Hlavní obsah

Rusové hrát nesměli. Možný soupeř Baníku zvládl předkolo i bez několika opor

I bez klíčových hráčů si poradili. Fotbalisté arménského Urartu v prvním předkole Konferenční ligy zvítězili 2:1 na hřišti estonského mužstva Talinna Kalev a přiblížili se tak postupu do další fáze soutěže, kde se vítěz dvojutkání střetne s Baníkem Ostrava. V Estonsku přitom hráli bez šesti hráčů s ruským občanstvím, jelikož těm v návaznosti na probíhající válku na Ukrajině nebyla udělena víza.

Foto: Profimedia.cz

Fotbalisté arménského Urartu v prvním předkole Konferenční ligy uspěli na hřišti Talinna Kalev.

Článek

„Náš tým nepřijel k utkání v plné síle kvůli problémům s vízy. Ruští hráči nesměli nastoupit,“ suše oznámilo Urartu na svém webu.

Jednání o (ne)udělení víz se dlouho táhla a nakonec dopadla pro Urartu neúspěšně. Trenér Dmitri Gunko měl tak značné potíže se skládáním sestavy. „Do poslední chvíle jsem nevěděl, koho budu moci nasadit,“ vyznal se.

Nakonec museli všichni jeho svěřenci s ruským občanstvím zůstat doma. Jako například dva útočníci Leon Sabua a Ivan Ignatijev, kteří jsou podle arménského sportovního portálu Sportball24 jedinými klasickými devítkami v kádru Urartu. Nastoupit nesměl ani další forvard Anton Kilin, záložník Oleg Poljakov, stoper Aleksandr Putsko a brankář Aleksandr Melikhov.

Mezi tyče se tak postavil teprve sedmnáctiletý Hajk Gazarjan. Mládežnický reprezentant Arménie, který ale předtím neodehrál mezi dospělými ani jeden soutěžní duel. Záda mu kryl o dva roky starší a úplně stejně nezkušený Mchitar Umrejan.

„Nerad chválím, ale mladík Gazarjan odchytal opravdu skvělý zápas,“ uznal po vítězství 2:1 trenér Gunko. To se nerodilo lehce. Urartu inkasovalo jako první, ale dvěma brankami Edgara Movsesjana vývoj zápasu otočilo.

V domácí odvetě, která je na programu 18. července, tak bude arménský celek hájit jednobrankový náskok. Navíc bude moci využít služby hned šesti fotbalistů s ruským pasem, kteří do Estonska odcestovat nesměli.