Hlavní obsah

Jdou do všeho hlava nehlava. Navrátil o soupeři Boleslavi nebo změně v Maďarsku

Z české ligy si ho pamatovat nemůžete, nikdy v ní nehrál. Fotbalista Jaroslav Navrátil se před lety odrazil do zahraniční z třetiligové Břeclavi. Přes sedm let působil v Nizozemsku, nyní začíná pátou sezonu v Maďarsku, kde sestupující Kisvárdu vyměnil za nováčka Nyíregyházu. „Pořád bydlíme v Kisvárdě, jen každý den pětatřicet minut dojíždím. Je to pro mě ideální,“ povídá v rozhovoru pro Sport.cz Navrátil, který má na očích také Paks, soupeře Mladé Boleslavi v posledním předkole Konferenční ligy. „Do všeho jdou hlava nehlava,“ říká dvaatřicetiletý ofenzivní hráč.

Foto: Facebook Nyíregyháza Spartacus FC

Jaroslav Navrátil (v černém) v dresu Nyíregyházy.

Článek

Jak byste Paks charakterizoval?

Hrají jednoduchý fotbal, mají vepředu velké kluky a na ně nakopávají míče. Ti je dokážou uhrát a sklepnout pro záložníky. Hodně létají centry do šestnáctky, nic moc nevymýšlí. Co jsem v Maďarsku, vybavuji si, že se vždy pohybovali nahoře.

O víkendu jste s Paksem prohráli 1:2. Jak se na takového soupeře připravujete?

Vždy celý týden trénujeme centry ze strany, souboje v šestnáctce, hlavičkové duely. Víme, že toho bude vždy hodně. Vždycky jsme se snažili napadat vysoko, aby nemohli nakopávat míče rovnou do šestnáctky. Už z půlky jsou schopní to tam kopnout, mají tam útočníka, který zvládne souboj se dvěma soupeři na zádech. Jdou do všeho hlava nehlava. Vědí o sobě, dávají si to naslepo. Jsou strašně nepříjemní, dobře fyzicky připravení a běhaví.

Na soupisce mají jen maďarské hráče. I to je charakterizuje?

Ano, mají zásadu, že hrají jen s Maďary. Jiné hráče nechtějí. I to jim dodává v Maďarsku popularitu. Co jsem slyšel, hodně dbají také na týmovou partu. Mívají teambuildingy a podobné věci. Je to velká rodina.

Co vy v Nyíregyháze?

Plácáme se dole. Mužstvo docela suverénně vyhrálo druhou ligu, ale rozdíl mezi ní a nejvyšší soutěží je veliký. Fotbal je tu silový, všichni hodně běhají, jsou silní v soubojích. Je potřeba více se přizpůsobit první lize.

V Maďarsku už jste zvyklý?

Zůstali jsme tu hlavně kvůli dětem, kluci chodí do školky. Hlavně kvůli nim jsme chtěli měnit co nejméně věcí. Kdybychom šli teď třeba do Polska, tak bychom se za dva roky stěhovali zase do Nizozemska (jeho partnerka je Nizozemka - pozn. aut.) a pořád by byly nějaké změny. Zájem Nyíregyházy mi nahrál. Bydlíme pořád ve stejném domě v Kisvárdě. De facto se pro nás nic nezměnilo, jen dojíždím pětatřicet minut každý den na stadion. Takhle je to pro mě ideální.

Kisvárda je blízko ukrajinských hranic. Život je tam v pohodě?

Jen na začátku války nikdo nevěděl, co bude. Občas chyběl benzín, jezdila tam obrněná auta, pohybovali se tam vojáci. Ale teď nic nepociťujeme. Zaplaťpánbůh. Ano, potkáte tu víc Ukrajinců, ale není to divočina. Tím, že Ukrajina není v Evropské unii, hranice byly kontrolovány i před válkou. Jinak v Kisvárdě je život samozřejmě jiný než v Budapešti, je to rozdíl jako mezi Prahou a nějakou dědinou.

Fotbal v Maďarsku se rozvíjí, hodně se do něj investuje. Potvrdíte to?

Je to tak, jak říkáte. Třeba v Nyíregyháze se dostavuje nový stadion, už bychom na něm měli hrát. Pořád se tu staví, peníze jsou. Premiér Viktor Orbán je známý tím, že dává peníze do sportu. Slýchám tu, že dokud bude u moci, fotbal se nemá čeho bát. Rozvoj je vidět, stadiony tu má nové i většina týmů ve druhé lize.

V budoucnu se plánujete usadit v Nizozemsku, odkud je vaše partnerka?

Zatím to tak plánujeme. Máme tam barák na hypotéku, čeká na nás. Plánujeme, že kluci tam půjdou do školy, já tam třeba ještě kariéru někde pro zábavu dohraju. Uvidíme. Přestěhovat se dá vždycky.

Fotbalový návrat do Česka v hlavě nemáte?

Ne. Jak jsem říkal, z hlediska rodiny by to bylo komplikované. Maximálně bych šel k nám do Šitbořic, kde hraje brácha. Bylo by hezké s ním zahrát, ale asi to neklapne.

Související témata: