Hlavní obsah

Ukázali jsme, že můžeme českému fotbalu pomoct, těší Matějovského. Španěly si nepřál

Nepřál si španělského soupeře, nakonec si s ním zaběhá. Boleslavský záložník Marek Matějovský se těší na základní skupinu fotbalové Konferenční ligy, kde se Středočeši utkají i s Betisem Sevilla. Je to pro ně odměna za zvládnutá tři předkola. „Před jejich začátkem jsem slyšel strašně moc hlasů, že si dáme dva zápasy a vypadneme. I z tohoto důvodu jsem rád, že jsme ukázali, že českému fotbalu můžeme svým dílem pomoct,“ říká Matějovský v rozhovoru pro Sport.cz. Mluví i o postupu a novém kouči Andreasi Brännströmovi.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Marek Matějovský v zápase proti Transinvestu

Článek

Ve skupině Konferenční ligy máte Betis Sevilla, Molde, Guimaraes, Lugano, Jagiellonii Bialystok, Noah. Co říkáte na los?

Atraktivní pro nás je už samotný fakt, že jsme se po delší době dostali do pohárové skupiny. Když budu upřímný a budu mluvit za sebe, nepřál jsem si žádný ze španělských týmů, protože ty jsou vždy velice kvalitní. To se mi nevyplnilo.

Co od konfrontace s Betisem, který byl v nejsilnějším koši, očekáváte?

Těžký zápas. Očekávám to, v čem jsou španělské týmy silné, tedy velkou kvalitu a dominanci na míči. To je vždy složité, protože hodně běháte a balonu si moc neužijete. To je přesně důvod, proč španělská mužstva nemám moc rád. Na druhou stranu v osudí byli Chelsea, Fiorentina a další kvalitní soupeři. Těžko si vyberete.

Utkání v portugalské Guimaraesi může být podobné, že?

Přesně tak. Španělé i Portugalci chtějí držet balon a tím vás unavit. Bude to určitě složité. Ale přáli jsme si dostat se do základní skupiny a teď uděláme maximum pro to, abychom něco uhráli. Jsme rádi, že jsme nějakým způsobem pomohli národnímu koeficientu. Před začátkem předkol jsem slyšel strašně moc hlasů, že si dáme dva zápasy a vypadneme. I z tohoto důvodu jsem rád, že jsme ukázali, že českému fotbalu můžeme svým dílem pomoct.

Myslíte na postup, nebo je těžké něco plánovat v novém formátu, kdy z celkové tabulky šestatřiceti mužstev postoupí čtyřiadvacet?

Přesně tohle mám také v hlavě. Jde o nový formát, zatím s ním nikdo nemá zkušenost, je to nečitelné. Nechci spekulovat a propočítávat, kolik můžeme udělat bodů. Budeme se snažit předvést co nejlepší výkony a co nejlíp se poměřit s evropskou kvalitou. Pak uvidíme, co z toho vzejde.

Je pro vás komplikací, že domácí zápasy budete hrát v Hradci Králové?

Není to pro nás příjemné, na druhou stranu stadion v Hradci je krásný. Nechci říkat, že je to komplikace. Věřím, že lidé budou chodit i tam a všichni si to užijí.

Jak jste si postup užili?

Po všech posledních událostech pro nás byla odveta s Paksem těžká. V úvodu to bylo vidět, byl nervózní. Ve druhém poločase jsme však ukázali vnitřní sílu a zvládli to. Už po prvním utkání jsem byl přesvědčený, že jsme kvalitnější než Maďaři a že si zasloužíme postoupit.

Co prožíváte po úspěšné kvalifikaci vy sám?

Mám ohromnou radost kvůli všem, třeba kvůli mladým klukům. Jsem rád, že získají skvělou zkušenost do budoucna. Moc kluků z kabiny základní skupiny nehrálo. Mě osobně těší, že svou poslední sezonu budu mít zpestřenou těmito zápasy, ať už budu na hřišti, nebo ne. Ale užiju si vše, co kolem toho je.

O víkendu se u týmu změnili trenéři, Davida Holoubka nahradil Švéd Andreas Brännström. Jak jste vše vstřebal?

I pro nás všechny to bylo překvapivé. Nejprve jsme se oťukávali, poznávali, tenhle proces pořád probíhá. Extrémně těžké to muselo být i pro trenéra, přišel de facto před nejtěžším zápasem sezony. Jsem rád za všechny, že se to zvládlo. Musím ale zmínit, že velkou zásluhu na tomto úspěchu mají i bývalí trenéři David Holoubek s Márou Jarolímem.

Jaký dojem máte z kouče Brännströma?

Sám říkal, že nechce dělat revoluci. Nebyl na to čas, teď můžeme být všichni klidnější. Působí klidný dojmem, byl zatím tišší, snaží se nám předávat detaily, které by nám mohly podle něj pomoct. Uvidíme, co to přinese do budoucna.

České fotbalové kluby v evropských pohárech 2024/25

Do ligových fází evropských soutěží se v letošní sezoně probojovaly hned čtyři české týmy. Ligu mistrů si zahraje Sparta, Evropskou ligu Slavia a Plzeň a Konferenční ligu Mladá Boleslav. První utkání českého zástupce se odehraje ve středu 18. září, poslední kola jsou na programu 29. a 30. ledna.