Hlavní obsah

Když budeme hrát s otevřenou pusou, tak nemáme šanci, zní z kabiny Baníku

Hrál proti Kolínu nad Rýnem, Partizanu Bělehrad, Fenerbahce Istanbul a v dresu Zlína v sezoně 2017/2018 nastoupil Daniel Holzer i na stadionu FC Kodaň. Odehrál celých devadesát minut utkání Evropské ligy, v němž jeho tým podlehl 0:3. Brzy devětadvacetiletý fotbalista Baníku Ostrava věří, že ve středu večer budou ze hřiště stadionu Parken, jenž nabízí téměř čtyřicet tisíc míst, Slezané odcházet výrazně spokojenější.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Ostravský Daniel Holzer (uprostřed) v debatě s Danielem Součkem z Jablonce a hlavním rozhodčím Karlem Roučkem

Článek

„Když si vzpomenu na to utkání, tak se mi jako první vybaví fantastická atmosféra, která tady panovala. Díval jsem se zpětně, bylo tady tehdy nějakých šestnáct tisíc lidí a my z toho byli všichni vyjukaní. Z té atmosféry, i z toho fotbalu. To mi asi z toho zápasu utkvělo v paměti nejvíc. Dnes už z toho stadionu až tak překvapený nejsem a doufám, že ani kluci nebudou,“ říkal při příchodu na plochu kodaňského stadionu Parken Daniel Holzer.

V evropských pohárech zasáhl do pětadvaceti utkání, v Baníku proto v tomto ohledu patří k nejzkušenějším. V dresu Baníku nicméně v téhle sezoně sbírá premiérové pohárové minuty. Proti Urartu nastoupil v domácí utkání (5:1) na dvacet minut, v Jerevanu (2:0) dostal od trenéra Pavla Hapala osm minut více.

Rodák z Ostravy věří, že si znovu zahraje také v Kodani. „Tohle je ten zápas, na který jsem se těšil. Ale to všichni v klubu. Všichni můžou vidět ten krásný stadion, na kterém hraje velký dánský klub. Až to vypukne, asi budou všichni, kteří tohle ještě nezažili, koukat, jak to chodí ve velkých pohárových zápasech. I proto musím udělat všechno pro to, abychom přes Kodaň prošli a mohli si to užívat déle,“ zdůraznil Holzer.

Nejdůležitější podle něj bude ustát první minuty utkání. „Tohle je to nejdůležitější. Prostě se z toho nesmíme podělat. Ve všech velkých zápasech, do kterých jsem nastoupil, ať už to bylo tady, nebo třeba na Fenerbahce, byl tohle základ,“ připomněl.

„Ono je to tak, že přijdete na stadion, všichni na vás začnou pískat a bučet a vy se s tím tlakem prostě musíte srovnat. A stejně tak se budeme muset srovnat se soupeřem, který na nás bude chtít nastoupit ve velkém stylu, bude chtít od začátku dominovat. A my tohle musíme přežít a nesmíme se přitom bát hrát. Nesmíme z toho být vystrašení, protože když budeme hrát s otevřenou pusou a hledět na tribuny, jaké to tady je, pak nemáme šanci na úspěch,“ podtrhnul ostravský fotbalista.

Holzer na kodaňské trávě může potkat dva hráče, kteří si na něj ze zápasu v roce 2017 mohou pamatovat. „To mě docela zaujalo. Je tu střeďák Rasmus Falk a ještě Slovák Denis Vavro. Jinak se to tady od té doby kompletně vyměnilo,“ pousmál se.

Do Kodaně společně s Baníkem vyrazily možná až dvě tisícovky fanoušků. „Těšíme se na ně. Doufám, že se naši fanoušci minimálně vyrovnají těm domácím na protější tribuně. I oni to budou mít strašně těžké. Pokusíme se uspět a odvést si k odvetě do Ostravy co nejlepší výsledek. Protože pokud by se nám to podařilo, a já pevně věřím, že jo, tak pak ta atmosféra v Ostravě může být ještě lepší než tady,“ řekl pro klubové stránky Holzer.