Hlavní obsah

Kušej dal gól po 257 dnech, pomáhá mu mentální kouč

Přiběhl před tribunu a nadšeně rozpřáhl ruce. Křídelník fotbalové Mladé Boleslavi Vasil Kušej si vychutnával slastný pocit po vstřeleném gólu. Pocit, který prožil přesně po 257 dnech. Dravý ofenzivní borec se prosadil ve své pohárové premiéře ve druhém předkole Konferenční ligy proti litevskému Transinvestu. „Jsem vděčný, že jsem to konečně prolomil. Cením si, že to přišlo v takovém zápase,“ zmínil Kušej po boleslavské výhře 2:0.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Vasil Kušej se raduje z gólu proti litevskému Transinvestu v prvním zápase druhého předkola Konferenční ligy.

Článek

Kušejovi se zápas povedl. Byl neustále v pohybu, snažil se přejít přes soupeře, dribloval, nabízel se, měl viditelnou chuť hrát. Když mu Tomáš Ladra v 38. minutě předložil míč, prásknul ho křížně na bránu a prostřelil brankáře Stefana Čupiče.

Sám si dobře pamatoval, že poslední soutěžní branku dal ještě před nástupem současného trenérského štábu Davida Holoubka. Stalo se tak 11. listopadu proti Pardubicím.

„Pro útočníka, který góly dával, je taková situace trochu těžší. Ale nedělal jsem si z toho hlavu. Snažil jsem se soustředit na výkon a na tým, což je nejdůležitější. Je jedno, kdo góly dával. Samozřejmě bych je chtěl střílet a rozhodovat zápasy, ale primárním cílem bylo uhrát top šestku a poháry. To se povedlo, za což jsem rád. Teď je tu nová sezona a zase se vše může otočit třeba ke mně,“ vyprávěl Kušej.

Minulá sezona pro něj byla hektická. Po zajímavém nástupu do ligy se o něj v létě zajímaly Utrecht a pak Slavia. Nedopadlo ani jedno. Podzim měl ale ještě borec, který v mládeži působil v Drážďanech, velmi slušný. V lize zapsal šest gólů a sedm asistencí. Dostal se i do reprezentace, které pomohl v posledním kvalifikačním utkání proti Moldavsku k výhře 3:0 a stvrzení postupu na Euro.

Jenže jaro mu nesedlo. Ve statistikách vykázal jen dvě asistence, neměl pevné místo v sestavě. Trápil se, nominace na Euro byla daleko. „Začal jsem spolupracovat s mentálním koučem Mariánem Jelínkem. Myslím, že v hlavě jsem dobře nastavený. Je potřeba si přiznat pravdu a být realista. Přiznal jsem si, že cesta na Euro je nereálná a nezasloužil jsem si v nominaci být,“ ohlížel se čtyřiadvacetiletý křídelník.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Vasil Kušej z Mladé Boleslavi během utkání 2. předkola Konferenční ligy proti litevskému Transinvestu.

„V reprezentaci mají být hráči, kteří si tam zaslouží být a mají formu. To já nebyl. Pořád jsem doufal, že se to dokáže změnit, že bych třeba zahrál pět zápasů dobře a dostal se do formy. To by mi mohlo na Euro pomoct. Ale zůstávám nohama na zemi. Hlavně jsem si říkal, ať nepanikařím. Někdy je lepší udělat krok zpátky, abych pak mohl udělat dva dopředu. Nejde být jen nahoře. Vždy nějaký pád přijde, pak je potřeba se k němu postavit. Myslím, že to jsem udělal,“ popisoval své uvažování Kušej.

Dál záleží na něm. Pokud si udrží výkonnost, bude hrát. V prvním ligovém kole proti Jablonci (0:2) šel do hry coby střídající hráč, proti Transinvestu figuroval v základní sestavě. „Chtěl jsem důvěru trenérům vrátit. Myslím, že se mi to povedlo výkonem i gólem. Věřím, že mi obojí pomůže dostat se zpátky tam, kde chci být a kde mě trenéři chtějí vidět,“ uvedl Kušej.

Trochu ho mrzelo, že Boleslav porazila litevského soka jen o dva góly. Do dalších šancí se dostali spoluhráči i Kušej sám. „Možná chyběl větší klid, někdy štěstí nebo větší hladovost. Každopádně soupeř bránil docela dobře,“ postřehl.

Středočeši hrají o víkendu Chance Ligu se Slováckem, za týden ve čtvrtek odvetu ve Vilniusu s Transinvestem. „Vedeme o dva góly. Jedna branka může vše změnit. Musíme být obezřetní, pokorní a pracovat jako v tomto zápase. Nemůže tam jet postup jen ubránit, ale zase musíme chtít vyhrát 2:0,“ burcoval Kušej.