Hlavní obsah

Postup Baníku může zhatit jen mega zkrat. Hotovo ale není, připomíná Hapal

S velkou dávkou optimismu mohli do dalekého Jerevanu odcestovat fotbalisté Baníku Ostrava. V úvodním utkání 2. předkola Konferenční ligy na svém hřišti deklasovali arménský klub Urartu 5:1 a od postupu do další fáze, kde pravděpodobně narazí na FC Kodaň, jsou malinký kousek. Utkání v Arménii se hraje ve čtvrtek 1. srpna od 17 hodin.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Adbullahi Tanko oslavuje první výhru Baníku nad arménským Urartu.

Článek

„Vytvořili jsme si pro odvetu dobrou pozici, ale jsme teprve v poločase. Věřím, že to zvládneme, ale nic není hotovo. Musíme udělat i druhý krok na půdě soupeře, který se bude chtít rehabilitovat a na domácím hřišti určitě bude nebezpečný. Je před námi těžké utkání a tak k tomu přistupujeme,“ řekl trenér Pavel Hapal.

To dal ostatně najevo už v neděli, kdy z nominace na ligové utkání proti Jablonci (1:0) vynechal kapitána Ewertona i střelce branek z pohárového střetnutí Jiřího Klímu a Erika Prekopa. Všichni tři šli na plac hned zkraje druhé půle utkání za stavu 0:0. A Ewerton následně vstřelil vítězný gól.

„Udělali jsme sedm změn, ale od toho tu ty hráče máme, abychom je všechny použili. Jsou v kádru Baníku Ostrava a kvalitu určitě mají. Některé hráče jsme chtěli kvůli náročnému programu pošetřit, ale věděli jsme, že je pravděpodobné jejich zapojení. Neuvažovali jsme tak, že je tam nedáme. Potřebovali jsme to po přestávce oživit, což se podařilo. Všechna střídání nám vyšla, body máme, což je před zápasem v poháru pro morálku týmu důležité,“ vrátil se k víkendu Hapal.

Fotbalová výprava Baníku Ostrava se na cestu do hlavního arménského města Jerevanu vydala charterovým přímým letem z Mošnova s kádrem třiadvaceti hráčů. Vedle dvou zraněných Davida Lischky a Radima Šudáka neodcestoval vinou drobnějšího zdravotního problému ani Tomáš Rigo, který nedohrál nedělní ligové utkání.

„Určitě ve čtvrtek oproti ligovému utkání změny budou. I z důvodu zdravotních,“ pronesl Hapal, jehož tým bude v rozpáleném Jerevanu, kde teploty dosahují až 35 stupňů, hájit vítězství o čtyři góly. Dá se nicméně předpokládat, že na udržení náskoku se Ostravané zaměřovat nebudou. „Zcela jistě ne. Nebudeme hrát nějakou kalkulačku. Jedeme tam vyhrát,“ hlásil odhodlaně útočník Erik Prekop.

Pokud hráči Baníku naplní v Jerevanu předpoklady a stvrdí roli favorita, natrefí ve 3. předkole s velkou pravděpodobností na Kodaň, která v minulé sezoně v kvalifikaci Ligy mistrů vyřadila Spartu Praha a prošla následně až do osmifinále, kde Dány vyřadil Manchester City.

První duel by se měl hrát ve čtvrtek 8. srpna v Kodani, odveta poté o týden později v Ostravě.

Termín úvodního zápasu se ale možná posune na středu, protože blízko postupu ze druhého předkola je i druhý kodaňský tým Bröndby. A los určil oběma dánským týmům první zápas na jejich trávníku.

„Je potvrzeno, že v případě našeho postupu a současně také týmů FC Kodaň a Bröndby Kodaň bychom úvodní zápas v Dánsku odehráli už ve středu 7. srpna,“ oznámil na sociálních sítích klub.

Nic radostného pro hráče, které po náročném cestování na východ čeká v neděli večer (od 20 hodin) derby na hřišti Karviné. O případné žádosti odložit ligové utkání nicméně v Ostravě ani nepřemýšleli. „Máme široký kádr, jsme téměř všichni zdraví, takže takovou myšlenku jsem neměl a nemám. Odehrajeme to, nachystáme se co nejlépe a půjdeme do toho znovu,“ zdůraznil trenér Pavel Hapal.