Hlavní obsah

Ruské vlajky, divoká doprava, natěšený soupeř. Boleslav se chystá na pohárový vstup

V předkolech cestovali do Litvy, Bulharska a Maďarska. Teď urazili fotbalisté Mladé Boleslavi ještě delší štreku (přes dva a půl tisíce kilometrů) než v předchozích třech výjezdech dohromady. Základní skupinu Konferenční ligy otevře parta trenéra Andrease Brännströma v Jerevanu proti arménskému vicemistrovi Noahu. „Je to tu své,“ usmívá se křídelník Středočechů Vasil Kušej.

Foto: Jaroslav Legner, CNC, Profimedia.cz

Fotbal je v Jerevanu číslem jedna.

Článek

Jerevan (od našeho zpravodaje) - Cesta Jerevanem je dobrodružná. Řidič autobusu se v často ucpaných ulicích zkušeně proplétá, občas si pomůže zatroubením nebo riskantním manévrem. Asi nepřekvapí, že divoká doprava je jedním z rysů milionové arménské metropole, v hustém provozu kolem nás projíždí třeba autobus s otevřenými dveřmi.

Impozantní hora Ararat se schovává pod temným nebem, které Jerevan po příletu Boleslavi svíralo. Vidíme ale jiné věci. Poblíž letiště se na kopci vypíná hřbitov a z něho plápolá mnoho arménských vlajek. Symbol národní hrdosti. Kolem silnic visí také dost ruských nebo běloruských vlajek. Prostě jiný svět.

Foto: Jan Malý, Sport.cz

V ulicích Jerevanu visí běloruské vlajky.

Bylo těžké sem výjezd zorganizovat? „Ani ne. Destinace zní možná trochu exoticky, ale nebylo to nějak extra komplikované. Na mítincích od UEFA jsme se potkali se zástupci všech klubů, Noah nám dodal kontakty, doporučil hotely, zprostředkoval dopravní společnosti. Mají šikovnou dívku, která nám dodala spoustu informací a se vším nám pomohla,“ vypráví Marek Křovák, vedoucí týmu a generální sekretář boleslavského klubu. Navíc musel zajišťovat jen víza pro některé zahraniční hráče, SIM karty nebo vylepšené cestovní pojištění.

„Ale už v předkolech jsme byli na místech, třeba v Bulharsku, kde se různí představy o tom, co je být někde včas a podobně,“ pokračuje Křovák. Výjezdy v předkolech Středočechy vycvičily, například v maďarském Paksi už před šestou ráno v den zápasu začali dělníci před hotelem, kde spali boleslavští hráči, zuřivě používat brusky a další nářadí.

Proto výpravu českého týmu v Arménii nezaskočilo skoro půlhodinové proplétání se s davem k pasové kontrole nebo posunutý start tréninku. „Program je s tímto dlouhým cestováním náročnější, ale vše je v pohodě. Já už v Jerevanu byl na Euru devatenáctek. Vím, jaké to tu je,“ říká Kušej.

Jerevan se na zápas těší, Noah si odbude premiéru v základní fázi některého z evropských pohárů. Boleslav si ji zahraje po sedmnácti letech. Na velkých reklamních panelech problikne pozvánka na utkání, ve městě jsou dokonce hodiny, které odpočítávají start zápasu. Noah dal na své sociální sítě fotky, na kterých děti ukazují bojovné vzkazy jako „spolu jsme silnější“ nebo „jsme s vámi“.

„Noah je teď v Arménii velmi známý a populární. Má ambice vyhrát titul, což láká například portugalské hráče a trenéry, aby tu byli. Má za sebou silného majitele, který dobře platí,“ poodkrývá arménský novinář Tigran Fereshetyan.

Utkání bylo vyhodnoceno jako rizikové, byť s Boleslaví přijela jen hrstka fanoušků. „Teprve tady zjistíme, proč to tak je. Když jsme hráli v Bulharsku s izraelskou Beer Ševou, chápal jsem to. Tady nevím,“ krčí rameny Křovák.

„Na utkání bude i bezpečnostní delegát z Kazachstánu. Mám jeden pikantní detail. Naše systémy blokují nejen ruské, ale i kazašské adresy, takže k nám byl trochu problém doručit mail z Kazachstánu. Ale našich fanoušků je pár, což je výhoda,“ popisuje Křovák.

Teď si Středočeši přejí, aby misi poblíž hranic s Tureckem ve čtvrtek vpodvečer zdárně dokončili.