Hlavní obsah

Pospěch zná obě mistrovské kabiny jako svoje kopačky. Fandit budu Baníku, vyhlašuje

Odchovanec aktuálně druholigové Opavy Zdeněk Pospěch se na soupeření Baníku Ostrava s dánskou Kodaní (ve středu 7. v Dánsku a ve čtvrtek 12. srpna v Ostravě od 19 hodin) ve 3. předkole Konferenční ligy UEFA velmi těší. Svou bohatou fotbalovou kariéru totiž spojil s oběma kluby a v obou slavil zisk mistrovského titulu i domácí pohárové trofeje. Přát bude Baníku.

Foto: Facebook Zdeňka Pospěcha, Facebook

Zdeněk Pospěch hrál v  dánské Kodani tři sezony

Článek

Ve slezském týmu získal v roce 2004 double, s dánským velkoklubem zvedl pohár pro vítěze ligy a následně i pro vítěze poháru na konci sezony 2008/2009. V dalších letech s Kodaní vyhrál titul mistra ligy ještě dvakrát (2010 a 2011). „Fandit budu Baníku. Vždy přeju českým týmům,“ zdůraznil 45letý bývalý reprezentační obránce, který další čtyři trofeje (3× v lize a 1× v poháru) získal v dresu Sparty Praha.

Jak jste vnímal loňské čtvrté místo Baníku Ostrava a návrat do evropských pohárů po čtrnácti letech? Je to velký úspěch, nebo vzhledem k investicím do kádru už i trochu povinnost?

Po těch letech, kdy Baník nepatřil do špičky, to je samozřejmě úspěch. Ale na druhou stranu by klub, jakým Baník chce být, měl pomýšlet na takové umístění každý rok. Měl byl více soupeřit se třemi nejlepšími mančafty v Česku Spartou, Slavií a Plzní.

Ve druhém předkole Konferenční ligy si Baník poměrně snadno poradil se čtvrtým týmem arménské ligy FC Urartu (5:1 a 2:0). Překvapilo vás, s jakým přehledem to zvládl?

Ta předkola nebývají jednoduchá a z tohoto pohledu to Baník zvládl opravdu na jedničku. Některé tyhle týmy, jejichž názvy většina fanoušků slyší třeba i poprvé, dokážou potrápit. To ale zrovna nebyl tenhle případ. Hned po prvním utkání v Ostravě bylo patrné, že arménský klub nemá takřka žádnou šanci.

V dalším kole se Ostravané potkají s FC Kodaň, kde jste několik let působil. Asi budou ve zcela jiné pozici než proti Urartu, favorita je třeba hledat na straně soupeře, souhlasíte?

Nemá smysl si něco nalhávat, nebo zakrývat sílu soupeře. Kodaň má více zkušeností, minulý rok hrála Ligu mistrů a postoupila za základní skupiny, takže v tomhle dvojzápase je favorit naprosto jasný. Samozřejmě Baník má svou kvalitu, ale bude to mít strašně složité.

Kodaň hraje evropské poháry pravidelně, bude to jeho velká výhoda?

Rozhodně ano. Protože ty zkušenosti s předkoly a dalšími zápasy proti silným evropským týmům si nikde nekoupíte. Kodaň je má velké, Baník toho za poslední roky v Evropě moc neodehrál. Za posledních čtrnáct let kromě přípravných zápasů vůbec nic, což je velká škoda.

Na co se musí hráči z Ostravy především zaměřit, na co si musí dát pozor, aby měli šanci pomýšlet na úspěch?

Velmi důležitý bude hned ten první zápas, který se hraje v Kodani. Hráči si musí uvědomit, že nesmí panikařit, pokud dostanou gól nebo dva. Bude důležité hru zbytečně neotvírat a pokusit se uhrát tam co nejlepší výsledek pro domácí odvetu. Ani porážka 0:2 nemusí být pro odvetu zas tak šílená, tím ale nechci říct, že by musel Baník v Kodani prohrát. Nicméně zkušenosti hovoří pro dánský tým.

Dá se tento souboj připodobnit k zápasům, které jste v dresu Baníku zažil po titulu v roce 2004, kdy jste doma dokázali porazit v Lize mistrů německý Leverskusen (2:1) a remizovat v Poháru UEFA s anglickým Middlesbroughem (1:1), ale venku jste dvakrát vysoko prohráli (0:5 resp. 0:3)?

Určitě ano. To bylo přesně ono, o čem jsem před chvilkou hovořil. Měli jsme v kádru, podobně jako má Baník teď, několik zkušenějších hráčů. Ale bylo mezi námi i hodně kluků, kteří neměli vůbec žádnou zkušenost s tím, jak se evropské poháry hrají. To nás hodně dohnalo v Leverskusenu, kde jsme po druhém inkasovaném gólu začali úplně jančit, otevřeli jsme to a zbytečně jsme dostali další branky. To byla naše velká chyba, ale to jsou ty zkušenosti.

S lidmi z dánského klubu jste udržoval vřelé vztahy, platí to stále? Pořád tam jezdíte?

Už to tak dlouho není. Ten kontakt tam hodně vymizel.

S Baníkem i s Kodaní jste slavil jak vítězství v domácím poháru, tak titul mistra ligy. Komu budete fandit?

Vždycky fandím českým týmům, které hrají evropské poháry. Proto i když jsem v Kodani dlouho hrál (2008 až 2011) a hodně se mi tam líbilo, budu stát na straně Baníku. Přeju českým týmům a tak to bude i v tomto dvojzápase.