Hlavní obsah

Podesáté v Evropě. Boleslav vyzve nečitelné Litevce, Matějovský může překonat Jindřiška

Zakulatila své účasti v evropských pohárech, fotbalová Mladá Boleslav si v nich zahraje podesáté. Ideální oslava? Samozřejmě postup do základní skupiny Konferenční ligy. Do ní však vede hodně strastiplná cesta přes tři soupeře v kvalifikaci. První překážka ve druhém předkole by však neměla být pro Středočechy nepřekonatelná: aktuálně osmý tým litevské ligy Transinvest. „Přichází to, o co jsme se snažili celou minulou sezonu. Nemůžeme se dočkat,“ líčil boleslavský záložník Tomáš Ladra.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Záložník Tomáš Ladra z Mladé Boleslavi.

Článek

Ladra je jedním z mála hráčů současného kádru, kteří pamatují poslední vystoupení Středočechů na evropském pódiu. Boleslav před pěti lety v předkolech Evropské ligy nejprve vyřadila kazašský Ordabasy Šymkent a následně vypadla s rumunským FCSB.

„Hned se mi to vybavilo, vzpomínky jsou smutnější, protože jsme vypadli. Ale věřím, že je v našich silách dobře reprezentovat boleslavský fotbal a postoupit co nejdál,“ vykládal Ladra.

Kam až? Do základní skupiny? Dosažení takové mety by nepochybně bylo hodnotným úspěchem. Pokud parta trenéra Davida Holoubka zvládne přejít přes Transinvest, čekal by na ni v dalším předkole vítěz duelu mezi Hapoelem Beer Ševa a Černo More Varna. A pak ještě jeden (pravděpodobně ještě těžší) protivník. „Skupina je sen, ale musíme jít zápas od zápasu,“ podotkl Ladra.

Oponent z Litvy na první pohled nevyhlíží nijak hrozivě. V ligové tabulce se po třiadvaceti kolech krčí v desetičlenném pelotonu na osmé příčce s dvoubodovým náskokem na poslední celek. Tím je mimochodem Panevežys, aktuální mistr. I to svědčí o nevyzpytatelnosti tamních mužstev.

Transinvest je v nejvyšší soutěži nováčkem, do kvalifikace o Konferenční ligu se dostal coby vítěz národního poháru. Jde o mladý klub, který před třemi lety založila přepravní společnost Transekspedicija. Rychle jde nahoru, v týmu má několik Brazilců a Japonců. „Brání urputným způsobem a po zisku míče se snaží co nejrychleji dostat do pokutového území soupeře,“ charakterizoval ho Holoubek.

Sám ale cítí, že v duelu proti outsiderovi z Pobaltí bude klíčové nastavení a forma jeho družiny. Boleslav by měla ukázat ofenzivní kvalitu a vyvarovat se nekázně, kterou předvedla o víkendu v Jablonci, kde dohrávala bez vyloučených Bensona Sakaly a Marka Suchého.

Prohrála 0:2, moc dobře se nenaladila. „Věřím, že nás to nakoplo,“ doufal Ladra. „Něco jsme si (k červeným kartám - pozn. aut.) říkali, bylo to docela v klidu. Ovšem nemůžeme takové červené karty dostávat každý zápas, to by pak nešlo,“ odtušil jeden z ofenzivních tahounů.

Sestřih zápasu Jablonec - Mladá BoleslavVideo: LFA

Absolutním lídrem je pak kapitán Marek Matějovský, který už coby důležitý hráč pamatuje slavné období z let 2006 a 2007, kdy Boleslav v pohárech vyřadila Marseille nebo Palermo a hostila pak Paris Saint-Germain, Panathinaikos či Villarreal.

Pokud nastoupí proti Transinvestu, bude starší třeba než záložník Josef Jindřišek z Bohemians, jenž si předkolo Konferenční ligy zahrál před rokem. „To je zajímavé, ale sestavu dopředu nechci odtajňovat,“ uvedl Holoubek. Hlavní pro Boleslav i Matějovského je postup dál.