Hlavní obsah

Obrovská pocta pro plzeňské eso, zařadilo se mezi hvězdy Konferenční ligy

Další důkaz, že Robin Hranáč prožívá mimořádně dobrou sezonu. Stoper Viktorie Plzeň byl zvolen do nejlepší jedenáctky uplynulého ročníku Konferenční ligy, v níž Západočeši dokráčeli až do čtvrtfinále. Pro Hranáče jde o další významné ocenění během několika posledních dnů včetně nominace na přípravný kemp na Euro.

Foto: Profimedia.cz

Plzeňský obránce Robin Hranáč (v bílém) a Lucas Beltrán z Fiorentiny.

Článek

Jde o příběh, který neomrzí opakovat. V sezoně 2022/2023 působil Hranáč na hostování v Pardubicích a bojoval v baráži o udržení nejvyšší soutěže. Následně se vrátil zpět do Viktorie, postupně si vybudoval důvěru u trenéra Miroslava Koubka a stal se vedle kapitána Lukáše Hejdy základním stavebním kamenem plzeňské defenzívy.

Koncem května přišlo ocenění za působení na domácí scéně. Hranáč se stal na základě hlasování trenérů, kapitánů ligových mužstev a vybraných zástupců médií nejlepším obráncem Fortuna ligy. „Nečekal jsem to. Samozřejmě bych to rád vyměnil za týmovou trofej, protože naše cesta sezonou byla super. Ale i tento moment mně zase pomůže do každého dalšího zápasu, opravdu si ho vážím,“ citoval Hranáče klubový web.

V úterý se vytáhlý stoper dostal do vyvolené šestadvacítky reprezentačního trenéra Ivana Haška. Pokud se nestane nic neočekávaného, odcestuje s národním týmem do Německa na Euro. „Ohromná čest a další krok, kterého jsem chtěl dosáhnout. V přípravě budu makat a zabojuju o účast na prestižním turnaji. Věřím, že mi zkušenost pomůže a zase mě posune.“

A v sobotu Hranáče ocenila UEFA za vystoupení v Konferenční lize, kde Plzeň dokráčela poprvé ve své historii v rámci evropských pohárů do čtvrtfinále. Tam padla v prodloužení druhého utkání s pozdějším finalistou Fiorentinou.

„Cesta byla úžasná. Snažili jsme se porvat o postup, ale kvalita byla jasně na straně soupeře. Kdybychom šli dál, bylo by to nespravedlivé,“ uznal.

V Konferenční lize naskočil do 15 utkání a byl jedním z lídrů jedné z nejlepších obran. V základní skupině inkasovala Plzeň v šesti utkáních pouze jednou, následně po dvou remízách 0:0 přešla po penaltách přes Servette a bez branek skončily také zmíněné dva duely s Fiorentinou. Italové udeřili až dvakrát v prodloužení.

Kromě Hranáče figurují v ideální jedenáctce tři hráči Fiorentiny (gólman Pietro Terracciano a obránci Dodo a Cristiano Biraghi), čtyři zástupci vítězného Olympiakosu (obránce David Carmo, záložník Kostas Fourtunis a útočníci Daniel Podence a Ajúb Al-Kaabí), po jednom zástupci pak mají Aston Villa (útočník Leon Bailey) a Bruggy (záložník Hans Vanaken).

Nejlepším hráčem soutěže byl zvolen autor jediné finálové branky Ajúb Al-Kaabí, jenž se v ročníku Konferenční ligy prosadil hned jedenáctkrát.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.