Hlavní obsah

Plzeň se chlubí impozantní sérií. Po Barceloně už se netrefil nikdo

„Jak jim, proboha, máme dát gól?“ ptají se týmy v pohárové Evropě, když cestují na hřiště Plzně. Na tuto otázku už deset z nich nenašlo odpověď. Viktoria v pohárech naposledy inkasovala v listopadu 2022 při prohře 2:4 s Barcelonou, ještě v Lize mistrů pod taktovkou Michala Bílka. Od té doby s trenérem Miroslavem Koubkem před vlastními fanoušky zapsala deset čistých kont. „Je tu kouzelná půda,“ smál se plzeňský kouč.

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Brankář Marián Tvrdoň uhájil další čisté plzeňské konto.

Článek

Jubilejní desátou nulu zapsala Plzeň i ve čtvrtečním prologu dvojzápasu play-off o Evropskou ligu s Hearts (1:0). „Za takovou obranou se chytá fantasticky. Kluci soupeře nepustí skoro do žádné šance. Já se to jen snažím zachránit, když už něco projde,“ culil se brankář Marián Tvrdoň.

Úctyhodná šňůra započala v minulé sezoně předkol Konferenční ligy, tedy loni v červenci. Viktoria v nich doma remizovala 0:0 s Dritou, pochutnala si 4:0 na Gziře a úspěšnou pouť do skupiny dotáhla vítězstvím 3:0 proti Kostanaji.

Domácí série neprůstřelnosti Plzně v pohárech
0:0 Drita (2. předkolo KL)
4:0 Gzira (3. předkolo KL)
3:0 Kostanaj (play-off o KL)
1:0 Ballkani (skupina KL)
1:0 Dinamo Záhřeb (skupina KL)
3:0 Astana (skupina KL)
0:0 Servette (osmifinále KL)
0:0 Fiorentina (čtvrtfinále KL)
1:0 Kryvbas (3. předkolo EL)
1:0 Hearts (play-off o EL)
Plzeň naposledy dostala doma v Evropě gól v listopadu 2022 proti Barceloně (2:4, skupina LM)

Ve skupině příběh o neprůstřelné defenzivě pokračoval. Triumfy 1:0 s Ballkani a Dinamem Záhřeb a 3:0 s Astanou katapultovaly Plzeň do vyřazovacích bojů KL. Kde na její defenzivu nevzrálo Servette (0:0) ani slavná Fiorentina (také 0:0).

Minulý ročník se tak nesl ve znamení osmi pohárových nul. K nimž přidala Viktoria dvě i v té aktuální. Kryvbas ve třetím předkole EL porazila 1:0, stejně tak naposledy Hearts.

Součet? Deset zápasů v Evropě pod Koubkem, sedm výher, tři remízy a skóre 14:0.

Pamatujete na slavné moudro Alexe Fergusona? „Útok vyhrává zápasy, obrana tituly.“

K trofeji sice plzeňské snažení nevedlo, ale i tak platí za naprosto impozantní.

„Defenziva je základ úspěchu. Když nedostanete gól, nemůžete prohrát. Na naší stoperské trojce stojí hra celého týmu,“ vyprávěl Koubek po víkendové výhře v lize proti Českým Budějovicím. „Pokud se nám nerozpadne kvůli zraněním, je jednou z nejsilnějších v lize.“

Kdyby jen v lize. Na obranu Plzně už dlouhých deset zápasů marně hledají recept i evropské celky.

Související témata: