Hlavní obsah

Bořil: Neuznaný gól mě mrzí. Měl jsem už ale těžké nohy

Nestárnoucí mašina. Kapitán fotbalové Slavie se drží v neuvěřitelné formě, což dokazuje v každém zápase, do kterého naskočí. Jinak tomu nebylo ani v Razgradu, kde úspěšně ubránil brazilské šikuly. Jak sám ale přiznal, dalo mu to zabrat. „Měli obrovskou kvalitu dopředu. Rick byl až nechutný,“ uznal Jan Bořil po vítězství v úvodním duelu skupinové fáze Evropské ligy 2:0.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Kapitán Slavie Jan Bořil

Článek
Fotogalerie

Razgrad (od našeho zpravodaje) - Tři změny udělal kouč sešívaných po zápase s Plzní. V Razgradu od začátku naskočili Conrad Wallem, David Zima a Matěj Jurásek. Druhou plnou dávku minut během několika málo dní odehrál 33letý Jan Bořil. Ten po utkání s Ludogorcem dokonce prozradil, že má prsty v nasazení střelce první branky Juráska do základní sestavy. „S trenéry se dost bavíme. Říkali jsme si, že je to pro něj ideální zápas, což také dokázal,“ rozkryl obránce Slavie.

Jsou tři body to nejdůležitější, co si z Bulharska odvážíte?

Samozřejmě, ale těší nás i předvedená hra. Ze začátku jsme hráli systém se třemi obránci, což nám dělalo trochu problém. Po dvaceti minutách jsme přešli do čtyř obránců a od té doby jsme byli jasně lepším mužstvem.

Tím momentem bylo, když si trenér Trpišovský zavolal Tomáše Holeše k lajně a ukázal mu papírek?

Myslím si, že ano. Pak na mě zakřičeli, že jdeme do čtyřky. Díky tomu jsme hráli pak jeden na jednoho vzadu. Do té doby nás přečíslovali a měli jsme s tím problémy.

Tušili jste, že ten moment přijde?

Jsme zvyklí, že během zápasů měníme systém. Oni se na nás výborně připravili a ukazovali kvalitu. Takový Rick předváděl neskutečný driblink a zatápěl nám. Byli jsme na ně ale nachystaní a zvládli jsme to.

Překvapila vás komorní atmosféra místního stadionu?

Jsme zvyklí na něco jiného, ale od začátku jsme věděli, že tu nebude tolik lidí. Bylo to pro nás lepší, že jsme na sebe mohli mluvit a slyšeli jsme se také s lavičkou.

Nakonec byli slyšet i vaši fanoušci.

Za to jsme moc rádi. Přijely jich asi dvě stovky a moc jim za to děkujeme.

Není pro vás těžší se dostat do zápasu, když vás nevítají narvané tribuny?

Hraje se o trochu hůře, než když je plno. My jsme sem ale přijeli vyhrát a zaslouženě jsme to zvládli. Potvrdili jsme, že máme formu.

Antonín Kinský má další nulu vzadu. Kdo má největší zásluhu na tom, že měl jen dva pohodlné zákroky?

(rozesměje se) Asi my před ním. Ne, teď vážně. Celá jedenáctka šlape výborně. Kluci výborně presují, dostupují a vyplňují prostory. Tonda to pak hezky sbírá.

Foto: Stoyan Nenov, Reuters

Fotbalisté Slavie se radují z druhého gólu

Cítil jste, že po první brance máte zápas pod kontrolou?

Spíše přišlo uklidnění a dodalo nám to sebevědomí. Opakuji se, ale do nějaké 20. minuty jsme měli trochu problém se chytit. Ludogorec má skvělé individuality a měl i pár střel. Od gólu jsme si to ale hlídali.

Před utkáním se dost mluvilo o Jihoameričanech v kádru Ludogorce. Jaké to tedy bylo chytat je vzadu?

Šlo to, nedali nám gól. Poradili jsme si s nimi, ale hlavně ten Rick byl nechutný, když šel s míčem. Jsme rádi, že slavíme výhru.

Proti Plzni jste slavil branku, o další vás v Razgradu připravilo ofsajdové postavení. Jak jste to kousal na hřišti?

Hodně mě to mrzelo. Kluci mi říkali, že jsem byl v ofsajdu jen trochu. Já si původně chtěl ještě odskočit, ale už jsem měl těžké nohy a říkal jsem si nakonec, že počkám. Je to moje chyba. Je ale škoda, že nikdo míč netečoval, to by jinak branka platila. Mohli jsme 2:0 vést trochu dřív.

Do zápasu naskočil v základu Matěj Jurásek. Jste jako kapitán týmu za něj speciálně rád, že mu to sedlo?

Hodně jsme se o tom s trenéry bavili. Shodli jsme se, že zápas s Razgradem je pro něj jako dělaný. Ukázal se ve skvělém světle dopředu i dozadu. Klobouk dolů před ním.

Naznačujete, že máte vliv na sestavu?

(směje se) Hodně spolu komunikujeme. Takže trochu asi ano.

V základní jedenáctce se objevil také Conrad Wallem, který předvedl na kraji obrany přesvědčivý výkon. Spokojenost panuje asi také u něj, viďte?

Máte pravdu. Ukázal, že na to má a předvedl výborný výkon. Před sezonou chtěl odejít a Slavia mu to umožnila. Nabídka, která přišla, byla ale neakceptovatelná a sešlo z toho. Chtěl za každou cenu odejít a měl chvíli zamotanou hlavu. V kabině jsme se za něj ale postavili a řekli, že ho tady chceme, je to dobrý kluk.

Dáte ho příště do základu?

(rozesměje se) Na tom postu je veliký přetlak, ale uvidíme. Hrál po dlouhé době a odehrál to opravdu velmi dobře.

  3 : 3 Frankfurt - Plzeň 3 : 3 dohráno
20240926T21 : 00:00+0200
Frankfurt vs. Plzeň
Frankfurt vs. Plzeň
Frankfurt
Plzeň