Hlavní obsah

Návrat Baníku do Evropy: Výjimečný Ewerton a skvělí fanoušci, pochvaloval si Mikloško

Nejen mezi fotbalisty Baníku Ostrava na hřišti a fanoušky v naplněných ochozech Městského stadionu ve Vítkovicích panovala po povedeném návratu do evropských pohárů a vysokém vítězství 5:1 ve druhém předkole Konferenční ligy nad arménským Urartu skvělá nálada. Spokojený byl i sportovní ředitel klubu Luděk Mikloško.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Luděk Mikloško na archivním snímku z roku 2017.

Článek
Fotogalerie

Baník si utkání evropského poháru zahrál po dlouhých čtrnácti letech, nervozita i očekávání byly veliké. Proto přišla obrovská úleva. „Bylo to takové, jaké jsme si to představovali a přáli. Jsem spokojený, máme do odvety nějakou rezervu. Věřím, že vyhrajeme i venku a postoupíme dál,“ říkal Mikloško.

Bavilo vás, co jste na trávníku viděl?

Myslím, že jsme k tomu přistoupili dobře. Na začátku jsme sice působili trošku nervózně, což je ale po čtrnácti letech pauzy pochopitelné. Klub měl velká očekávání, jak to dopadne. Kluci to zvládli dobře, akorát škoda obdržené branky. Mohli jsme vyhrát větším rozdílem, kdyby si kluci ještě v některých situacích vyhověli. Jinak musím ocenit vynikající atmosféru s fantastickými fanoušky. Bylo to takové, jaké jsme si to po postupu do Evropy představovali a přáli.

Hráči nic nepodcenili a soupeře jasně přehráli. Přistoupili k důležitému utkání podle vašich přestav?

Přístupu si samozřejmě cením, ale za mě tam pořád chyběla větší spolupráce mezi klukama. Někdy si to mohli přihrát a dát balon pomalu do prázdné branky, místo toho volili střelu nebo zakončení, které nevyšlo. Kdyby mi někdo řekl před zápasem, že vyhrajeme 5:1, určitě bych to bral, ale jak je člověk náročný a pořád chce víc, myslel jsem na lepší skóre. Jsem spokojený, máme do odvety nějakou rezervu. Věřím, že vyhrajeme i venku a postoupíme dál.

Do Arménie vás čeká dlouhá cesta, bude i pro management výjezd pohodovější?

Věřím, že jo. Nemůžeme to v žádném případě podcenit, protože nás čeká úplně jiné prostředí, možná čtyřicetistupňové vedro. Utkání bude náročné. Musíme být připraveni, abychom postoupili se ctí. A s dalším vítězstvím. Věřím, že to zvládneme.

U tří gólů byl Brazilec Ewerton, který první gól vstřelil a na další dva nahrál. Podílel se i na akci před čtvrtou brankou. Splnil to, proč jste ho přiváděli?

Určitě. Je to hráč, který je v naší sestavě výjimečný. Umí udělat utkání.

Nebojíte se, že o něj přijdete?

Tak je to u všech hráčů. Když budou hrát dobře, přijdou na ně nabídky. Kluci se chtějí posouvat, to je fotbal. Musíme to tak brát.

Brankář Markovič vám bývalému gólmanovi udělal radost?

Rozhodně. Minulý rok čekal na pozici, teď je to na něm. Zase máme dva brankáře (Dominik Holec), o kterých si myslíme, že jsou vyrovnaní. Budou se muset rvát o místo. Konkurence posouvá všechny. Hráče i gólmany. Tým máme silný, i když pořád vidím věci, které se dají zlepšit. Věřím, že postupem času se to bude zlepšovat.

Už se může mluvit o Kodani, která v úvodním utkání 2. předkola vyhrála na hřišti Magpiesu z Gibraltaru 3:0 a pravděpodobně postoupí?

Ještě tam nejsme! Ale věříme, že se tam dostaneme. Kodaň je těžký soupeř, v osudí byli schůdnější týmy, ale pokud chcete postoupit, musíte někoho vyřadit. A je jedno, jestli ve třetím, nebo čtvrtém předkole. Našemu týmu věřím, má na postup, ale nejdřív nás čeká Jablonec. Musíme jít postupně.

Když jste se vrátil do ligy, už jste zkousli porážku na hřišti Bohemians 1905 (1:2) v úvodním kole?

Bohemka byla velkým zklamáním. Odešla nám záloha, protože Rigo v noci dostal průjem, v poločase byl vyřízený a museli jsme ho sundat. Nedařilo se Boulovi ani Klímovi, ve středu pole nám to nešlo. Ale jsme velmi nespokojení s druhou brankou. Podle nás to byl stoprocentní ofsajd! VAR to vyhodnotil jinak, ale já trvám na tom, že šlo o špatné rozhodnutí. Ani snímek videorozhodčího nebyl stoprocentně průkazným důkazem, že nešlo o ofsajd. To mi nikdo nevymluví. Praporek nahoře nebyl, průkazný materiál o chybě rozhodčího taky ne, takže za mě je to špatné rozhodnutí VAR. Stojím si za tím na sto procent.

Přestupové okno je stále otevřené, dají se očekávat ještě nějaké pohyby v kádru?

Kádr stabilní, moc změn neočekáváme. Kdyby vyšlo ještě jedno jméno, tak třeba. Ale zřejmě asi ne, takže to vypadá na uzavřenou soupisku.

Příchod Michala Kohúta ze Slovácka není reálný?

Je to na Slovácku. Dali jsme nabídku, ke které se protistrana nechtěla ani vyjádřit. Kohúta tam drží, i když mu za rok končí smlouva. Dneska ho mohli za něco prodat, zatímco za půl roku nebo za rok může odejít zadarmo. Když ho nechtějí pustit, nic s tím neuděláme.