspěšném vstupu fotbalistů Slavie do Evropské ligy v bulharském Razgradu (2:0) se české kluby pyšní úchvatnou statistikou. Vyhrály 21 z 26 zápasů v evropských pohárech, do nichž v aktuální sezoně zasáhly. „Nevídané,“ hodnotí to i specializovaný účet Football Meets Data na síti X.

Foto: Stoyan Nenov, Reuters

Fotbalisté Slavie se radují z druhého gólu.

Článek

Píše se pravidelně o báječném období českého fotbalu na mezinárodní scéně.

A experty překvapuje, že stále nekončí.

Naopak čeští vyslanci čísla a koeficient dál vylepšují. Přitom v základních skupinách už se naráží na náročnější výzvy, než číhaly v letních předkolech.

Před týdnem skvěle zahájila Sparta Ligu mistrů, když doma vycvičila Salcburk 3:0.

Ve středu na ni navázali rivalové ze Slavie, kteří si 2:0 poradili s Ludogorcem – nevyzpytatelným soupeřem – a s nevšedními podmínkami v Bulharsku.

„Cítili jsme, jak moc pro nás bylo tohle utkání důležité,“ líčil kouč Slavie Jindřich Trpišovský. „Víme, že máme v Evropské lize náročný program. Příště hrajeme doma s Ajaxem a pak nás čekají dva výjezdy k těžkým soupeřům do Bilbaa a Frankfurtu. Bylo důležité tady vyhrát.“

Tříbodový vstup zásadně zvýšil naděje Slavie na postup do vyřazovací fáze. Možná to zní trochu nepatřičně, když Trpišovského družině zbývá odehrát ještě sedm duelů ve skupině. Propočítal to ale matematický model, podle nějž squadra z Vršovic už před rozjezdem Evropské ligy patřila ke spolufavoritům na přímý postup do osmifinále.

Výhra to jen potvrzuje.

Do osmifinále Evropské ligy po osmi odehraných kolech zamíří nejlepší osmička týmů. Mančafty na 9. až 24. místě čeká předkolo. Výpočet účtu Football Meets Data odhaduje, že aktuálně je šance Slavie na elitní osmičku slušných 53 procent. Šance na postupové umístění do 24. fleku je už velice nadějných 94 procent.

V aktuálním výpočtech se těsně za postupovou hranicí nachází Plzeň. Do Evropské ligy vstupuje ve čtvrtek od 21.00 ve Frankfurtu.

Mladá Boleslav, poslední z kvarteta českých zástupců v pohárových soutěžích, načne Konferenční ligu příští týden.

A jaké mají dosavadní výsledky ligových týmů na mezinárodním poli další dopady?

Dost příznivé!

Češi dál v pořadí národů s přehledem drží deváté místo, když v aktuální sezoně předstihli Turecko. Do dlouhodobého koeficientu se započítávají výsledky z posledních pěti sezon. Stěžejní je setrvání v nejlepší desítce, což ligovým šampionům garantuje přímý postup do Ligy mistrů.

Národní koeficient se nachází na rekordní hodnotě. Na jedenácté Nory nebo dvanácté Rakušany má Česko obří náskok, který v nejbližších měsících snad ani nelze prošustrovat.

Zajímavé je, že aktuálně by z Česka přímo do nejluxusnější klubové soutěže bez nutnosti kvalifikace postupovaly hned dva celky. V rozšířeném formátu Ligy mistrů se upravují regule a dvě místenky získá další kluby ze dvou nejúspěšnějších zemí z uplynulé sezoně.

A Češi jsou nadále státem, jejichž týmy získaly v evropských pohárech nejvíce bodů! Očekává se, že se přes ně převalí mocnosti jako Anglie, Německo, Itálie nebo Španělsko, posílající do Evropy početnější zástup klubů, které se navíc nemusí protloukat ošemetnými kvalifikacemi.

Češi ale zatím odolávají na rozdíl od klesajících Slováků, kterým zůstal v pohárech už pouze Slovan Bratislava.

Jen pro letmé připomenutí, za výhry v základních skupinách se získávají dva body, které se podělí počtem pohárových účastníků z dané země. Česko dělí pětkou, protože v letních předkolech neuspěl Baník. Slavia po zdařilé bulharské výpravě přilepšila národnímu koeficientu o 0,4 bodu.

Národní skóre si Česko díky Slavii vylepšilo ve středu víc než třeba Italové, Dánové nebo Angličané.

Jistě, už jde o krapet složitější počty, proto zdůrazníme ještě jednou.

26 českých zápasů v Evropě:

21 výher

3 remízy

2 prohry.

To je statistika, na kterou se jednou bude vzpomínat.

  3 : 3 Frankfurt - Plzeň 3 : 3 dohráno
20240926T21 : 00:00+0200
Frankfurt vs. Plzeň
Frankfurt vs. Plzeň
Frankfurt
Plzeň