Hlavní obsah

Z týmu cítím sebevědomí a sílu, říká před odvetou proti Kodani trenér Baníku Hapal

Z Kodaně si přivezli porážku, výsledek 0:1 ale před čtvrteční odvetou třetího předkola Konferenční ligy (od 19 hodin) nestaví fotbalisty Baníku Ostrava do bezvýchodné situace. Podle trenéra Pavla Hapala ale ani velmi dobrý výkon a přijatelný výsledek z úvodního měření sil neumenšil fakt, že favoritem na postup zůstává loňský osmifinalista Ligy mistrů.

Foto: Vladimír Pryček, ČTK

Trenér Baníku Ostrava Pavel Hapal před utkáním s FC Kodaň

Článek

„Mají v kádru velmi dobré hráče a jsou dál favoritem. Jediný rozdíl vidím v tom, že se teď o trochu více známe. Oni vědí, co dokážeme, a my máme stejné poznatky o nich,“ říká Pavel Hapal.

Ostravané odehráli minulou středu na hřišti FC Kodaň velmi dobrý zápas. Vytvořili si několik slibných příležitostí, které ale nevyužili. V nastavení pak zrušil bezbrankovou remízu střídající 18letý mladíček Victor Froholdt. „Ten náš výkon je povzbuzením a věřím, že budeme stejně soustředění a koncentrovaní i doma a že budeme schopni dostat to utkání třeba i do prodloužení,“ věřil Hapal.

Zároveň si ale uvědomoval, že domácí utkání může být pro jeho svěřence složitější. „Může to tak být. Bude vyprodáno, atmosféra bude znovu skvělá, a pokud se tím někdo nechá strhnout, může z toho být problém. Spoléhám na to, že kluci jsou dostatečně inteligentní a budou na hřišti plnit přesně to, s čím do zápasu půjdeme,“ přemítal 55letý trenér Baníku.

Sestřih zápasu Baník Ostrava–Hradec KrálovéVideo: LFA

K postupu musí jeho svěřenci vstřelit gól, to je ale v posledních týdnech baníkovská bolístka. Výrazněji se gólově prosadili jen proti arménskému Urartu (5:1 a 2:0). V dalších zápasech dali maximálně jednu branku (Bohemians 1:2, Jablonec a Hradec Králové 1:0, Kodaň 0:1).

„Vnímáme to. Naše produktivita není v posledních utkáních dobrá. Z Urartu jsme měli obavy, neznali jsme je, ale nebyl to soupeř, který by nás prověřil. Střílení gólů v naší lize je o dost složitější. Ale viděli jsme i minulý týden v Kodani, že se do brankových situací dokážeme dostat, vázne jen ta produktivita. Doufejme, že velmi brzy přijde zápas, kdy si šance nejen že dokážeme připravit, ale také je stoprocentně proměnit. Bylo by krásné, kdyby to bylo hned ve čtvrtek,“ pousmál se Hapal.

V neděli v ligovém utkání proti Hradci Králové šetřil levého obránce Kpoza, na Kodaň by měl být ghanský fotbalista připraven. „Jediní, kdo chybí, jsou Lišák (David Lischka) a (Radim) Šudák. Jinak všichni zdraví a připravení,“ hlásil den před zápasem Hapal.

„Nikdo nad tím nepřemýšlí tak, jestli je to nejdůležitější zápas sezony. Víme, že je to těžký soupeř, možná jeden z nejtěžších, kterého jsme mohli v této fázi dostat, ale z týmu je cítit sebevědomí a síla,“ řekl trenér Baníku.

Odhodlání těžkou, ale obstojně rozehranou bitvu s Kodaní zvládnout je podle stopera Matěje Chaluše v kabině patrné. „Nikdo z nás nechce skončit, nepřipouštíme si to. Věřím, že to zvládneme a půjdeme dál. Bylo by úžasné přes ně projít,“ prohlásil 26letý bek, který je připraven zhostit se i případné exekuce pokutového kopu, pokud by k nim došlo. „Když budu na hřišti, tak určitě. Věřil bych si,“ podotkl Chaluš.

Kodaňští přiletí do Ostravy až ve středu večer, na trávě Městského stadionu neplánují ani jeden trénink. „Nevnímáme to jako nějaké podcenění, dělá to tak spousta mužstev. My jsme do Kodaně letěli asi hodinu a půl a byla to příjemná cesta. Potrénují doma a přijedou připravení se porvat o postup. O to strach nemám,“ zdůraznil Hapal.

Postupující klub se v závěrečném předkole Evropské konferenční ligy UEFA utká buď ze skotským Kilmarnockem, nebo norským Tromsö (první utkání 2:2). Poražený v evropském poháru končí.