Hlavní obsah

Fanoušci Baníku vykoupili všechna místa. Své miláčky podpoří ve vyprahlém Jerevanu

Dlouhých čtrnáct let cestovali fotbalisté Baníku za pohárovými zápasy jen po moravských či českých stadionech. Loňské čtvrté místo v lize jim zajistilo kardinální změnu a mnohem vzdálenější cestování. Ostravané se vrátili do evropského poháru a po domácím vítězství 5:1 nad Urartu chtějí postup do 3. kola Konferenční ligy stvrdit v tři a půl tisíce kilometrů vzdáleném Jerevanu.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Matěj Šín z Ostravy (vlevo) a Jakub Martinec z Jablonce

Článek

Baník do arménské metropole odletěli v úterý, ve středu absolvuje trénink a ve čtvrtek vpodvečer odvetné utkání (od 17 hodin). „Cesta byla v pohodě, ani necítím únavu,“ svěřil se po dlouhém letu nedělní kapitán Baníku v ligovém utkání proti Jablonci (1:0) Matěj Šín.

„Jsem jedním ze zástupců kapitána za Eweho (Ewertona). Ten v prvním poločase nehrál, vlastně ani nikdo další ze zástupců (Lischka a Frydych) na hřišti nebyl, tak jsem to převzal já. Byla to pro mě obrovská čest být kapitánem Baníku. Takový malý splněný sen. Jinak se nic nezměnilo,“ pousmál se Šín.

Baník se z úvodní ligové výhry v sezoně těšil jen v neděli. Od pondělí už všichni přemýšleli jen nad tím, jak co nejlépe zvládnout zápas v Arménii a vybojovat si tak postup do další fáze, kde Ostravany bude čekat s velkou pravděpodobností dánský FC Kodaň.

„Jakmile jsme si vyhodnotili zápas s Jabloncem, okamžitě jsme přepnuli na pohárovou odvetu v Jerevanu. Vyhodnocovali jsme si samozřejmě i ten první zápas s Urartu, protože z něj budeme hodně vycházet. Díky tomu, že jsme první zápas zvládli tak dobře, je cítit, že v celém týmu panuje dobrá atmosféra,“ uvedl pro klubový web Šín, jenž dvojzápas v evropském poháru zažívá ve 20 letech poprvé. „Zatím je to skvělé, zajímavá zkušenost.“

Fotbalisté arménského klubu v Ostravě hráli bez ruských hráčů a velkou kvalitu neukázali. „Víme, že pokud mají prostor, dokážou být nebezpeční v rychlém přechodu do útoku. Když ho nedostanou, víc kazí. Ukázalo se asi i to, že soupeř možná není tolik zvyklý na vyšší tempo hry. Když se jim ale prostor nechá, dokážou být šikovní a nebezpeční a umějí to trestat,“ připomněl Šín.

Nedělní výhra nad Jabloncem byla podle něj pro pohodu v týmu hodně důležitá. „Zvláště teď, kdy pojedeme ty anglické týdny, může taková vítězná vlna hodně pomoct, když se nám podaří se na ni dostat,“ přemítal.

Teploty v Česku stoupají ke třiceti stupňům, v Jerevanu by mělo být ve čtvrtek ještě o pár stupňů více. Předpověď hlásí až 33 stupňů ve stínu. „Tohle by nás nemělo v žádném případě jakkoliv ovlivnit. Podmínky jsou pro oba stejné. Dobře, domácí tým je na ně zvyklý, ale my je musíme umět porazit kdekoliv,“ zdůraznil Šín.

Velký talent ostravského fotbalu zároveň ocenil ostravské fanoušky, kteří vykoupili domácím klubem nabídnutých dvě stě míst. „Je to neskutečné, co lidi pro Baník udělají a kam až jsou ochotni za ním cestovat. Doufám, že i pro ně to dobře dopadne a takových výjezdů bude více.“