Hlavní obsah

Trávník? Horší než v Kosovu nebude. Viktoriáni kvitují déšť i příjemné ochlazení

Z úmorných českých veder urazili fotbalisté Plzně tisíce kilometrů do možná až nečekaně přívětivého podnebí v Kazachstánu. Po příletu se přivalila na Kostanaj bouře, ve středu večer před oficiálním tréninkem lehce sprchlo. „Mám to rád. Ještě když je zataženo,“ říká kapitán Západočechů Lukáš Hejda před prvním zápasem play off Konferenční ligy proti Tobolu.

Foto: Jiří Lizec

Hráči Plzně na tréninku před zápasem s Tobolem Kostanaj.

Článek

Kostanaj (od našeho zpravodaje) - Západočeši absolvovali v úterý téměř desetihodinovou cestu, na hotel dorazili kolem 21. hodiny kazašského času. Se čtyřhodinovým posunem dopředu oproti středoevropským hodinám.

„Zatím v pohodě, řídíme se podle našeho času. Není žádný problém,“ dodává Hejda. „Souhlasím, úplně v pohodě. Hlavní moment našeho přizpůsobení bylo zůstat ve svém českém režimu. Za dva dny se na čtyřhodinový posun nemůžete adaptovat, to není fyziologicky možné,“ doplňuje trenér Miroslav Koubek.

Zejména velcí hráči typu Hejdy nebo Tomáše Chorého měli v letadle možná problém s uskladněním svého těla. „Bylo náročné se rozhýbat. Měli jsme ale čas se protáhnout a dobře vyspat,“ prozrazuje Hejda.

Přicházejí plzeňské časy Pavla Buchy? Příspěvek z pořadu PřímákVideo: Sport.cz

Ve středu si pak český celek vyzkoušel i šest let zrekonstruovaný Centrální stadion, kam se na evropské poháry vejde necelých devět tisíc fanoušků. Podle posledních zpráv by mělo být vyprodáno. Teploty mají být lehce pod 20 stupňů Celsia, další déšť těžko předvídat.

„Víme, že nás čeká bouřlivá atmosféra. Každý fotbalista to má rád, zvyšuje motivaci hráčů. Je jedno, že kulisa bude na straně domácích. Jsme zvyklí a jen to prospívá fotbalu,“ konstatuje Koubek. Vyjádřil se také k trávníku, který bude zřejmě dost podmáčený. „Ale nemůže být horší než v Kosovu, Tam byl opravdu špatný,“ naráží na oraniště, jaké potkalo Plzeň v odvetě 2. předkola proti Dritě.

Také Hejda si z podobných okolností hlavu nedělá. „Není to o dojmech, přijeli jsme hrát fotbal a udělat dobrý výsledek. Nic dalšího neřešíme,“ zdůrazňuje.

Pokud Plzeň dvojzápas zvládne, zahraje si základní skupinu Konferenční ligy. Účast v evropských pohárech je pro české kluby vždy atraktivní, a to zejména po finanční stránce.

„Hráči jsou natolik inteligentní, že vědí, že nás čeká duel, kdy mohou udělat krok do skupiny. To je samo o sobě největší motivací,“ ujišťuje Koubek. Utkání startuje v 16:00 středoevropského času, podle posledních informací ho nevysílá žádná televize.