Hlavní obsah

Nebudeme hrát nějakou kalkulačku. Pojedeme vyhrát, hlásí ostravský Prekop

Po prvním zápase za Baník na hřišti, v němž se nachomýtl ke druhé brance Bohemians 1905, útočník Erik Prekop jen stěží zadržoval slzy. O pár dní později proti arménskému Urartu v úvodním střetnutí 2. předkola Konferenční ligy to byl z pohledu slovenského fotbalisty úplně jiný příběh. Prekop se na vysokém vítězství 5:1 podílel čtvrtým gólem v brance soupeře a po zápase zářil štěstím.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Útočník Baníku Ostrava Erik Prekop

Článek

Vaše pocity po prvním ligovém utkání za Baník a prvním domácím v evropském poháru se asi moc porovnávat nedají, viďte?

Asi jsem si to lepší představit ani nemohl. První start tady na stadionu v Ostravě, před výbornými fanoušky a k tomu gól. Jsem velmi šťastný, vděčný za ten první gól, protože vždy když přijdete do nového klubu, tak ta první trefa je nejdůležitější. Jsem šťastný, a hlavně mě těší to vysoké vítězství, kterým jsme si utvořili nějaký ten polštář před odvetou v Arménii.

Trefil jste míč před gólem čistě hlavou?

Ne, spadlo mi to někam na prso nebo na rameno. Byl tam i velký kus štěstí, ale když máte dobrý den, tak vám jde naproti i to štěstí.

Jakým bylo Urartu vlastně soupeřem? Podle výsledku i při pohledu z tribuny vás moc nepotrápilo.

Lehce by se při pohledu na výsledek dalo říct, že velkou kvalitu neměli, ale věděli jsme, že ve středu hřiště tu kvalitu mají. Po technické stránce na tom byli velice dobře, já bych ale vyzdvihl náš výkon, který splňoval všechny parametry. Hráli jsme výborný technický a rychlý fotbal.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Zleva jsou Edgar Movsesyan z Urartu, Jiří Boula z Ostravy a Erik Piloyan z Urartu.

Bylo vidět, že když na ně zatlačíte, tak s tím mají potíže. Hned jste jim odebírali balony, nenechali jste je hrát…

To byl náš záměr. Chtěli jsme dobře presovat, dobře se posouvat, prvních patnáct minut to napálit, co to dá. Vyšlo to, jednoduše nám odevzdávali balony a z toho jsme hrozili. Připravili jsme si hodně šancí.

V poločase to bylo o tři branky. Ve druhém se hrálo už jen o to, vybudovat si co nejvyšší náskok?

Nebylo to o tom, abychom se předháněli, kdo dá kolik gólů. Chtěli jsme především góly nedostat. To jsme bohužel nesplnili, protože jsme inkasovali v posledních sekundách.

Podpořit vás při návratu do evropského poháru po čtrnácti letech přišlo skoro čtrnáct tisíc diváků. Užili jste si to?

Bylo to neskutečné, fantastické! Víc není třeba říkat.

Jak přistoupit k odvetě?

Náskok máme vysoký, ale my k ní určitě přistoupíme stejně, jako jsme k tomu přistoupili dneska. Nic nenecháme náhodě a půjdeme si tam pro vítězství. Nebudeme hrát nějakou kalkulačku, kolik můžeme dostat gólů. To vůbec ne! Máme to nastavené, že nechceme především dostat gól, a s tím tam půjdeme. Chceme postoupit.