Hlavní obsah

Na takovou rychlost nejsme zvyklí, žasl nad Baníkem kouč arménského soupeře

Aktualizováno

Přesně kvůli takovým okamžikům v Ostravě o brazilského záložníka Ewertona tolik stáli a v létě jej ze Slavie koupili. Brazilský šikula byl v úvodním utkání 2. předkola Konferenční ligy proti arménskému Urartu u čtyř gólů Baníku. Ostravané se při návratu do pohárové Evropy po čtrnácti letech odměnili vysokým vítězstvím 5:1.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Zleva jsou Isaac Barry z Urartu a Ewerton z Ostravy.

Článek

„Je to náš klíčový hráč, všichni ho respektují, cítí se tady dobře a odvádí to na hřišti. Odehrál výborný zápas,“ řekl na adresu nového ostravského kapitána trenér Pavel Hapal.

Ostravský kouč začal hodnocení vydařeného utkání pochvalou. Ne ale pro svůj tým, chválil fanoušky, kterých přišlo na úvodní zápas proti arménskému soupeři 13 553. „Musím je ocenit, byli skvělí, udělali nám úžasnou atmosféru od začátku až do konce zápasu. Jsem moc rád, že je kluci odměnili výsledkem, který mohl být i jednoznačnější,“ vykládal Hapal.

Fandové, kteří vyslyšeli výzvu a přišli v bílých trikotech, uchvátili i trenéra Urartu Dmitrije Gunka. „Byli dvanáctým hráčem Baníku. Byli jsme svědky velkolepé atmosféry, která na naše mladé mužstvo asi i trochu dolehla,“ řekl moskevský rodák z arménským pasem Gunko.

„Na takovou rychlost nejsme zvyklí a domácí nás trochu vyškolili. Nezbývá mi než soupeři pogratulovat k výsledku a věřit, že v domácím zápase budeme silnějším a lepším týmem,“ pokračoval Gunko.

Urartu přijelo do Ostravy bez ruských fotbalistů, v brance se tak stejně jako v předešlé fázi soutěže objevil teprve 17letý Hayk Ghazaryan. A už ve 2. minutě mladý brankář téměř zavinil gól, když nezvládl napadání Filipa Kubaly. Domácí útočník mu balon vypíchl, míč se ale naštěstí pro mladého gólmana dokutálel jen na tyč branky.

Rychlost a agresivita byla velkou zbraní Ostravanů, kteří se dostali do vedení po čtvrthodině po střele Ewertona. „Naše rychlost pro ně byla problém. Tlačili jsme na ně, neměli na nic čas a spoustu balonů nám odevzdali. To jsem u nich předtím neviděl. Je ale pravda, že pod takovým tlakem s estonským soupeřem v prvním kole nehráli,“ líčil Hapal.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Zleva jsou Edgar Movsesyan z Urartu, Jiří Boula z Ostravy a Erik Piloyan z Urartu.

Ostravský kapitán Ewerton řádil i v dalším průběhu a na další dvě branky, Jiřího Bouly ve 22. minutě a Davida Buchty o čtyři minuty později, nahrál. Kopačky měl i v akci před čtvrtým gólem, při němž si ale připsal „jen“ druhou asistenci. Gólovou nahrávku narýsoval Kpozo, jehož centr usměrnil do sítě Erik Prekop, a vstřelil svou premiérovou brankou za Baník.

„Jsem za ten gól šťastný, především mě ale těší to vysoké vítězství, kterým jsme si utvořili slušný polštář do odvety,“ těšilo Prekopa, jenž před touto sezonou přestoupil do Baníku z Bohemians 1905.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Zleva jsou brankář Hayk Ghazaryan z Urartu, Zhiayr Margaryan z Urartu a Jan Juroška z Ostravy.

Poslední necelou čtvrthodinku hosté dohrávali v deseti po vyloučení kapitána Margaryana a ještě jednou inkasovali. Z pokutového kopu jistil v 82. minutě vysoké vítězství Jiří Klíma. V nastavení domácí o čisté konto přišli, vysokou porážku korigoval Tarakhchyan.

„Z toho gólu v posledních momentech zápasu jsem zklamaný. I kvůli Markýze (Markoviče). Měl jsem v hlavě, že mu půjdu pogratulovat po zápase jako prvnímu k nule v Baníku. Ten výsledek mohl být výraznější, je dobrý a měli bychom to už zvládnout,“ řekl Hapal. Odveta se v Arménii hraje příští čtvrtek (1. srpna v 17 hodin).