Hlavní obsah

Překvapivý plzeňský tah, na Dinamo Záhřeb tasí osmnáctiletého gólmana!

Aktualizováno

K velmi riskantnímu a odvážnému tahu se odhodlal trenér fotbalové Plzně Miroslav Koubek. Při absenci gólmanské jedničky Jindřicha Staňka poslal do branky na půdě Dinama Záhřeb v rámci utkání Konferenční ligy teprve 18letého Viktora Baiera. Pro mladíka, jenž má zkušenosti z akademií Bayernu Mnichov, se jedná o vůbec první duel s elitním týmem Viktorie.

Foto: fcviktoria.cz

Viktor Baier patří k nadějným brankářům Viktorie Plzeň

Článek

Záhřeb (od našeho zpravodaje) -„Máme tři brankáře a definitivní verdikt, kdo bude chytat, ještě nepadl,“ pravil ve středu na tiskové konferenci Koubek na otázku, zda podrží Mariána Tvrdoně, jenž se o víkendu výrazně podepsal pod prohru v Liberci 0:3.

Od té doby se začalo spekulovat, kdo naskočí ve čtvrtek na horké chorvatské půdě. Volba nakonec padla na toho nejmladšího. Viktor Baier, člen reprezentační devatenáctky, dostal přednost jak před 29letým Tvrdoněm, tak 26letým Dominikem Sváčkem. Risk? Možná ano.

Baier totiž ještě nikdy nechytal za elitní tým Viktorie soutěžní zápas. Ukázal se ale minulou sezonu v mládežnické Lize mistrů, odkud si ho vytáhl slavný Bayern Mnichov, konkrétně bývalý reprezentační gólman Jaroslav Drobný, který v bavorském velkoklubu pomáhá s brankáři.

Vytáhlý mladík se nakonec dostal do kempu talentů FC Bayern World Squad a zažil v létě měsíc na soustředění v Argentině a Německu. Následně se vrátil na západ Čech a očividně trenéry zaujal natolik, že ho nejen posunuli v hierarchii mezi elitní trojici, ale dokonce mu dali důvěru v papírově nejtěžším utkání základní skupiny Konferenční ligy.

„Hlavní slovo měl trenér brankářů Matúš Kozáčik. Viktor předváděl dobré výkony v tréninku, tak jsme se rozhodli mu dát šanci,“ vysvětlil pro Sport 1 asistent Jan Trousil.

Za debutem je pravděpodobně i snaha ukázat Evropě talentovaného kluka a navíc odchovance klubu. Pro samotného Baiera půjde jistě o zážitek, na který do konce života nezapomene. V momentě, kdy je Staněk zraněný a Tvrdoň se šance nechytil zrovna nejlépe, se jedná o odvážnou, ale i celkem logickou variantu, která nastala jen o zápas dříve než v nedělním ligovém klání s Karvinou.