Hlavní obsah

Urartu není věhlasný klub, o to záludnější ale souboj s ním může být, varuje Chaluš

Aktualizováno

Vstup do sezony Baníku v ligovém utkání proti Bohemians 1905 (1:2) nevyšel, na to ale před čtvrteční bitvou ve 2. předkole Konferenční ligy proti arménskému Urartu v Ostravě (od 19 hodin) nesmějí myslet. Slezané se do evropské soutěže vracejí po předlouhých čtrnácti letech a nechtějí to pokazit. „Poháry jsou jeden z důvodů, proč jsem do Baníku šel. Nejen že je teď budeme hrát, ale taky to, že klub má ambici a chce ty poháry hrát opakovaně,“ řekl pro klubové stránky stoper Matěj Chaluš.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Matěj Chaluš (vlevo) v prvním ligovém zápase za Baník na hřišti Bohemians 1905

Článek

FC Urartu vznikl v roce 1992, rychle se ale v Arménii zařadil do širší špičky. V evropských pohárech se mezi lety 2003 a 2016 objevoval celkem pravidelně. Od předkola Evropské ligy v létě 2016 v nich ale osm let scházel.

V úvodním předkole po výhrách 2:1 venku a 2:0 doma vyřadil Kalev Tallinn. „Je to velká neznámá. Není to nějak věhlasný klub, ale o to to může být záludnější. Žádné podcenění nepřichází v úvahu. Je to arménský celek, takže můžeme čekat technický tým, který dokáže hrát dobrý fotbal. Zároveň si myslím, že to může být soupeř, kterému nebude úplně vyhovovat, když k tomu, co umíme s míčem, přidáme bojovnost. Běhání, souboje, to by jim úplně nemuselo vyhovovat,“ říká Chaluš.

Jedna z letních posil Baníku už pár zápasů s Libercem v evropské soutěži odkopala, nepůjde tedy do neznáma. „Zápasy evropského poháru jsou něco úplně jiného než liga. Má to obrovskou prestiž. Každý hráč sní o tom, že jednou bude jezdit po Evropě a hrát velké zápasy. Navíc tady víte, že když vám to vyjde, tak vás ten jeden vydařený zápas posune dál, můžete se těšit na lepšího soupeře, další zajímavou destinaci,“ připomíná 26letý obránce, že Baník v případě postupu narazí s velkou pravděpodobností na dánský klub FC Kodaň.

„A to už je hodně zvučný soupeř, který docela nedávno dokázal vyřadit dokonce i Manchester United,“ připomněl Chaluš, který do Ostravy přestoupil ze švédského Malmö. „Do Kodaně jsem to měl jen přes most, proto vím, jak velký klub to je. I tohle pro nás musí být proti Urartu motivací. Všichni bychom se k tomu zápasu měli chtít probojovat,“ zdůraznil.

Baník zahájí bitvu s Urartu doma, což Chaluš vnímá jako drobnou výhodu. „Je to pro nás šance vytvořit si do odvety určitou psychickou výhodu, protože je jasné, že odvetný zápas u nich bude těžký. Ale na ten budeme myslet až příští týden. Je to vlastně od této chvíle až třetí zápas v řadě (v neděli Baník hostí ve 2. kole Jablonec). Nicméně musíme udělat maximum, abychom si před odvetou udělali výhodu v podobě náskoku,“ řekl.