Hlavní obsah

Suchý potká bývalého parťáka, s nímž válel v Basileji. Říkali jsme mu pitbul, vzpomíná

Něco spolu zažili, slavili úspěchy. Na hřišti v dresu Basileje bok po boku odehráli dvaaosmdesát zápasů, vyhráli dva tituly a jeden pohár. Ve čtvrtek večer budou jako soupeři. Obránce Marek Suchý z Mladé Boleslavi a křídelník Renato Steffen z Lugana proti sobě nastoupí ve druhém kole fotbalové Konferenční ligy. „Po zápase si popovídáme, máme si co povědět, ale před utkáním si necháváme klid,“ usmívá se Suchý.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Marek Suchý z Mladé Boleslavi

Článek

Půjde o zajímavé setkání při druhém vystoupení Středočechů v hlavní fázi této evropské soutěže, v němž si budou chtít vylepšit renomé po úvodní porážce 0:2 v Arménii s Noahem. „Už jsme se jako soupeři potkali v bundeslize, když byl Renato ve Wolfsburgu a já v Augsburgu. Hned jsme se po utkání zdravili a pokecali v prostoru šaten,“ vybavuje si zkušený stoper Boleslavi.

Mají se za čím ohlížet, za Basilej spolu hráli dva roky. Společně se podíleli třeba na výhrách švýcarského klubu v Lize mistrů proti Manchesteru United nebo na Benfice Lisabon na podzim v roce 2017. Poté Steffen odešel do Wolfsburgu. Z něj pak do Lugana zamířil v létě 2022.

Sestřih zápasu Bohemians - Mladá BoleslavVideo: LFA

„Překvapilo mě to, když tam přestoupil. Když jsme se bavili posledně, vím, že zakládal rodinu. Možná hledal místo, kde se usadí,“ přemítá Suchý.

Jeho bývalý parťák ze švýcarské štace platí za hbité a nepříjemné křídlo. „Říkali jsme mu pitbul. Je menší postavy, ale sílu a energii má velkou. Umí dobře krýt balon, jsou na něj fauly, jde do zakončení. Vodí si balon dovnitř na levou nohu. Je to jejich stěžejní hráč,“ vnímá bývalý kapitán českého národního týmu.

Suchý ve Švýcarsku prožil plodná léta, působil tam pět a půl roku. Má odtamtud s Basilejí čtyři tituly, dva domácí poháry a 224 odehraných soutěžních zápasů. Logicky má pro fotbal v alpské zemi slabost. „Výsledky pořád sleduji a to platí i pro švýcarské týmy v evropských pohárech,“ přiznává šestatřicetiletý obránce.

Proto nepřekvapí, že když se v boleslavské kabině tipovali před losem soupeři, napsal jako jednoho z nich Lugano. „Chtěl jsem jet do Švýcarska, ale i doma to bude fajn konfrontace. Moc se na zápas těším,“ říká Suchý.