Hlavní obsah

Ruští hráči jsou tabu. Bavme se jen o fotbale a Baníku, nabádal rodák z Moskvy

Aktualizováno

Sedm ruských hráčů včetně dvou brankářů má na soupisce soupeř ostravského Baníku ve 2. předkole Konferenční ligy arménský FC Urartu Jerevan. Na otázku, zda bude v Ostravě (ve čtvrtek od 19 hodin) některý z nich hrát, či zda je vynechá ze sestavy stejně jako v předchozí fázi soutěže na hřišti estonského Tallinu Kalev (2:1 a 2:0), ruský trenér s arménským pasem Dmitrij Gunko neodpověděl. „Část jich přijela, část ne,“ řekl stručně Gunko.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Trenér Urartu Dmitrij Gunko (vlevo) a marocký záložník Ayoub Abou před utkáním s Baníkem

Článek

V Estonsku nenastoupil ani jeden ruský fotbalista arménského týmu a důvodem mělo být, že nedostali víza. Utkání například odchytal 17letý arménský brankář Hayk Ghazaryan.„Náš tým nepřijel k utkání v plné síle kvůli problémům s vízy. Ruští hráči nesměli nastoupit,“ oznámilo tehdy Urartu na svém webu. V Ostravě ale Gunko tenhle důvod odmítl. „Připraveni byli všichni, ale nevyužili jsme je. Raději bych se bavil o fotbale a o Baníku,“ prohodil 48letý trenér.

Start ruských hráčů nebyl zásadním tématem ani pro trenéra Baníku Ostrava Pavla Hapala. „Byl kolem toho trochu šrumec, ale moc jsme po tom nepátrali. Víme, že tyhle hráče trenér nepoužil ani v domácí odvetě, tudíž to vypadá, že v tuto chvíli spoléhá na jiné fotbalisty,“ vykládal Hapal. „Jestli budou hrát, nechci vůbec řešit. Tohle dvojutkání musí být hlavně o nás. Zaměřujeme se na vlastní výkon,“ zdůraznil Hapal.

Rodák z Moskvy Gunko před prvním utkáním zdůrazňoval kvalitu Baníku. „Velmi dobře ho známe. Detailně zkoumáme každý tým, proti kterému hrajeme. Víme, že trenér rád staví čtyři obránce a má v kádru skvělé fotbalisty. Chaluš, Kpozo, Ewerton, Tanko, Šín, mohl bych vyjmenovat celý tým,“ pousmál se trenér Urartu.

Informací o Baníku prý stihl sehnat dostatek. „Známe silné i slabé stránky Ostravy. Jsou třeba dobří ve středu zálohy. Je to kvalitní tým se skvělými fanoušky, kteří chodí na fotbal v hojném počtu. Mám naději, že i přesto utkání zvládneme a připravíme si opět dobrou pozici před domácí odvetou,“ říkal bývalý hráč Spartaku Moskva či Vladivostoku.

Spoléhat se bude chtít například na fotbalové umění Maročana Ayouba Aboua, jenž v mládí okusil, jak se hraje fotbal v Barceloně či Realu Madrid. „To už je minulost,“ pousmál se 26letý záložník. „Čeká nás v Ostravě velmi složitý zápas s těžkým soupeřem. Budeme hrát ne devadesát, ale sto osmdesát minut. O postup se budeme bít až do úplného konce,“ prohlásil Aboua.